AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
Starlık sistemini
ben getirdim

Yeşilçam döneminin unutulmaz aktörlerinden Göksel Arsoy, özellikle son dönemlerde ekrana gelen yarışma programlarıyla birlikte anlamı ve kapsamı sorgulanan "Starlık sistemi"ni kendisinin getirdiğini belirtiyor.

  • SEVDA ALKAN / İSTANBUL
    'Samanyolu', 'Yaban Gülü', Bir Demet Yasemen', 'Kiralık Koca', 'Melekler Şahidimdir' gibi onlarca Türk filminin jönlüğünü yapmış Yeşilçam aktörlerinden Göksel Arsoy, kara gözlü, siyah saçlı esmer aktörlerin hakim olduğu bir dönemde sinemaya girdiğini ve starlık sistemini ilk kendisinin getirdiğini söylüyor. 8 senedir setlerden uzak duran Arsoy, tekrar çekilen Aka Gündüz'ün eserinden uyarlama olan Türk Sineması'nın unutulmaz filmlerinden "Üvey Ana" için kamera karşısına geçti.

    En son 1998'de Osman Seden'in Show TV'ye yaptığı "Mirasyediler" adlı dizide oynayan Arsoy, Seden'in vefatı üzerine yapımdan ayrılmıştı. Setlere bukadar ara verme sebebini ise Arsoy, "Beni bu yıllara taşıyan sinemaseverler için attığım adımlara dikkat ediyorum. Sevenlerimi üzmemem gerek. Bu film, eskiyi yaşattığı ve çok inandığım için kabul ettim" şeklinde özetliyor. Arsoy, bu sırada şirketlerinin işleriyle uğraştığını anlatıyor. Arsoy, ayrıca İstanbul Tenis Kulübü ve Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanlığı yapıyor.

    Türk Sineması'nın Avrupai jönü

    "Sinema tarihimdeki en büyük şansım, benden önce Türk Sineması'na gelen bütün jönlerin esmer siyah saçlı oluşuydu. İlk sarışın renkli gözlü aktör ben oldum" diyen Arsoy, Avrupai bir tarzı olduğu için kolej ve üniversite çağlarındaki insanlar tarafından çok rağbet gördüğünü anlatıyor. Kendisiyle birlikte sinema izleyici profilinin değiştiğine de dikkat çeken Arsoy, "Kolejliyi, üniversiteliyi sinema salonlarına ben getirdim" diyor. Çok önemli bir projenin hazırlıkları içerisinde olduğunun altını çizen Arsoy, oğlu Gökhan Arsoy ile bir dizi için kolları sıvadıklarını anlatıyor. Reyting kaygılarının kaliteli programların önünü kestiğini belirten Arsoy için Yeşilçam bir rüya gibi geçmiş.

    "Starlık sistemini ben getirdim"

    Son dönemlerde ekrana gelen yarışma programlarıyla birlikte anlamı ve kapsamı sorgulanan 'Starlık' kavramını kendisinin getirdiğini belirten unutulmaz aktör, "Türk Sineması'na Samanyolu filmiyle yıldız oldum. O filmde Belgin Doruk da vardı. Filmden sonra ilk kez Türkiye'ye 'Star' kelimesi girdi. Yanılmıyorsam 1961 yılıydı" şeklinde konuşuyor. Arsoy, starlık sistemini ise şu şekilde açıklıyor: "Star sistemi derken şunu kastediyorum. Göksel Arsoy ve Belgin Doruk varsa hikayeye gerek yok. Senaryoya gerek yok. Elele tutuşup, mum ışığında yemek yesinler, dans etsinler yeter. Millet kendini bizim yerine koyuyor ve çok mutlu oluyordu".

  •  
    Almanlar Fazıl Say ve Sertab Erener'e bayıldı
    Piyanist ve besteci Fazıl Say, Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen "Şimdi/Now" Türk kültürünü tanıtım etkinleri çerçevesinde verdiği konserde büyük ilgi gördü.
    'Düğünlerde Silah Atma Çiçek At'
    Tiyatro sanatçısı Kenan Işık, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan "Düğünlerde Silah Atma Çiçek At" kampanyasına çiçek dağıtarak destek verdi. Sanatçı Işık, çiçek dağıtımından sonra yapığı konuşmada, düğün törenlerinde silah sıkılarak üzücü olayların meydana gelmesinin kabul edilemez olduğunu, bu mutlu günlerde silah atmak yerine çiçek atmanın gerekli olduğuna dikkati çekti.
    "Sizin zılgıtlarınız, yah çekişleriniz ve çaldığınız davul zurna sesi, silah seslerinden çok daha güzel" diyen Işık, 12 yaşında bir kızın havaya sıkılan kurşunla yaralandığını öğrenince çok üzüldüğünü ve bu nedenle düğünlerde silah atılmaması için başlatılan kampanyaya destek vermek istediğini belirtti. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Olcay Çepe de "Kampanyayla davul zurnanın yerini ağıtların almaması için vatandaşları bilinçlendirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Daha sonra tiyatro sanatçısı Kenan Işık, polis memurları ve düğüne katılan davetlilerle birlikte halay çekti. Işık, düğününe katıldığı Serap-Serkan çiftine çiçek verip bir de şiir kitabı hediye ettikten sonra şiir okudu.
    31 Ağustos 2004
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED