AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Anayasa Mahkemesi 2003 Yılı Mali Bütçe Kanunu'nun
birçok hükmünün yürütmesini durdurdu

29.3.2003 tarihinde TBMM'de 2003 yılı Mali Bütçe Kanunu kabul edildiğinde hem memurlar.net sitesinde hem de bu köşede Kanundaki yanlışlıklara işaret etmiş ve bu yanlışlıkların Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi halinde iptal edileceğini belirtmiştik. Bütçe Kanunu'na bütçe ile ilgili olmayan hükümlerin konulması son birkaç yıldır yapılmaktadır. Ancak, konu ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nce birçok iptal kararı verilmiş olmasına rağmen Maliye bürokratlarınca hazırlanan tasarı neredeyse hiçbir değişikliğe uğramadan TBMM'de kabul edilmiştir. Anayasa Mahkemesi 17.7.2003 tarihinde verdiği kararda 9 fıkranın yürürlüğünü durdurmuştur.

1- Harcırahlara ilişkin hüküm iptal edildi(yürütülmesi durduruldu)

Yürütmenin durdurulması kararı verilen hususlardan birisi ise bu köşede sıkça yer verdiğimiz harcırahlara ilişkindir. Bilindiği üzere, 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu'nda yer alan hükümden dolayı 1.4.2003 tarihinden bu yana açıktan veya naklen atananlara harcırah ödemesi yapılmamaktadır. Bu tarihten önce de geçici Bütçe Kanunu'nda yer alan hükümler nedeniyle açıktan veya naklen atananlara harcırah ödemesi yapılmamaktaydı. Bu konuda idare mahkemelerinde açılmış çok sayıda dava bulunmaktadır. Dava açanlar açısından Anayasa Mahkemesi kararının dava açılan mahkemeye ek olarak verilmesi yararlı olacaktır. Dava açmamış olanların ise idareye bir dilekçe ile başvurarak "atamasının yapılmış olmasına rağmen harcırahının verilmediğini ve harcırah ödemesinin yapılması gerektiğini" belirtmesi gerekmektedir. İdarenin olumsuz cevabı veya idarenin 60 gün içinde hiç cevap vermemesi üzerine de idare mahkemesinde dava açılması gerekecektir.

2- Öğretim elemanlarına merkezi sınav iptal edildi

Okutman, öğretim görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim - öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda 1.4.2003 tarihinden itibaren merkezi sınav öngören hüküm de iptal edilmiştir.(yürütmenin durdurulması kararı iptal kararı ile aynı sonuçları doğurduğu için iptal edildi ifadesi kullanılmaktadır) Ancak, 19.7.2003 tarihinde Başbakanlık'ça yayımlanan 2003/42 sayılı Genelgede Profesör ve Doçent kadroları dışındaki kadrolara yapılacak açıktan ve naklen atamaların ikinci bir talimata kadar durdurulduğu belirtildiğinden bu kadrolara atama yapılamayacaktır.

3- 190 sayılı KHK'deki Değişikliklerin Kullanılmasına İlişkin Hüküm iptal edildi

"13.12.1983 tarihli ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 9'- uncu maddesi ile 2.9.1983 tarihli ve 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 1'inci maddesi çerçevesinde yıl içinde yapılacak değişiklikler 31.12.2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girer." hükmü de iptal edilmiştir. Buna göre 2002 yılında yapılan değişiklikler 2003 yılı içerisinde kullanılabilecektir.

Anayasa Mahkemesi kararının tam metni, yürürlüğün durdurulması kararı verilen ve verilmeyen hükümler ve bu konuya ilişkin ayrıntılar köşemiz sınırlarını aşmaktadır. Ancak, daha ayrıntılı açıklamalar memurlar.net sitesinden yapılmıştır.

Memur, 1 yıllık süreyi beklemeksizin, istifa ederek başka bir memur kadrosuna atanabilir mi?

Başka bir kuruma izinsiz olarak geçsem alacağım ceza ne olur. Mesela KPSS'ye girip öğretmen olsam ve bunu kuruma bildirmeden yapsam, ne gibi bir sonuçla karşılaşırım?

KPSS'ye girerek başka kurumlara atanmanız mümkündür. Ancak, şu an memur olarak çalışıyorsanız, kurumunuzun muvafakatı ile atandığınız kuruma başlayabilirsiniz. Şayet şu an çalıştığınız kuruma haber vermeden KPSS çerçevesinde atandığınız kuruma başlarsanız ve eski kurumunuza 10 gün devamsızlık yaparsanız müstafi sayılırsınız. Müstafi sayılanlar da 1 yıl geçmeden tekrar memuriyete dönemezler. Dolayısıyla bu yola başvurmanızı tavsiye etmeyiz. Çünkü, müstafi sayıldığınız 1 yıldan önce öğrenilirse atanma şartlarını taşımadığınız için göreviniz sona erdirilir.

Sorular-cevaplar

Sağlık teknikeri mezunu olup da sağlık teknisyeni kadrosunda çalışanların zam ve tazminatı

Ben Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu Mezunu bir tıbbi laboratuvar teknikeriyim. Ama çalıştığım kadro sağlık teknisyeni, bu kadro üzerinden maaş alıyorum. Sağlık teknikerliğinin zam ve tazminatlarından faydalanabilir miyim?

98/10548 sayılı Yan Ödeme Kararnamesinin 3'üncü maddesinin E bendinde; Özel Hizmet Tazminatı ödemelerinde II sayılı cetvelin Avukatlık, Teknik ve Sağlık Hizmetleri Sınıflarını gösteren listelerde yer alan hizmetler için işgal edilen kadroların sınıfları ve personelin kariyerinin esas alınacağı belirtilmiştir. Bu hüküm gereğince, örneğin harita teknisyeni olarak görev yapan bir memur, elektrik teknikerliğini bitirse ve kadro unvanı değişmese dahi teknikerliğin özel hizmet tazminatını alabilir. Bu kararnamenin 9'uncu maddesinde ise; "2182 sayılı Kanun ile 457 ve 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle bir derece verilenlere; üst derecelerde boş kadro bulunmaması nedeniyle derece yükselmesi yapamayan ve kazanılmış hak aylıkları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun değişik 37 ve 67 nci maddeleri uyarınca bir üst dereceye yükseltilenlere; diğer Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnameler'le getirilen intibak hükümleri gereğince üst derecelere yükselen memurların İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı ile Özel Hizmet Tazminatları, yükselinen derecede bulundukları kurumda aynı unvanlı memurlar için öngörülen puan ve oranlar esas alınarak ödenir. Yükseldikleri derecede 190 sayılı KHK'ye ekli kurumlarına ait cetvellerde kendileri ile aynı unvanı taşıyan kadro unvanı yoksa önceki zam ve tazminatlarının ödenmesine devam olunur" hükmüne yer verilmiştir.

Bu iki hüküm birlikte değerlendirildiği takdirde, 3'üncü maddede belirtilen hususların 9'uncu maddenin istisnasını oluşturduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, 9'uncu maddede belirtilen hususlar sağlık teknikeri unvanını almış olmasına rağmen sağlık teknisyeni kadrosuna atananlar için uygulanamaz.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

25 Temmuz 2003
Cuma
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED