AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Gül Avrupa'yı uyardı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Kuzey Irak'la ilgili tavrını "işgal" diye yorumlayan AB ve NATO üyesi ülkeleri uyardı. Gül, "Türkiye'ye zarar verecek temelsiz açıklamalardan kaçının" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB ve NATO üyesi ülkelerin bakanlarını, Türkiye konusunda daha hassas olunması için uyardı.

Abdullah Gül, Kuzey Irak konusunda Türkiye'ye ve Türk turizmine zarar veren temelsiz görüş, bilgi ve iddialara dayanan açıklamalardan kaçınılmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Gül, NATO Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere dün Brüksel'e gitti. Gül, Ankara'dan ayrılmadan önce Esenboğa Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, bu toplantının kritik bir dönemde yapıldığına dikkat çekerek, toplantı çerçevesinde Irak savaşıyla ilgili durumun ele alınacağını kaydetti. NATO ile AB arasındaki stratejik oraklık ilişkilerinin de görüşüleceğini belirten Gül, toplantı sırasında ayrıca Türkiye'nin Kuzey Irak ile ilgili pozisyonunu müttefik ülkelere bir kez daha anlatacağını bildirdi.

Türkiye'ye haksızlık yapılıyor

Edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Gül, AB ile NATO arasında bakanlar düzeyindeki ortak toplantıda yaptığı konuşmada, Irak krizi çerçevesinde Türkiye'ye büyük haksızlıklar yapıldığını vurguladı. Önyargılı ve hiçbir temele dayanmayan değerlendirmeler ve açıklamalarla Türkiye'nin, özellikle kuzey Irak çerçevesinde savaşa girecek ve taraf olacak gibi gösterilmesini eleştiren Gül, bu şekilde, başta turizm sektörü olmak üzere, Türkiye'ye büyük zarar verildiğine dikkat çekti. Bakanların, Gül'ün bu eleştiri ve uyarılarını haklı buldukları ifade edildi.

Meslektaşlarıyla buluştu

Bu arada, Dışişleri Bakanı Gül, Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ile ikili görüşmede bulundu.

Yetkililer, bu görüşmede, "Irak'taki savaşın gidişatı, savaş sonrası muhtemel senaryolar, NATO ve BM'nin oynayabilecekleri roller, bölgedeki genel durumun" ele alındığını açıkladılar. İki bakan da savaşın en az zaiyatla ve en kısa zamanda bitmesi temennilerini dile getirdi. Fransız Bakan, en kısa zamanda Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacağını bildirdi.

'Powell'in güvenlik endişesi olmadı'

Dışişleri Bakanlığı, "ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün aracını güvenli bulmadığı için kullanmadığı" iddialarını yalanladı. Bakanlık Sözcüsü Hüseyin Diriöz, Powell'ın Gül'e, "kendi aracından bazı telefonlar beklediğini ve bu görüşmeler sırasında Gül'ün de yanında bulunmasını arzu ettiğini" söyleyerek, aracına davet ettiğini bildirdi. Diriöz, daha sonra iki bakanın, Çankaya Köşkü'nden Başbakanlığa ve Başbakanlık'tan Dışişleri Konutu'na Gül'ün aracıyla gittiklerine dikkat çekti.

 
'Yanlış anlamalar düzeltildi'
Cumhurbaşkanı Sözcüsü İldem, ABD Dışişleri Bakanı Powell'ın Ankara ziyaretinin, iki ülke arasındaki yanlış anlamaları giderme amaçlı olduğunu ve "amacına ulaştığını" bildirdi.
Erdoğan'dan Kongre'ye mektup
12,7 mm'lik insani yardım
"İnsani yardım" adı altında Amerika'nın Kuzey Irak'a gönderdiği Hummer tipi zırhlı jiplere, 12,7 mm.lik ağır makinalı, uçaksavar, füze sistemi ve tanksavar tow silahı monte edilebiliyor.
Baykal: Tezkereyi delmeyin
CHP lideri Baykal, Türkiye'nin karadan savaşa sürüklenmeye çalışıldığını belirterek, "TBMM'nin 1 Mart'ta aldığı karar delinmemeli" diye hükümeti uyardı.
Silopililer: Habur kapısı açılsın
CHP: ABD'ye değil Irak'a yardım edin
TBMM Başkanvekili CHP'li Yılmaz Ateş, Türkiye'ye getirilen ABD askeri araç ve malzemelerinin Kuzey Irak'a geçmesine izin verilmesinin "TBMM'yi by-pass etmek" sayılabileceğini söyledi.
Meclis AB'yi unutmadı
'Askeri yardımlar için yeni tezkere gerekir'
Erdem'den NATO üyelerine 'işgal' tepkisi
'Türkiye'ye güveniyoruz'
AKPM'den insani amaçlı müdahaleye yeşil ışık
İran Dışişleri Bakanı hafta sonu geliyor
Amerikan Hummer'ları Kuzey Irak'a gidiyor
Arınç'tan ABD'ye 'iğneli' mesaj
Papadopulos, Denktaş'ın önerisini reddetti
4 Nisan 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED