AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

B İ L İ Ş İ M
Doktorlar reçeteyi tablette yazacak

Bilgi teknolojilerinde yeni bir dönemi başlatan Tablet PC'ler, hastanelerde tercih edilmeye başlandı. İsrail'de dört hastanede Acer tablet PC'lerin kullanıldığı pilot uygulamalar başlarken, birçok Avrupa ülkesinde ise çeşitli yazılımevleri merkezi 'sağlık veritabanı' çözümleri oluşturuyor.

Tablet PC'ler, kullanımlarının kolaylığı, kalem ile ekrana yazabilme özelliği, her ortamda, her şekilde kullanılabilme serbestisi gibi özellikleri nedeniyle hastanelerde tercih edilmeye başlandı. Böylece, hasta bilgilerinin yer aldığı dosyalar, yerlerini Tablet PC'lere bırakıyor. Hastanelerde acil servislerden başlayarak tüm birimlerde kullanılabilen ve tek bir merkezde bulunan hasta bilgilerine her an, her zaman ulaşabilme olanağı veren Tablet PC'ler, pek- çok hastane tarafından tercih edilmeye başlandı. Tablet PC'ler, ekranlarına kalemle yazma olanağı, ses ile komut etme ve sesi metne dönüştürme özellikleri nedeniyle ayakta da rahatça kullanılabiliyor. Bu nedenle özellikle yatan hastaların günlük rutin kontrolleri (vizite) sırasında doktorlar rahatlıkla kullanabiliyorlar.

Pilot uygulama başarılı

Tablet PC pazarında önemli bir hamle yapan Acer, hastanelerde Tablet PC uygulamaları konusunda da iddialı. Acer, İsrail'de dört hastanede Tablet PC kullanımına ilişkin pilot proje başlattı. Shinider Hastanesi, Rabin Hastanesi, Soroka Hastanesi ve Naharia Hastanesi'nde başlatılan uygulamada, ülke genelinde merkezi bir veritabanında tutulan tüm hasta bilgilerine doktorlar kablosuz ağlar üzerinden Tablet PC'ler ile her an, her ortamda (özellikle hasta yanında) ulaşabiliyorlar. Böylece, hastanın tüm geçmiş bilgilerine erişerek teşhis ve tedavi aşamalarında hem hız kazanılıyor, hem de doğru teşhis ve tedavi oranı artırılıyor. Acer Tablet PC'ler bazı hastanelerin şu anda sadece acil servislerinde kullanılıyor.

Kablosuz ağ teknolojisi kullanılıyor

Naharia Hastanesi'nin acil servisinde kablosuz bir ağ üzerinde özel bir ses tanıma yazılımı ile Acer Tablet PC'ler kullanılıyor. Hızın çok önemli olduğu acil serviste, doktorlar hastaya ilişkin teşhis ve tedavilerini ayrıca bir dosyaya ya da bilgisayara yazma gereği duymuyorlar; sözel olarak aktardıkları bilgiler Acer Tablet PC ve sözkonusu yazılım sayesinde metne dönüşerek hasta bilgileri veritabanına otomatik olarak işleniyor. Acer ürünlerinin Türkiye temsilcisi olan İnfronic A.Ş. Genel Müdürü Faik Burhanoğlu, Microsoft'un Tablet PC işletim sisteminin Türkçe versiyonunu çıkarınca Türkiye'de de hastanelerde Tablet PC kullanımının hızla artacağına inandıklarını söylüyor.


'Enformasyon toplumu' olmamız zor

Türkiye "enformasyon toplumu endeksinde" (ISI) son sıralarda yer aldı. Türkiye ile birlikte sonlarda yer alan diğer ülkeler arasında Vietnam, Endonezya, Çin ve Hindistan bulunuyor. Merkezi Massachussets eyaleti Framingham kentinde bulunan IDC adlı kuruluş tarafından 4 yıldır yayınlanan "Enformasyon Toplumu Endeksi" 53 ülkeyi kapsıyor ve ülkelerin enformasyon devrimine katılma paylarını tespit ediyor. Bu yıl endeksin ilk sırasına İsveç yerleşirken, Danimarka, Hollanda, Norveç ve Finlandiya ilk 5'e girdiler.

ABD 8. sırada

Endekste ABD 8. sırada yer aldı. IDC 15 değişken gözönüne alınarak hazırlanıyor. Bunlar arasında ülkelerin veri ve enformasyona ulaşım yetenekleri, bilgiyi kullanma ve enformasyon teknolojisi alanındaki konumları bulunuyor. Yetkililer, "GSMH bir ülkenin ekonomik zenginliğini ortaya koyuyorsa, bu da enformasyon kapasitesini ortaya çıkardığını" ifade ettiler.


'Teknoloji dünyasında esneklik şart!'

Computer Associates International (CA) tarafından teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeleri aktarmak ve en yeni ürün ve çözümlerini müşterilerine duyurmak amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen CA World, bu yıl 13 - 17 Temmuz tarihleri arasında Las Vegas'ta gerçekleştirildi. CA World 2003'ün açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Sanjay Kumar esneklik ve basitliğin bugünün teknoloji pazarında başarının anahtarı olduğunu vurgulayarak CA'in de yaklaşık iki yıl önce iş modelini müşterilerine daha iyi hizmet etmek ve daha fazla esneklik sağlamak amacıyla tamamen yenilediğini hatırlattı.


SAMSUNG'TAN AKILLI TELEFON

Güney Koreli Samsung şirketi, geliştirdiği yeni "MITs M400" mobil telefonu tanıttı. Yeni telefon Windows işletim sistemi ile çalışan "Akıllı Telefon" (Smart Phone) nesli bir ürün. Üzerinde resim çekmeye yarayan dijital kamera bulunan telefonla internete bağlanarak e-posta alıp göndermek, sörf yapmak, MSN Messenger mesajlaşma servislerini kullanmak ve cep telefonlarının bütün özelliklerinden yararlanmak mümkün. Samsung halen yıllık satış rakamları açısından bakıldığında dünyanın üçüncü büyük cep telefonu üreticisi ve satışlarını giderek artırıyor ve listenin başında buluna Nokia ile büyük bir rekabet halinde.


Yeni Itanium 2 ve Intel Xeon MP çıktı

Intel tarafından geliştirilen yeni Itanium 2 ve Hyper-Threading teknolojiine sahip Intel Xeon MP işlemciler piyasaya çıktı. Kurumsal sunucularda kullanmak üzere tasarlanan işlemciler yüksek işlem gücü ve hızıyla şirketlere daha fazla verimlilik sağlıyor. Intel işlemciler sunucu pazarında %85 oranında kullanılıyor. Intel EMEA Stratejik Pazarlama Müdürü Alan Priestley yeni işlemcilerin üstün hafıza yönelimi ve ölçeklendirilme performansı sayesinde kurumların ihtiyaçlarına ciddi destek sağladığını söyledi. Bugün piyasadaki sunucuların yüzde 85'inden fazlası, Intel mimarisi üzerinde çalışıyor. Daha çok bir şirketin bilişim veri merkezinin uç noktası denilen, çok işlemcili, iş odaklı sunucu kullanımlarında, günümüzün yeni ürünleri, Intel'in gücünü daha da artırıyor. Analistlere göre, dört ya da daha fazla işlemcili sunucular, tüm sunucu pazarının yüzde 60'ından fazlasını oluşturuyor.

 
WEB GEZGİNİ
Microsoft'un haber gruplarıyla tanışın
Tüm Microsoft müşterilerinin sorularını sorup, cevap alabildiği ve cevap yazabildiği web tabanlı ücretsiz bir servis. 1 Nisan'dan itibaren haber grupları tekrar düzenlendi ve Türkçe içerikli olarak kullanıma açıldı. Türkiye çapında bu haber grupları Most Valuable Person (MVP) ve Most Valuable Student (MVS) programlarına dahil teknik deneyime sahip profesyoneller tarafından izlenmekte ve sorular cevaplanmakta.
microsoft.com
PC DERGİLERİ
Bilgisayarınızı keşfedin!
Türkiye'nin yeni bilgisayar dergisi PC Pratik, tüm bilgisayar kullanıcılarının problemlerine pratik çözümler sunuyor. Bilgisayara yeni başlayanlardan uzman kullanıcılara kadar geniş bir kitleye yönelik pratik bilgiler içeren PC Pratik, ev ve iş yerlerinizdeki bilgisayarlarınızı daha verimli ve eğlenceli biçimde kullanabilmenize yardımcı olacak. Oldukça zengin bir içerikle okuyucularının karşısına çıkan PC Pratik, herkesin rahatlıkla anlayabileceği yalın bir dile sahip.
pcpratik
NET KİTAP
Flash MX sertifikası sınav kılavuzu
Macromedia Web araçlarıyla ilgili bilgilerin ve bu araçların kullanımının yaygınlaşması, Web tasarımcılarının bu araçlara hakim ve bu araçlar konusunda uzman olduklarını gösterecek bir sertifika sınavı düzenlemeyi anlamlı ve gerekli hale getirdi. Flash MX Tasarımcısı Sertifika Sınavlarına Hazırlık Kılavuzu adlı bu kitap Macromedia'nın tavsiyesi.
medyasoft
İran'da fotoğraf çeken ceplere kısıtlama
İran'da kadınların gittiği yüzme havuzlarına cep telefonu sokulması yasaklandı. Farsça yayınlanan İran gazetesinin haberine göre, Esnaf İdaresi, kadınların gittiği havuzlara gönderdiği talimatta, kadın müşterilerin içeriye cep telefonu sokmasının engellenmesini istedi. Talimatta, bu kararın, bazı cep telefonlarının fotoğraf ve görüntü alabilme yeteneğine sahip olması yüzünden çekilen fotoğraf ve görüntülerin internet sayfalarında yayınlanmasını önlemek için alındığı ifade edildi. Fotoğraf çekme özelliği bulunan cep telefonlarının plaj, hamam, sauna gibi alanlarda kullanılmasını daha önce İtalya da yasaklamıştı. Sözkonusu telefonların kötü amaçlar için umuma açık yerlerde kullanımı giderek büyüyen bir sorun haline geldi.
22 Temmuz 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED