AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Erdoğan, Awacs tuzağına düşmedi

1,5 milyar dolarlık Awacs uçakları ihalesini inceleyen, Başbakan Erdoğan, yasal boşluklar bulunduğunu ve yeterli teminatlar alınmadığını belirterek, anlaşmayı onaylamadı.

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle, emeklilerin maaşlarının yarısını bağışlamayı, ev kadınlarının ise bileziklerini vermeyi teklif ettikleri bir sırada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 1,5 milyar dolarlık 4 adet Awacs-erken uyarı uçağının alımı konusunda tuzak kurulduğu ortaya çıktı.

Anlaşma metnini inceleyen Başbakan, yasal boşluklar bulunduğu ve yeterli teminatlar alınmadığı gerekçesiyle anlaşmayı reddetti. Başbakan'ın onayına sunulan anlaşma metninde, "İcra Komitesi Üyesi" olmaları sebebiyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün imzalarının yer alması gerekiyordu. Bunun yerine anlaşma Erdoğan'ın "olur"una, sadece Savunma Sanayii Müsteşarı D. Ali Ercan'ın imzasıyla sunuldu. Yazıda, anlaşmanın en kritik noktasını oluşturan 1,5 milyar dolarlık projenin nasıl yürütüleceği ve ihaleyi alan Boeing firması ile Türkiye'nin karşılıklı yükümlülüklerini belirleyen yürürlük maddesinde ise tam anlaşmaya varılamadığı belirtildi.

Lisanslarda kısıtlama var

Awacs'lara yüklenecek olan program, askeri uzmanlarca "uçağın beyni" olarak tanımlanıyor. Anlaşmada ise Boeing firmasının, lisanslarda kısıtlamaya gittiği ifadesi yer aldı. Awacs'lara yüklenecek olan ve Türkiye için olası tehditlerin yer alacağı bilgisayar programındaki "Kaynak kodu" kısıtlamasında, firmanın ısrarlı olduğu kaydedildi.

Erdoğan'a sunulan metinde, uçakların 1.085 milyar dolara alınacağı belirtilirken, fiyat artışı için ayrıntı verilmedi. Bu artışın aylık 3 milyon dolar olmak üzere 60 ay için 180 milyon dolara ulaştığı, projenin sarkması durumunda bu miktarın da artacağı öğrenildi. Awacs'ların üzerine monte edilecek olan başta radar olmak üzere elektronik sistemin ise 1.085 milyar dolarlık anlaşmaya dahil olmadığı kaydedildi. Türkiye'ye Awacs uçağı satmaya çalışan Boeing firması ise hükümeti 1,5 milyar dolarlık ek bir yükün altına sokmak için çaba gösterirken, kendisinin Türkiye'nin yüzde 18'lik yerli sanayi payını kabul etmediği öğrenildi. Anlaşma metninde Boeing firmasının yüzde 18'lik yerli payını kabul etmediği, bu oranın yüzde 12 olarak imzalandığı kaydedildi. Ancak bu oranın gerçekleşme miktarı ise yüzde 12 değil yüzde 10 düzeyinde kalacağı öğrenildi.

Başbakan'dan neler gizlendi?

Boeing firmasıyla imzalanan 4 adet Awacs uçağı alımının başlangıç fiyatı 1 milyar 303 milyon dolar olduğu, yapılan pazarlıklar sonucunda bu miktarın 1.085 milyar dolara bağlandığı ifade edildi. 5 yıllık bir proje olan ve ilk teslimatı 4 yıl sonra yapılacak olan uçaklarla ilgili olarak, projede alınan ofsetler ile yerli savunma sanayiinin aldığı iş payı dikkate alındığında 800 milyon dolarlık bir geri dönüşün söz konusu. Ancak uçaklara a eklenecek olan elektronik sistem, Boeing firmasına her ay ödenecek olan 3 milyon dolarlık fiyat farkı ve yerli sanayi payının düşüklüğü ile teminat mektubunun alındığı bankaya sağlanan "teminat yenilememe" hakkıyla ilgili bilgilerin Başbakan'dan gizlendiği ortaya çıktı. Teminat mektubu konusunda, bankaya tanınan "Yenilememe hakkı"nın Türkiye için büyük bir dezavantaj oluşturduğu belirtiliyor.

Avrupa'dan Erdoğan'a davet

Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği Asamblesi Başbakan Erdoğan'ı hazirandaki genel kurul toplantılarına konuşmacı olarak davet etti.

Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) Asamblesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı, 2-4 Haziran arasında yapılacak genel kurul toplantılarına konuşmacı olarak davet etti. Başbakan Erdoğan'ın, AGSK'nın davetine olumlu cevap verdiği öğrenildi. İki yıl önce tarihe karışan Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi'nin yerine faaliyet gösteren AGSK Asamblesi, genel kurul toplantılarını genelde Paris'te düzenlemesine karşın, Haziran ayındaki toplantılarını Strasbourg'da gerçekleştirecek. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne üye olan Türk parlamenterler, AGSK Asamblesi'nin de üyesi durumundalar.

  • ABDÜLKADİR SELVİ / ANKARA

  •  
    İHH Bağdat yolunda
    İHH, ABD saldırıları karşısında açlıkla karşı karşıya kalan Irak halkına iki TIR'dan oluşan 30 bin dolar tutarında insanı yardım malzemesi gönderdi. Yardımlar Suriye üzerinden Bağdat'a ulaştırılarak, Irak halkına dağıtılacak.
    Türkiye barışla kazanır
    İstanbul'un zilini dünya çalıyor
    Garipoğlu 'Af Yasası' ile kurtuldu
    Basın Enstitüsü'nden gazetecilere bilgi hizmeti
    Yalova'da baz istasyonu kurulmasına tepki
    Botaş'ta Gökhan Bildacı devri sona erdi
    Süt parasını uçuran şirket icraya verilmiş...
    İstanbul'da bomba paniği
    İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na, bombalı saldırı düzenlendi. Tarlabaşı'ndaki 3 katlı başkonsolosluk binasının caddeye bakan vize bölümü giriş kapısının önüne kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce bırakılan bomba, önceki gece saat 00.50 sıralarında patladı. Olayda yaralanan olmazken, patlamanın etkisiyle vize bölümünün kapısı yerinden çıktı. Öte yandan Kadıköy'de, Selamiçeşme Dr. Faruk Ayanoğlu Caddesi üzerindeki UPS adlı uluslararası kurye ve kargo servisini çevreleyen duvarın yanında, dün saat 10.15 sıralarında şiddetli bir patlama oldu. Patlamanın etkisiyle bir eczane ve bir zeytinci dükkanın camları tamamen kırıldı.
    Tarkan imaja yatırım yapıyor
    Birçok sanatçının sahneye çıkarken giydiği kıyafetten, saçının şekline kadar nasıl olması gerektiğini belirleyen imaj makerlar, özellikle pop şarkıcıları için vazgeçilmez hale geldi. Serdar Ortaç, Burcu Güneş, Banu Zorlu, Seyyal Taner gibi birçok sanatçıyı giydiren moda tasarımcısı Süleyman Demirel, sanatçılarla uğraşmanın zor ve fedakarlık gerektiren bir iş olduğunu belirtiyor."Türkiye'de modacı kavramına uyan kişilere önem duyacak kimse yok" açıklamasında bulunan Demirel, "Bu anlamda Tarkan çok farklı bir yerde. Çünkü gerçekten imaj makerlarla çalışıyor. İmaj anlamında ciddi çalışmalar yapıyor. Sanıyorum ki imaj çalışmasını ciddi anlamda yapan Tarkan dışında başka bir sanatçı yok" diyor.
    4 Nisan 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED