AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Basra'ya giremeyenler
Bağdat'a nasıl girecek?

Bugüne kadar hiç bir kenti ele geçiremeyen işgal güçleri, Bağdat önlerinden zafer açıklamaları yapıyor. Kentlere yönelik saldırılarında ağır kayıplar verip geri çekilen ABD-İngiliz askerlerinin Bağdat'ı nasıl ele geçireceği merak konusu.

ABD ordusu, öncü birliklerinin Bağdat'ın 10 kilometre ötesinde bulunduğunu iddia etti. Amerikalı askeri kaynaklar, 3. Piyade Tümeni'nin zırhlı öncü birlilerinin Bağdat'ın güney sınırının 10 kilometre ötesinde bulunduğunu öne sürdüler. ABD birliklerinin Bağdat havalimanının dışında bulunduğu ve çatışma için mevzilendiği belirtildi. Havalimanı, kentin güneybatısının 20 kilometre ötesinde bulunuyor.

Bağdat'ı kuşatmaya hazırlanan işgal güçleri, Bağdat'a kadar olan bölgede hemen hiç bir kenti ele geçireedi. Semava, Basra, Necef ve Kerbela'ya giremeyen, bütün saldırıları Irak askerleri ve direnişçiler tarafından geri püskürtülen işgal güçlerinin Bağdat'ı nasıl ele geçireceği merak konusu. İşgal güçleri ülkenin güney ucundaki Umm-ul Kasr kasabasını ilk gün ele geçirdiklerini açıklamış, ancak 120 kişinin direnişini günlerce kıramadıkları ortaya çıkmıştı.

Irak: Hepsi yalan

Irak Enformasyon Bakanı Muhammed Said Essahaf, Amerikan askerlerinin Bağdat yakınlarında olduğu ve havaalanı yakınlarında mevzilendiğine dair haberleri "gülünç" olarak niteledi. Essahaf, "Bağdat yakınlarında hiçbir yerde değiller. Haberler gülünç. İddiaları, başarısızlıklarının üstünü örtme amacı taşıyor" dedi. İşgal güçlerinin Irak'ta hiçbir kenti kontrolleri altına alamadıklarını belirten Essahaf, "Bu yılana karşı yıpratma savaşı veriyoruz ve zafer kazanan taraf biz olacağız" dedi. Essahaf, "Kaybedenlerin yalanlarının sonu yok" dedi.

Cumhuriyet muhafızları, Bağdat'tan güneye iniyor

ABD kaynakları, Cumhuriyet Muhafızları birliklerinin, Amerikan askerlerinin ilerleyişini engellemek ve Bağdat havaalanı çevresindeki mevzileri güçlendirmek için Bağdat'tan güneye doğru yol almaya başladığını bildirdi. Bu arada Bağdat'ın güneyinde 500 Iraklı askerin çatışmada öldürüldüğü öne sürüldü. Ancak bu bilgiler doğrulanamadı. ABD'li bir general, Bağdat yakınlarında 2 ABD askerinin öldüğünü söyledi.

Katar'daki ABD Merkez Komutanlığı, Bağdat'ın Karh bölgesinde bulunan bir askeri ikmal tesisine 40 kadar "akıllı bomba" attıklarını bildirdi.

Merkez Komutanlığı ayrıca, Bağdat'ın güneybatısındaki Redvaniye'de bulunan, komuta ve kontrol merkezi olarak kullanılan bir çiftliğe de dün JDAM bombası atıldığını bildirdi.

ABD Bağdat havaalanı için taaruz başlattı

Irak'ın başkenti Bağdat'taki uluslararası Saddam havaalanına karşı taarruz başlatıldığı ileri sürüldü.Amerikalı askeri kaynaklar, ABD birliklerinin, Bağdat'taki havaalanını ele geçirmek için saldırı başlattığını, ancak henüz direniş olmadığını öne sürdüler. Bölgedeki Reuters muhabiri, havaalanı yakınlarındaki Furat köyünde aralarında askerler ve sivillerin bulunduğu onlarca Iraklının öldüğünü kaydetti. Iraklı yetkililerin, ölü sayısını 83 olarak verdikleri belirtildi.

Amerikan helikopteri düşürüldü: 7 ölü

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Irak'ın güneyinde bir Amerikan helikopterinin düşürüldüğünü, 7 askerin öldüğünü açıkladı. Pentagon yetkilileri, bir ABD Black Hawk helikopterinin, ABD 3. Piyade Tümeni'nin, aralarında Cumhuriyet Muhafızları'nın da bulunduğu Iraklı güçlerle savaştığı Kerbela yakınlarında düşürüldüğünü bildirdi. Bu arada FA-18 Hornet tipi bir savaş uçağının da düşürüldüğü bildirildi.



4 Nisan 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED