AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Saddam operasyonu

ABD askerleri Uday ve Kusay'ın öldürülmesinin ardından bu kez Tikrit'te Saddam'a yönelik geniş çaplı saldırı başlattı. Musul'da dün 3 Amerikan askeri daha öldürüldü. Çelebi, "Silahlı ABD askeri Iraklı'yı tahrik ediyor" dedi.

Saddam Hüseyin'i yakalamakla görevlendirilen Amerikan Özel Kuvveti "TASK 20"nin Saddam Hüseyin'in doğum yeri olan Tikrit'in Uca köyünde geniş çaplı bir operasyon başlattığı bildiriliyor. Saddam Hüseyin'in, ABD askerlerine yönelik saldırıların yoğunlaştığı ve Sünni üçgeni olarak adlandırılan "Tikrit-Felluce-Ramadi" kentlerinin bulunduğu bölgede saklandığı öne sürülüyor.

ABD Özel Kuvvetleri'nin, Uday ve Kusay Hüseyin'i evinde saklarken, Amerikan ordusuna ihbar eden Saddam Hüseyin'in kuzeni "Mervan Zeydan"dan aldıkları bilgilerle operasyon başlattığı kaydediliyor. Zeydan'ın ve Saddam Hüseyin'in doğum yeri olan Tikrit'in Uca köyünde yoğunlaşan operasyona çok sayıda asker katılıyor.

101. Tümen'e ait 3 asker öldürüldü

Irak'ın kuzeyindeki Musul kentinde düzenlenen saldırıda 3 ABD askerinin öldürüldüğü bildirildi. ABD askeri sözcüsü, saldırının dün sabah Saddam'ın oğulları Uday ve Kusay'ın öldürüldüğü Musul kentinde hafif silahlar ve RPG roketleriyle gerçekleştirildiğini söyledi. Sözcü, Musul'daki saldırının 101. Hava Tümeni'ne bağlı askerlere gerçekleştirildiğini belirtti.

Musul'da üslenen 101. Hava Tümeni'ne mensup askerler, Saddam Hüseyin'in oğulları Uday ve Kusay'ı, önceki gün kentteki bir eve düzenlenen baskında öldürmüştü. 101. Hava Tümeni'ne düzenlenen bu saldırıyla, Washington'un 1 Mayıs'ta resmen sona erdirdiği Irak operasyonunda düşman ateşinde ölen askerlerin sayısı 44'e yükselmiş oldu. Irak'ta 20 Mart'ta başlayan savaşta toplam 158 Amerikan askeri öldü. Bağdat'ın merkezinde de bir ABD askeri aracının pusuya düşürüldüğü ve çatışma yaşandığı bildirildi.

ABD askerleri 2 sivili öldürdü

Öte yandan Irak'ın başkenti Bağdat'ta dün sabah, Amerikan askerlerinin bir sivil araca ateş açması sonucu 2 kişinin öldüğü bildirildi. Görgü tanıkları, kontrol noktasında durmayan araca ateş açıldığını ve aracın alev aldığını söylediler. Olayda yaralanan 42 yaşındaki Haydar Ali, "Amerikan askerlerine doğru ilerleyen araç, ateş açılması üzerine alev aldı" dedi. Haydar Ali, araçtaki iki kişinin Amerikan ateşinde mi, yoksa yangın yüzünden mi ölüp ölmediğini bilmediğini söyledi.

İşgal Valisi Bremer yeni saldırılardan endişe ediyor

ABD'nin Irak'taki işgal valisi Paul Bremer, Irak'ta Amerikan askerlerine karşı saldırıların artacağını söyledi. Bremer, "Yeni saldırılara karşı hazırlıklı olmalıyız. Irak kaos içinde değil, kuzeyden güneye, demokrasinin yürürlükte olduğu bir ülke. Eski rejimin ardından bütün okullar, üniversiteler, hastaneler yeniden açıldı, içme suyu şebekesi tekrar işlemeye başladı. Ticaret yapmak isteyenlerin korkması için sebep kalmadı. Ancak gerçekçi olmalıyız, önümüzde engeller olacak, biz başarı sağladıkça Irak halkı ve askerlerimize karşı daha fazla saldırı olacak" dedi.

ABD askeri tahrik ediyor

Irak Ulusal Kongresi lideri ve Geçici Hükümet Konseyi üyesi Ahmet Çelebi, Irak sokaklarında dolaşan silahlı Amerikan askerlerinin, kızgın Iraklılar'ı tahrik ettiğini söyledi. Çelebi, "Ağır silahlarla sokaklarda dolaşmaları hiç kimsenin işine yaramıyor. Sokaklarda tanklar ve ağır silahlar var. Bunlar yasa ve düzeni değil, güç ve kontrolü temsil ediyorlar" dedi. Çelebi, Irak'ın kendi güvenlik gücünün vakit kaybedilmeden kurulması durumunda, ABD güçlerinin ülkeyi birkaç hafta içinde terkedebileceğini söyledi.

 
Amerika'ya karşı Kuzey İttifakı-Hikmetyar hattı
Hikmetyar ile Kuzey İttifakı Amerikan işgaline karşı birlikte hareket etmek için görüşmeler yapıyor.
Yalanın sorumlusu Bush
Amerikalı Demokrat senatörler, Irak hakkındaki yanlış bilginin baş sorumlusunun Bush olduğunu söylediler.
ABD Uday ve Kusay'ı ikinci kez öldürdü
Gaflarıyla tanınan ''Task Force 20'' daha önce de Suriye sınırında Uday ve Kusay'ı öldürdüğünü iddia etmişti.
Wolfowitz: Irak'ta aptalca şeyler yapıyoruz
11 Eylül raporunda CIA, FBI ve NSA hatalı bulundu
Kısa kısa..
İran, el-Kaide'nin üç numarasını tutukladı İran'da el-Kaide'nin üç numaralı adamı ve komutanı olduğu iddia edilen bir kişinin, Suudi Arabistan'ın baskısı üzerine tutuklandığı bildirildi. ABC News televizyonu, CIA'in, Mısır kökenli Seyf el-Adil adlı kişinin, haftalardır İran'da bulunduğunu öğrendiğini, Adil'in İslami Cihat örgütüyle de ilişkisi bulunduğu iddia etti. ABC'ye danışmanlık yapan eski FBI casusu Jack Cloonan, "El Adil, El Kaide operasyonlarından sorumlu olan kişidir ve Usame bin Ladin'e çok yakındır. Bin Ladin'in şu anda nerede olduğunu bilmesi olasılığı çok yüksek" diye konuştu. Adil, 1993'te Somali'de Amerikan helikopterlerine yönelik saldırıyı düzenlemişti. El Kaide sözcüsü Süleyman Ebu Gayt de, İran'da tutuklu olduğunu bildirdi.
Fransa: İstikrar için BM şart
Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, "Irak'ta istikrar için gerekli düzenin sağlanması konusunda en önemli işlevi BM'nin görmesi gerektiğini" bildirdi. ABD Başkanı George Bush'un diğer ülkelere, "Irak'ın inşasına katkıda bulunmaları" yolunda yaptığı çağrıyla ilgili soru üzerine Fransız Bakan, başka ülkelerinde buraya asker göndermesinin mevcut durumu daha fazla zorlaştırma riski taşıdığını, bazı ülkelerin bir ulusa karşı savaşıyor izlenimi vermemesi gerektiğini söyledi.
25 Temmuz 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED