AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Eximbank kredi faizlerini indirdi

İhracata yönelik şirketleri finanse eden Eximbank, son üç aylık dönemde dördüncü defa faiz indirimine giderek kısa vadeli TL kredilerine faiz oranını 3 puan düşürdü.

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından reel piyasaları üretime sevk edecek bir indirim de ihracatçıları finanse eden Eximbank'tan geldi. Eximbank, kısa vadeli TL kredi faiz oranlarında 3 puan, 1 yıl vade ile kullandırılan döviz kredisi faiz oranlarında ise 0.75 puan indirim yaptı.

Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, son üç ay içinde faiz oranlarında dördüncü kez indirim yaptıklarını belirterek, bu dönemde toplam faiz indiriminin 12 puana ulaştığını kaydetti.

360 gün vadeli KOBİ ihracata hazırlık kredisi (TL) ile 180 gün vadeli dış ticaret şirketleri TL kredilerinde de faiz yüzde 27-31 seviyesine düşürüldü.

Kredi iki katına çıktı

Faiz oranı, turizm pazarlama döviz kredisi ile uluslararası nakliyat pazarlama döviz kredisinde de 360 gün vadede libor+3 seviyesine çekildi. Ayrıca, sevk öncesi TL ihracat kredisi ile ihracat hazırlık TL firma üst limitleri 3 trilyon liradan 6 trilyon liraya çıkarıldı.

Açıklamada, 1 Ocak-22 Temmuz 2003 döneminde, kısa vadeli ihracat kredi programları kapsamında, 2 bin 120 firmaya yönelik 7 bin 476 kredi işlemi gerçekleştirildiği, ihracatçılara döviz bazında 1.6 milyar dolar tutarında kredi kullandırıldı. Yeni faiz oranları bugünden geçerli olacak.

İhracatçıya kambiyo affı getiriliyor

TBMM Meclis Adalet Komisyonu, kambiyo affına imkan veren yasa tasarısını onayladı. İhracat ve ithalat bedellerinden doğan alacakları, süresi içinde yurda getirmeyenler hakkında açılan davaların düşmesi ve cezaların düşürülmesi hakkındaki kanun tasarısı Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarıya göre, kanun yürürlüğe girdikten sonra 60 gün içinde kambiyo müdürlüklerine başvuranlar ve alacağın yüzde ikisine tekabül eden bedeli vergi dairelerine yatıranlar hakkında açılmış davalar düşecek.

Yükümlülüğünü 150 gün içinde yerine getirmeyenlerin, daha sonraki altı ay içinde bedelin yüzde dördünü yatırmaları halinde davalar yine düşecek.

Bu arada, verilen bir önergeyle ihracatçı görünen aracı mali kurumlardan da vergi barışından yararlanmış olanlar için, bedelin yüzde birini yatırmak şartıyla kesinleşmiş mahkeme kararlarının ortadan kalkmasına karar verildi.

 
İhale sözleşmesinde noter tescili kalkıyor Kamu ihale sözleşmelerinin noterce onaylanması ve tescili zorunlu olmaktan çıkarılarak idarelerin tercihine bırakılırken 50 milyar liraya kadarki alımların pazarlık usulüyle gerçekleşeceği bildirildi.
Ek taşıt vergisi yeniden geliyor
Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi için yapılacak yeni düzenleme ile yeni araç alanlardan da vergi tahsil edilecek.
Doları yabancılar yükseltti
IMF'den gelecek paranın gecikecek olma ihtimali yabancılara bono sattırıp dövize yöneltince ABD doları 1 milyon 440 bin liraya kadar çıkıp geri döndü
Kısa kısa..
Yoksulbank'ın ilk müşterileri kadınlar
Yoksullara yönelik başlatılan Mikrokredi Uygulaması'nda vatandaşlara 500 milyon lira ödenirken, geri ödemede uygulama masrafı olarak 120 milyon lira alınacağı bildirildi. Pilot bölge seçilen Diyarbakır'da başlatılan Mikrokredi Uygulaması'ndan ilk etapta 10 kadın yararlandırıldı ve 500'er milyon lira kredi verildi. İlk krediyi alan 10 kadından 5'inin yaşadığı Diyarbakır'ın Elidolu Köyü'nden Yazgül Oruç, aldıkları parayı 14 milyon liralık haftalık taksitler şeklinde ödeyeceklerini söyledi. Kadınlardan Şengül Ateş ise, 4 keçi alacağını haftalık 14 milyon lira ödeyeceklerini söyledi.
25 Temmuz 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED