AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

İmar Off-Shore'da şaibeli bilançolar

Uzan Grubu'na ait İmar Bankası'nın hesaplarını incelemeye alan murakıplar, İmarbank'ta ve İmar Off-Shore'da son iki yıldaki mevduat azalmalarını şüpheli buldu.

BDDK tarafından el konulan Uzan Grubu'na ait İmar Bankası ile ilgili her gün yeni bilgi ve belgeler ortaya çıkıyor. Bankanın hesaplarını incelemeye alan murakıplar, şimdi de İmarbank'ın ve İmar Off-Shore'daki mevduat azalmalarını şüpheli buldu. Uzan Grubu'nun, 10 milyar liraya kadar olan mevduatları ödemeye başladığı İmar Off-Shore ile ilgili de çeşitli usulsüzlükler tespit edildi. Özellikle İmar Off-Shore'da son iki yılda mevduatta yaşanan şok düşüşler murakıpları şüphelendirdi. İncelemelerde, bazı büyük hesaplarında el konulmadan önce, İmar Bankası'na aktarılarak, devletin üzerine yıkılmaya çalışıldığı belirlendi.

Murakıplar 'off-shore'a dikkat çekti

Yeni Şafak, bankalar yeminli murakıpların İmar Bank Off-Shore Ltd. ile ilgili İmar Bankası'na el konulmadan önce hazırladığı raporları ele geçirdi. Raporlarda, 2001 yılından itibaren İmar Off-Shore'daki hesaplarında büyük oranda mevduat düşüşünün yaşandığı belirtildi. Raporda, İmar Off-Shore'da, 1999 sonu itibariyle 687 milyon dolarlık, 2000 sonu itibariyle de 1 milyar dolarlık mevduat bulunduğuna dikkat çekilerek, 2001'den itibaren Off-Shore'daki mevduatların erimeye başladığı belirtildi. Raporda, 30 Haziran 2001 itibariyle Off-Shore'daki mevduatın 374.5 milyon dolara düştüğü vurgulandı.

Mudilere telefonla çağrı

İmar Off-Shore'daki mevduatlarda yaşanan düşüş, şüpheli bulundu. Bu paranın ne kadarının mudiler tarafından çekildiği, ne kadarının da, grup şirketlerine aktarıldığı tespit edilmeye çalışılıyor. İmar Off-Shore'da, İmar Bankası'na el konulmadan önce de, bazı büyük hesap sahiplerine telefonla çağrıda bulunduğu öğrenildi. Off-Shore mudilerinden, hesaplarını garanti kapsamında olan İmar Off-Shore geçirmeleri istendiği belirtildi. Hatta İmarbank'a el konulduğu 3 Temmuz'da bile bazı hesapların, İmar Bankası'na aktarıldığı saptandı. İmar Off-Shore'da, bulunan mevduat tutarının ise, 150 milyon dolarlar seviyesine kadar gerilediği kaydedildi.

ESKİ 'İMAR'CI ANLATTI

Uzun yıllar İmarbank Teftiş Kurulu'nda görev yapmış, bir müfettişin, BDDK görevlilerine verdiği bilgi herkesi şaşırttı. Sözkonusu müfettişin, açıklaması şöyle: "Demaş'ta görev yaptığım sürede taşeronlarla yapılan sözleşmelerin usulüne uygun olarak yapılmadığını tespit ederek bu sözleşmelerin damga vergilerinin yatırılması gerektiğini Kemal Uzan'a bir yazı ile aktardığımda, Kemal Uzan bu yazıya yatırılması gereken 2 milyar liralık vergiyi daire içine alarak yanına 'Sokağa atılan paralar' yazmış, sonra da ödeyin emri vermişti."

Uzanlar'a göre vergi 'sokağa atılan para!'

İmarbank'ta, devletin, kayıtdışı hesapların ödenmeyen vergileri nedeniyle de katrilyonlarca liralık zarara uğradığı ortaya çıktı. Kemal Uzan'ın, vergileri, "sokağa atılan paralar" olarak nitelendirdiği bildirildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından el konulan Uzan Grubu'na ait İmarbank'ta, devletin, kayıtdışı hesapların ödenmeyen vergileri nedeniyle de katrilyonlarca liralık zarara uğradığı ortaya çıktı. Kemal Uzan'ın, devlete ödenmesi gereken vergileri, "sokağa atılan paralar" olarak nitelendirdiği bildirildi. Murakıpların incelemeleri sırasında, ilginç usulsüzlük yöntemleri de tespit edildi. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, İmarbank'taki kayıtdışı işlemler, devletin katrilyonlarca liralık vergi gelirinden de mahrum olmasına neden oldu. İmarbank'ta kayıtdışı hesap tutulması nedeniyle Uzan Grubu, mevduat özerinden alınan gelir vergisi, mevduat munzam karşılığı, mevduat üzerindeki sigorta primi, kredi için alınan Kaynak Kullanım Destekleme Fonu payını, Banka Sigorta Muamele Vergisini ve Damga Vergisini ödemekten kurtuldu. İmarbank'taki işlemlerin, murakıpların yanısıra, hesap uzmanları ve maliye müfettişleri tarafından da incelenmesi gündemde.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

     
    Uzanlar'ın itirazı reddedildi
    Uzan Grubu'na ait 57 şirketin mal varlıklarına tedbir konulmasına yapılan itiraz reddedildi. Uzanlar'ın avukatları grubun mali açıdan zor durumda olduğunu ve maaş ödeyemez hale geldiklerini belirtti.
    'MHP'yi görevliler değil MHP'liler yönetmeli'
    MHP lideri Türkeş'in çalışma arkadaşlarından Naci Memiş, "Yeni genel başkan, MHP'yi meçhul emirlerle yönetilmekten çıkartıp, BBP, ATP ve diğer ülkücüleri aynı çatı altında toplayabilecek kabiliyette olmalıdır" dedi.
    Bahçeli Erciyes'te birliğe çağıracak
    'En büyük tehdit dezenformasyon'
    TBMM'de ''24 Temmuz Geleneksel Gazeteciler Günü'' nedeniyle bir panel düzenlendi. Basın özgürlüğünün tartışıldığı panelde Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Mustafa Karaalioğlu da bir konuşma yaptı.
    'Artık bu sorunu çözün'
    Hükümetten, üniversitelerde yaşanan başörtüsü sorununun bir an önce çözülmesini isteyen mağdur öğrenciler, muhalefete de seçim öncesi verdiği sözleri unutmaması çağrısında bulundular.
    Vekillere YAŞ çağrısı
    BAĞ-KUR yenileniyor
    BAĞ-KUR'un yeniden yapılandırılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kurum, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na bağlanıyor.
    Türk subayına ABD komplosu
    11 Eylül saldırısından sonra dünya kamuoyunu karşısına alma pahasına küresel savaş politikasını yürürlüğe koyan Bush yönetimi, bir Türk NATO subayını -ülkesinde kalma hakkı bulunduğu halde- gözaltına alıp fişledi.
    El-Cezire'nin Fransız'ı
    Fransa'da el-Cezire televizyonuna rakip olarak ülkede yaşayan Müslümanlar için kurulan 'Beur TV' Avrupa ve Kuzey Afrika'ya ulaşıyor. 2 milyon euro bütçesi olan tv, 'Fransa İslamı' tezini işliyor.
    Yerel seçimler için sanal sandık
    Gergin saatler
    Erdoğan: Özgür basın demokrasinin şartı
    Herkese sağlık sigortası geliyor
    Kısa kısa...
    25 Temmuz 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED