15 Temmuz Darbe Girişimi 2.7 Harekete geçen darbeci askerlerin işgalleri yaygınlaştı
Sosyal medya Sosyal medya hesaplarımızdan, bizi takip edebilirsiniz.
2.7 Harekete geçen darbeci askerlerin işgalleri yaygınlaştı
KART NO 13
ÖNEMLI GELIŞME Darbecilerin işgalleri yaygınlaşmaya başladı.
2.7 Harekete geçen darbeci askerlerin işgalleri yaygınlaştı

Tatbikat gerekçesiyle Kuleli Askeri Lisesi’ne çağrılan bir grup askeri öğrenci Çengelköy Karakolu'nu ele geçirmek üzere okuldan çıkarak karakola doğru harekete geçti. Bu sıralarda Habibler Topkule Kışlası’ından çıkan darbeci askerler ise Bayrampaşa Çevik Kuvvet’in önüne geldi.

Topkule Kışlası’ndan hareket eden zırhlı araçlar ve tanklar Esenler civarında ilerlerken, sokağa çıkan vatandaşlar tarafından durdurulmak istendi. Zırhlı araçlar, vatandaşların üzerinden geçerek ilerledi. 6 kişi şehit oldu.

Saatler 22.25’i gösterdiğinde İstanbul Atatürk Havalimanı tanklarla bölgeye gelen darbeci askerler tarafından ele geçirildi.

Anadolu yakasında bulunan bir grup asker de Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ele geçirmek için baskın gerçekleştirdi. Her iki havalimanı da darbeciler tarafından ele geçirildi. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne doğru hareket eden 66'ncı Zırhlı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığından çıkan askeri birlikler saat 22.30’da Vatan Caddesi’ne geldiklerinde sokağa çıkan halka ateş açmaya başladı. Bundan 15 dakika önce İl Emniyet Müdürü Dr. Mustafa Çalışkan ve ekibinin emniyetten çıkış yaptı. Çalışkan ve ekibi konvoy halinde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne hareket etti.

Saat 22.49’da İstanbul 2’inci Zırhlı Tugay’ından işgal edilen bu noktalara takviye gönderildi.

Aynı saatlerde Şırnak'ın Cizre ilçesinde, cami hoparlöründen çağrı yapılması üzerine Hükumet Konağı önünde toplanan vatandaşlar Dicle Nehri üzerindeki köprüde darbeci askerleri engelledi.

Video
Tanklar savaş mühimmatıyla yola çıktı
OYNAT 01:00

Tanklar savaş mühimmatıyla yola çıktı

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
01:00
15 Temmuz gecesi darbe girişiminde kullanılmak üzere İstanbul 2’nci Zırhlı Tugayından çok sayıda tank ve ZPT harekete geçti. Darbe girişiminin püskürtülmesiyle de tugaydan çıkan araçlarla ilgili tüyler ürperten detaylar ortaya çıktı. Darbeci askerlerin, tanklar ve zırhlı araçlara, yola çıkmadan önce top mermisi ve binlerce mermi yüklediği görüldü.
Video
15 Temmuz'dan dehşet anları: FETÖ'cü subay vatandaşı böyle vurdu!
OYNAT 00:03:20

15 Temmuz'dan dehşet anları: FETÖ'cü subay vatandaşı böyle vurdu!

Kurgu: Ender Çınar Yeni Şafak
00:03:20
Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü önünde Yarbay Kadir Yıldız tarafından şehit edilen Ümit Yolcu'nun vurulma görüntüleri ortaya çıktı. 20 yaşındaki Ümit Yolcu'yu şehit eden FETÖ'cü Yarbay Kadir Yıldız'ın vatandaşlar üzerine rastgele ateş ettiği yargılandığı dava iddianamesinde vurgulanırken Yarbay'ın yanındaki ere hitaben 'Gerekirse şehadet şerbetini burada içeceğiz teslim olmak yok' dediği iddianamede yer aldı.
Video
İstanbul Emniyet'i darbecileri böyle durdurdu
OYNAT 00:01:45

İstanbul Emniyet'i darbecileri böyle durdurdu

Kurgu: Ender Çınar Yeni Şafak
00:01:45
15 Temmuz darbe girişiminin başladığı saatlerde İstanbul Emniyeti'nde yaşananların görüntülerine Yeni Şafak ulaştı. İlk kez yayımlanan görüntülerde, İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan ve ekibi 21.45'te emniyetten çıkıyor. Köprüde hainlere müdahale eden ekip, 16 Temmuz 08.00'de geri dönüyor. Çalışkan, emniyetin bahçesinde polisle kısa bir toplantı yapıyor.
Video
Sabiha Gökçen Havalimanı’na baskın
OYNAT 00:57

Sabiha Gökçen Havalimanı’na baskın

Kurgu: Elif Dilan Ozğan Yeni Şafak
00:57
15 Temmuz gecesi darbeci askerlerin işgal ettikleri noktalardan biri de Sabiha Gökçen Havalimanı oldu. Tanklarla havalimanına baskın yapan darbeciler, tekbirlerle onların karşısına çıkan halka kurşun yağdırdı.
Video
Kuleli’den çıkış
OYNAT 00:40

Kuleli’den çıkış

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:40
Darbeci askerlerin bir diğer hedefi İstanbul Valiliği idi. İstanbul Valiliğini ele geçirip darbenin başarılı olmasını bir adım daha kolaylaştırmak isteyen darbeciler, 47. Motorlu Piyade Alayından bir grup askeri İstanbul Valiliğine sevk etti. Valiliği basan darbeciler tek tek tüm odaları dolaşarak kontrol etti. Daha sonra ise darbecileri engellemek isteyen halk, tekbirler eşliğinde valilik binasına giriş yaparak işgali engelledi.
Video
Kışla önünde tank nöbeti
OYNAT 00:01:50

Kışla önünde tank nöbeti

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:01:50
Darbe girişiminde kullanılan tanklardan bazıları da Kartal’da bulunan General Nurettin Baransel Kışlasından çıktı. Darbe girişimini haber alan vatandaşlar, darbeye destek amacıyla kışladan daha fazla tank çıkmaması için kışla önünde etten duvar örerek sabaha kadar nöbet tuttu. Sabaha karşı emniyet güçlerinin kışlaya yaptığı operasyon sonucu darbe girişiminde bulunan askerlerden 6’sı gözaltına alındı.
Video
Atatürk Havalimanı işgal altında
OYNAT 00:03:58

Atatürk Havalimanı işgal altında

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:03:58
Darbecilerin 15 Temmuz gecesi ele geçirmeye çalıştıkları önemli hedeflerden biri de Atatürk Havalimanı’ydı. Albay Mustafa Kol yönetimindeki darbeci askerler tanklarla havalimanına gelerek giriş ve çıkışları kapattı. Saat 22.54’de geldiğinde kule dâhil havalimanı kontrolü tamamen darbecilerin elindeydi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine havalimanına koşan vatandaşlar tankları durdurarak havalimanı kontrolünü darbecilerden geri aldı.
Video
“Vatan” koruma altında
OYNAT 00:38

“Vatan” koruma altında

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:38
66’ncı Zırhlı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında çıkan 2 tank ve 5 zırhlı personel taşıyıcısı (ZPT) ile Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne saldıran darbecilere halk geçit vermedi. Darbecilere destek için gelen helikopterin inişi ise polislerin ateş açması sonucu geri püskürtüldü.
Video
Tanklarla karakol baskını
OYNAT 00:02:50

Tanklarla karakol baskını

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:02:50
Darbeci komutan Binbaşı Murat Çelebioğlu’ndan “Bayrampaşa’dan bir tane bile polis çıkmayacak” emrini alan darbeci askerler Habibler Topkule Kışlasındaki tankları alarak harekete geçti. Emniyet’in önüne vardıklarında önce trafiği kesen hainler daha sonra Bayrampaşa Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü işgal ederek giriş ve çıkışları tanklarla engelledi. Kendilerine engel olmak isteyen halkın üzerine de ateş açan hainlerle mücadele sabaha kadar sürdü.
Video
Şırnak’ta ZPT’lere geçiş yok
OYNAT 06:13

Şırnak’ta ZPT’lere geçiş yok

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
06:13
İhanet girişiminin yaşandığı şehirlerden biri de Şırnak oldu. Darbeci askerler Şırnak’taki stratejik noktaları tutmaları amacıyla şehre ZPT’lerle darbeci askerleri gönderdi ancak karşısında güçlü bir mukavemet gördü. Müftülüğün cami hoparlöründen yaptığı çağrı üzerine “Darbeye karşı omuz omuza” sloganlarıyla meydana inen halk, polisle birlikte, işgale gelen darbecilerin yollarını kesti ve ilerleyişlerini durdurdu.
RÖPORTAJ
Tankın altına yattı
OYNAT 02:41

Tankın altına yattı

R.Y.K. : Metin Doğan Röportaj Yapılan Kişi
02:41
FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Atatürk Havalimanı'nda tankın önüne yatan Metin Doğan, “İnanıyorum ki bu milletin kadın-erkek her bir ferdi bu hareketi yapacak karakterdedir” dedi.
Video
Esenler’de kanlı gece 
OYNAT 00:02:07

Esenler’de kanlı gece 

Kurgu: Elif Dilan Ozğan Yeni Şafak
00:02:07
15 Temmuz gecesi Topkule Kışlası’ndan tanklarla çıkan darbeciler, Esenler civarında halkın onları durdurmak istemesi üzerine O-3 Karayolu’nu kan gölüne çevirdi. Yoldaki araçları ezerek ilerleyen darbeciler bir yandan yaylım ateşi açarken diğer yandan önlerine çıkan vatandaşları tanklarla ezmekten çekinmedi. O anlar çevredeki vatandaşların kameralarına yansıdı.
AÇIKLAMA
NOT:62 öğrenci tutuklandı

  • Kuleli Askeri Lisesi’nde 9, 10, 11 ve 12’nci sınıflarda okuyan 62 askeri öğrenci, darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklandı.

    62 öğrenci sorgu esnasında suçlamaları reddetti. Savunmalarında benzer ifadeler kullanan öğrenciler kokteyl var diye okula çağrıldıklarını, tatbikat adı altında kendilerine boş şarjörlü G3’ler verildiğini söylediler. Başarılı olursalar bütünleme sınavından geçecekleri sözünün verildiği iddialarını dile getirdiler.

AÇIKLAMA
NOT:Darbecilerin yola çıkan birlikleri

  • Darbecilerin emriyle yola çıkan birliklerde, tanklar için 10 tane savaş topu mermisi, 2 bin MG3 mermi serisi, ZMA’lara 165 top mermisi , zırhlı personel taşıyıcılarda da yaklaşık 5 bin mermiden oluşan mühimmat vardı.

    Darbeciler takviye için FSM ve Boğaziçi köprüleri için:

    - 2 tank
    - 2 zırhlı personel taşıyıcı

    Sabiha Gökçen Havaalanı için:

    - 4 tank
    - 2 ZPT 
    - 2 ZMA

    1’inci Ordu Komutanlığı ve Acıbadem Telekom için:
    - 4'er ZPT

    Çevik Kuvvet için:

    - 8 tank
    - 2 ZPT
    - 2 ZMA

HARITALAR
15 Temmuz Gecesi İstanbul
15 Temmuz Gecesi İstanbul

İstanbul, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece en kritik gelişmelerin yaşandığı illerden biri oldu.

İNFOGRAFİK
TSK’daki darbecilerin 15 Temmuz Çizelgesi
TSK’daki darbecilerin 15 Temmuz Çizelgesi
Uçaklar, tanklar, helikopterler... Darbe girişiminde kullanılan tüm güçler.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.8 Genelkurmay işgal edildi
KART NO 14
DETAY Darbeciler direnenlere ilk ateşi açtı.
2.8 Genelkurmay işgal edildi

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Akıncı Üssü’ne götürülmesinin ardından Karargâh'ta silah sesleri duyulmaya başlandı. Darbe karşıtı asker ve polisler Genelkurmay Başkanlığını işgal eden cuntacı askerlerle çatışmaya girdi. Çatışma sırasında Cobra tipi askeri helikopterlerden Genelkurmay önündeki polislerin üstüne ateş açıldı. Cuntacı askerler tarafından ele geçirilen Karargâh’ın önüne saat 22.40 civarı çok sayıda ambulans gelmeye başladı.

Video
Genelkurmay’a etten duvar örüldü
OYNAT 00:03:15

Genelkurmay’a etten duvar örüldü

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:03:15
Genelkurmay’ı ele geçirmek isteyen darbeciler yerleşkeye baskın düzenledi. Alçak uçuş yapan jetlerle ve helikopterlerle Genelkurmay’ı ele geçirmek isteyen darbeciler görevli asker ve polislerle çatışmaya girince halk sokağa çıktı. Darbeyi engellemek için sokağa çıkan halkı püskürtmek isteyen darbeciler helikopterle halkı taradı. Çatışmaların en uzun ve yoğun yaşandı Genelkurmay Yerleşkesi’nde çok sayıda vatandaş şehit oldu.
Video
Ankara’da tanklar halkı ezdi
OYNAT 00:01:16

Ankara’da tanklar halkı ezdi

Kurgu: Emir İskender Yeni Şafak
00:01:16
Genelkurmay Başkanlığına tanklarla gelen darbeciler vatandaşların onlara engel olmak üzere toplandıklarının gördü. Bunun üzerine darbeciler tankları halkın üzerine sürdü. Çok sayıda vatandaşın şehit olduğu bölgede çatışmalar sabaha kadar sürdü.
Video
Genelkurmay’da ambulans sesleri
OYNAT 00:37

Genelkurmay’da ambulans sesleri

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:37
15 Temmuz gecesi, Genelkurmay Başkanlığına saldıran darbecileri püskürtmek için olay yerine gelen halka ateş açıldı. Havadan uçakların alçak uçuş yaptığı karadan ise tankların halka doğrultulduğu Genelkurmay bölgesinde çok sayıda vatandaş yaralandı ve şehit oldu. İlk ateşten sonra Genelkurmay’a çok sayıda ambulans sevk edildi.
HARITALAR
Genelkurmay Başkanı Akar'ın Rotası
Genelkurmay Başkanı Akar'ın Rotası

15 Temmuz gecesi darbeci askerler, Genelkurmay Karargâhı'nda bulunan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı derdest ederek, Karargâhı ele geçirdiler. Akıncı 4. Ana Jet Üssü'ne götürülen Akar, 16 Temmuz sabahı gerçekleştirilen operasyon ile kurtarılarak Çankaya Köşkü'ne getirildi.

GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.9 Hükumet darbeye karşı ilk tedbirleri aldı
KART NO 15
ÖNEMLI GELIŞME Darbe girişimine karşı gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalar başlatıldı.
2.9 Hükumet darbeye karşı ilk tedbirleri aldı

Genelkurmay’dan gelen çatışma haberleri üzerine Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay'ın başkanlığında Çankaya Köşkü’nde bir koordinasyon merkezi kuruldu. Aynı saatlerde İçişleri Bakanlığı da tüm valilikleri ve il emniyet müdürlüklerini arayarak alarma geçmeleri talimatı verdi. İçişleri Bakanlığı bütün polisleri göreve çağırdı ve izinleri iptal etti.

Saat 22.30 civarında Bakanlar Çankaya yerleşkesine intikal etmeye başladı. Koordinasyon Merkezi ile birlikte gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalar başlatıldı. Bu sıralarda Çankaya Köşkü üzerinde uçmaya başlayan kimliği belirsiz dronlara güvenlik görevlileri uzun namlulu silahlarla ateş açarak bölgeden uzaklaştırdı.

Darbeciler tarafından ele geçirilen TRT ile temas kurulamaması nedeniyle Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay'ın talimatıyla saat 22.56’da Başbakan Binali Yıldırım'ın televizyon yayınına bağlanması için NTV ile gerekli temaslar kuruldu.

Video
İçişleri talimatı: Darbecilere aynı şekilde karşılık verilecek!
OYNAT 00:10:47

İçişleri talimatı: Darbecilere aynı şekilde karşılık verilecek!

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:10:47
İhanet girişiminin yaşandığı gece darbeciler, valilikleri, emniyet müdürlüklerini ve stratejik noktaları ele geçirmeye çalıştı ve engel olmak isteyenlere ateş açtı. O sırada İçişleri Bakanlığında tüm valiliklere ve il emniyet müdürlüklerine talimat geçildi. Talimatta polislere silah kullanma yetkisi tamamen verilirken, darbecilere de aynı şekilde karşılık verilmesi söylendi. İstanbul, Ankara ve Sakarya başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında darbecilere karşı başlatılan mücadele saniye saniye kameralara kaydedildi.
Video
Bakanlar Çankaya Köşkü’nde
OYNAT 01:00

Bakanlar Çankaya Köşkü’nde

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
01:00
Genelkurmay’da silah seslerinin yükselmesi üzerine bakanlar darbeye karşı bir duruş göstermek adına Başbakanlık Çankaya Köşkü’nde toplanmaya başladı. Darbecilerinde saldırdığı noktalardan biri olan Başbakanlık Çankaya Köşkü’ne bakanların girişi güvenlik kameralarına yansıdı.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.10 Hava Harekât Merkezi darbecilerin kontrolünde
KART NO 16
2.10 Hava Harekât Merkezi darbecilerin kontrolünde

Genelkurmay Başkanlığının yurt hava sahasındaki uçuş yasağına rağmen darbeci askerler Ankara üzerindeki alçak uçuşları başladı. Bunun üzerine Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Kontrol Merkezini ikinci kez arayan Koordinasyon Merkezindeki yetkililere yine tatbikat yapıldığı yanıtı verildi.

Moda Deniz Kulübü’ndeki düğününde bulunan Orgeneral Abidin Ünal, kalkışmayla ilgili ilk bilgiyi 21.30 sıralarında eşinden aldı. Bilgiyi teyit ettikten sonra Ünal, düğünde bulunan 17 generali toplayarak, “Derhal birliklerinize ulaşın ve kalkışları engelleyin. Üssünden uçak kalkan divanı harpliktir” emrini verdi. Bu sıralarda Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üssü'nden 6 uçak havalandı.

Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demiraslan ve Tümgeneral İdris Aksoy’a Eskişehir’deki Harekât Merkezine gitmeleri için emir veren Ünal ve 17 General, yaptıkları toplantıda darbecilerin kontrolüne geçen Ankara’daki Hava Harekât Merkezinin etkisiz hale getirilmesi kararını aldı.

Jandarma Genel Komutanlığında Tuğgeneral Ali Demir ile Kurmay Albay Aziz Yılmaz, Tuğgeneral Nurettin Alkan ve Albay Güven Şaban darbeci askerlere müdahale etti. C nizamiye kapısında, Tuğgeneral Nurettin Alkan, darbeciler tarafından sol omuzundan vuruldu. Albay Güven Şaban, darbeci askerlerden birisini önce itti, ardından yumruk attı. Omzundan vurulan Alkan, taksiyle hastaneye götürüldü. Komutanlık içerisinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin özel kalem müdürü olan Albay Erkan Öktem ilk olarak darbeci askerlerin etkisiz hale getirdiği Albay Güven Şaban'ı tehdit etti. Öktem, Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanı Turgut Aslan'ı başından vurdu, korumasını da şehit etti.

FOTO GALERİ
14 FOTOĞRAF
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağını bulmakla görevlendirildiği belirlenen ''Kobra67'' çağrı kodunu kullanan F16'nın radar izleri de tespit edildi. Bu F16'nın, Balıkesir'den 23.55'te kalktığı, İstanbul üzerinde uçtuğu, daha sonra 01.05'te Balıkesir'e indiği belirlendi. Söz konusu F16'ya, 2 radar, 2 de ısıya güdümlü füzelerin yüklendiği tespit edildi.
Radar izlerine göre, darbe girişimi gecesi Ankara semalarında savaş uçaklarının yoğun hava hareketliliği gözlemlendi.
Radar izlerine göre, darbe girişimi gecesi İncirlik üzerinde de yoğun bir hava trafiği tespit ediliyor. Buradan kalkan tanker uçaklar, darbecilerin kullandığı savaş uçaklarına yakıt ikmali yaptıkları tespit edilmişti.
Radar izlerine göre, darbe girişimi gecesi İncirlik üzerinde de yoğun bir hava trafiği tespit ediliyor. Buradan kalkan tanker uçaklar, darbecilerin kullandığı savaş uçaklarına yakıt ikmali yaptıkları tespit edilmişti.
.
Radar izi tespit edilen Diyarbakır'dan havalanan ve Ankara'ya iniş yapan Özel Kuvvetler Komutanlığına ait uçakta, darbe girişimi gecesi şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir'in, silahla vurarak öldürdüğü darbeci general Tuğgeneral Semih Terzi ve ekibini taşıdığı tespit edildi.
Radar izlerine göre, darbe girişimi gecesi İstanbul ve Ankara semalarında savaş uçaklarının yoğun hava hareketliliği gözlemlendi.
Helikopterlerin İmralı Adası çevresinde yoğun şekilde uçtukları tespit edildi. İmralı Adası üzerinde farklı saatlerde, farklı helikopterlerin hava trafiği kayıtlara yansıdı.
Helikopterlerin İmralı Adası çevresinde yoğun şekilde uçtukları tespit edildi. İmralı Adası üzerinde farklı saatlerde, farklı helikopterlerin hava trafiği kayıtlara yansıdı.
Helikopterlerin İmralı Adası çevresinde yoğun şekilde uçtukları tespit edildi. İmralı Adası üzerinde farklı saatlerde, farklı helikopterlerin hava trafiği kayıtlara yansıdı.
Helikopterlerin İmralı Adası çevresinde yoğun şekilde uçtukları tespit edildi. İmralı Adası üzerinde farklı saatlerde, farklı helikopterlerin hava trafiği kayıtlara yansıdı.
Helikopterlerin Muğla ve çevresinde yoğun şekilde uçtukları tespit edildi.
Radar izlerine göre, darbe girişimi gecesi İncirlik üzerinde de yoğun bir hava trafiği tespit ediliyor. Buradan kalkan tanker uçaklar, darbecilerin kullandığı savaş uçaklarına yakıt ikmali yaptıkları tespit edilmişti. Ayrıca uçuş kayıtlarında, yakıt ikmalleri de yer alıyor.
Helikopterlerin Ankara ve çevresinde yoğun şekilde uçtukları tespit edildi.

Video
Darbe gecesi Ankara'da yaşanan çarpıcı görüntüler
OYNAT 00:02:59

Darbe gecesi Ankara'da yaşanan çarpıcı görüntüler

Kurgu: Recep Çelik İHA
00:02:59
Ankara'da, 15 Temmuz'daki darbe girişimi gecesi, FETÖ üyesi askerler ile onlara karşı çıkan polis ve jandarmanın en etkin mücadele ettiği noktalardan olan Jandarma Genel Komutanlığı'nın nizamiye kapısında, bina içerisinde yaşananlara dair çarpıcı görüntüler ortaya çıktı.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.11 Darbe girişimini ilk duyuran medya
KART NO 17
2.11 Darbe girişimini ilk duyuran medya

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimini ilk duyuran Yeni Şafak oldu. Cuma gecesi yaşananları ilk olarak saat 22.37’de ‘Paralel subaylardan ihanet girişimi’ başlığı ile duyuran yenisafak.com’un Recep Yeter imzalı haberi, milyonlarca vatandaşın soru işaretlerine yanıt oldu. Yeni Şafak; Facebook, Twitter ve Periscope uygulamalarından da olağanüstü gelişmeleri anbean duyurdu. Yeni Şafak’ın darbe girişimi ile ilgili verdiği haber kısa sürede diğer medya kuruluşları tarafından da son dakika olarak okurlara duyuruldu.

Türk televizyonlarında bu gelişmelerin darbe girişimi olduğunu ilk yayınlayan ise TVNET oldu. Saat 22.51’de ‘Paralel subaylardan ihanet girişimi’ başlığı ile hain darbe girişimini duyuran TVNET, FETÖ üyelerinin Genelkurmay komuta kademesini ele geçirmeye çalıştığını belirtti.

Video
Halk darbeyi TVNET’ten öğrendi
OYNAT 03:04

Halk darbeyi TVNET’ten öğrendi

Kurgu: İsmail Altunkaya Yeni Şafak
03:04
15 Temmuz gecesi hainler tankları yola çıkarmış, köprü ve havaalanı gibi stratejik noktalara yerleşmeye başlamışlardı. Ancak bu olağanüstü gelişmelerin sebebini hiç kimse bilmiyordu. Henüz hiçbir resmi açıklama yapılmamışken, insanlar daha ne olduğunu anlayamamışken darbe girişimi yaşandığını halka ilk haber veren TVNET oldu. TVNET, 22.51’de “Paralel subaylardan darbe girişimi” olarak yaşananları tüm açıklığıyla gözler önüne sererken, ilk resmi açıklama 23.01’deyapıldı.
AÇIKLAMA
NOT:Yeni Şafak felaket senaryosunu devreye soktu
  • Olağanüstü yaşanan gelişmeler üzerine Yeni Şafak yazılım ve IT ekipleri hemen harekete geçti. Felaket senaryosunu devreye sokan teknik ekip 3 farklı lokasyonda disaster sisteminini aktifleştirdi. Merkez sunucularda bir sorun olması halinde yurt dışında 2, Türkiye’de ise 1 lokasyonda felaket senaryosunu devreye aldı. 

    Mevcut sunucu sistemlerine aşırı yüklenme olma ihtimalini değerlendiren teknik ekip sunucu hizmetlerini de 10 katına çıkarttı. 

Video
TVNET'ten çağrı: Halk sokağa çıkmadan darbe engellenemez!
OYNAT 00:03:16

TVNET'ten çağrı: Halk sokağa çıkmadan darbe engellenemez!

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:03:16
Yeni Şafak, “Paralel subaylardan ihanet girişimi” başlığıyla yaşanan olağanüstü durumun bir darbe girişimi olduğunu ilk duyuran gazete oldu. Aynı anda Yeni Şafak’ın yüzbinlerce mobil uygulama kullanıcısına da bildirim gönderildi. Yeni Şafak ve TVNET saat 23.00'ten sonra halkı darbecilere karşı koymak için sokağa çağıran bildiriler yayınladı.
İNFOGRAFİK
İlk 4 saatte 2 milyona yakın erişim
İlk 4 saatte 2 milyona yakın erişim
15 Temmuz darbe girişimi sırasında ilk 4 saat içerisinde Yeni Şafak Twitter hesabına 1 milyon 617 bin kişi erişti. Paylaşılan 59 haber toplam 9 bin 265 retweet, 6 bin 924 beğeni ve 18 bin 625 tıklanmaya ulaştı.
İNFOGRAFİK
Facebook’ta 204 milyon erişim
Facebook’ta 204 milyon erişim
15 Temmuz darbe girişimi sırasında ilk 48 saat içerisinde, Yeni Şafak Facebook’tan yapılan paylaşımlar toplamda 203 milyon 916 bin 875 erişime ulaştı. Paylaşılan 376 haber, toplamda 2 milyon 472 bin 578 beğeni, 621 bin 528 paylaşım ve 132 bin 582 yorum aldı.
İNFOGRAFİK
Twitter’dan 48 saatte 27 milyon erişim
Twitter’dan 48 saatte 27 milyon erişim
15 Temmuz darbe girişimi sırasında ilk 48 saat içerisinde 27 milyon 630 bin kişi Yeni Şafak Twitter hesabına erişti. Paylaşılan 550 haber toplam 106 bin 881 beğeni, 98 bin 522 retweet ve 377 bin 985 tıklanmaya ulaştı.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.12 MİT’e hava saldırısı
KART NO 18
MUTLAKA GÖRMELI MİT darbe istihbaratının ardından saldırıya uğradı.
2.12 MİT’e hava saldırısı

Ankara Yenimahalle’de bulunan MİT kampüsüne askeri helikopterlerden ateş açıldı. MİT’in çevre güvenliğini sağlayan unsurlar kısa ve uzun namlulu silahlarla saldırıya silahla karşılık verdi. Çatışmanın ardından darbeci askerler geri çekilmek zorunda kaldı.

Video
Milli İstihbarat Teşkilatına helikopterle saldırı
OYNAT 00:01:09

Milli İstihbarat Teşkilatına helikopterle saldırı

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:01:09
Darbe girişiminin yaşandığı gece darbecilerin hedefinde olan bir diğer yer de Ankara Yenimahalle’de bulunan Milli İstihbarat Teşkilatıydı. Darbeci askerler MİT’e askeri helikopterle saldırdı. İstihbarat güvenlikleri de helikoptere karşılık verdi ve uzun bir çatışma yaşandı.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.13 Sosyal medya kapatıldı
KART NO 19
2.13 Sosyal medya kapatıldı

Darbe girişiminin medyaya yansımasının ardından sosyal medya üzerinden büyük bir dezenformasyon yaşanmaya başladı. Provokasyon yaşanma ihtimalinin artması nedeniyle Twitter, Facebook, Youtube ve benzeri sosyal medya mecraları kısa süreliğine kapatıldı. Çok kısa süre sonra yeniden açılan sosyal medya mecraları iletişimin sağlanmasında ve darbe girişiminin püskürtülmesinde önemli bir araç olacaktı.

İNFOGRAFİK
Darbeciler Twitter'da püskürtüldü
Darbeciler Twitter'da püskürtüldü
FETÖ’nün darbe girişiminin püskürtülmesinde sosyal medyanın da büyük katkısı oldu. Milyonlarca kişi kalkışmayı Twitter üzerinden öğrendi ve engellemek için sokaklara döküldü. 15 Temmuz gecesi atılan tweet sayısı, ortalamanın 35 kat üzerindeydi. Twitter’da 4 saat içinde toplam 495 bin paylaşım yapıldı
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz