15 Temmuz Darbe Girişimi 4.8 Hava Kuvvetleri Komutanı Akıncı Üssü’nde alıkondu
Sosyal medya Sosyal medya hesaplarımızdan, bizi takip edebilirsiniz.
4.8 Hava Kuvvetleri Komutanı Akıncı Üssü’nde alıkondu
KART NO 47
DETAY Cuntacıların rotası Akıncı Üssü.
4.8 Hava Kuvvetleri Komutanı Akıncı Üssü’nde alıkondu

İstanbul’da Moda Deniz Kulübü’ndeki düğünde darbeci askerler tarafından derdest edilen Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal önce Sabiha Gökçen Havaalanı’na götürüldü. Buradan CN235 CASA uçağı ile Akıncı Üssü’ne getirilen Abidin Ünal, elleri ve gözleri bağlı bir şekilde alıkonuldu.

Video
17 generali derdest ettiler
OYNAT 00:02:13

17 generali derdest ettiler

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:02:13
Darbe girişiminin yaşandığı gece Orgeneral Mehmet Şanver’in kızının Moda Deniz Kulübü’nde düğünü vardı ve üst düzey generallerde düğündeydi. Bunu bilen darbeciler helikopterden ateş desteği alarak kulübün bahçesine girdi ve hızlı bir baskınla düğünde bulunan 17 generali rehin aldı. Komuta kademesini rehin alınışı kulüp kameralarına saniye saniye yansıdı.
FOTO GALERİ
6 FOTOĞRAF
Moda Deniz Kulübü'nün güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde darbeci askerlerin içeriye giriş anı böyle görüntülendi.
Tam teçhizatlı ve tavana ateş ederek gelen darbeci askerler generalleri kelepçelemeye başladı.
İçeri giren askerler yaptıkları arama sonrası Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile bazı komuta kademesini rehin alıyor.
Konya 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan 2 helikopter ve 6 askeri araçla 7’şer kişilik 6 timle baskın düzenlendi.
İki helikoptere 4 makineli tüfek, yaklaşık 6 bin mermi ve altlarına füze savar sistemi yerleştirildi.
Baskını düzenleyen 135’inci MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin’di.

HARITALAR
Orgeneral Abidin Ünal'ın Rotası
Orgeneral Abidin Ünal'ın Rotası

Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının düğününe katılmak için Moda Deniz Kulübü'ne giden Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, darbeciler tarafından derdest edildi. 

Video
Yaşar Güler Akıncı Üssü'ne böyle getirildi
OYNAT 00:00:59

Yaşar Güler Akıncı Üssü'ne böyle getirildi

Kurgu: Elif Dilan Ozğan Yeni Şafak
00:00:59
Yaşar Güler, 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında derdest edilen komutanların tutulduğu Akıncı Üssü Karargah binasına darbeci askerler tarafından getirildi. O anlar güvenlik kamerasına saniye saniye kaydedildi
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
4.9 Suikast timi harekete geçti
KART NO 48
MUTLAKA GÖRMELI Büyük suikast planı çöktü.
4.9 Suikast timi harekete geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast için Çiğli Ana Jet Üssü’nde hazırlık yapan darbeci askerler harekete geçti. Çiğli’de bulunan iki helikopter pilotunun göreve gitmeyi istememesi nedeniyle başlarında Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’in bulunduğu darbeci grup 1 saat gecikmeli olarak Çiğli’den havalanarak Marmaris’e doğru yola çıktı.

Dalaman’dan havalanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'a gideceği bilgisi, İstanbul’daki yetkililere ulaştırıldıktan sonra Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın Özel Harekât ekiplerine verdiği emirle saat 02.28’de Atatürk Havalimanı'nın Hava Trafik Kontrol Kulesi’ne operasyon yapıldı. Darbeci askerler gözaltına alındı.

Çiğli Ana Jet Üssü’nden havalanan suikast timi saat 03.00 civarı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konakladığı Marmaris’teki otele ulaştı. Toz nedeniyle iple indirme yapan suikast timi oteli abluka altına aldı. Çıkan çatışmada Cumhurbaşkanlığı koruması Mehmet Çetin ile Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü personeli polis memuru Nedip Cengiz Eker şehit oldu, 9 polis de yaralandı. Erdoğan’ın otelde olmadığını öğrenen suikast timi ile polisler arasında yaşanan çatışmalar sonrası darbeci tim otelden kaçtı.

Video
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi
OYNAT 01:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
01:00
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öldürmek amacıyla bir tim kuran darbeciler 3 helikopterle Marmaris’e geldi. Farklı yerlere iniş yapan darbeciler toplanarak otele baskın yaptı. Baskın sırasında çatışma çıktı ve Erdoğan’ın koruması ile bir polis memuru şehit oldu.
AÇIKLAMA
NOT:THY 925 seferi iptal etti
  • Türk Hava Yolları (THY), Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi nedeniyle toplamda 925 yurt içi ve yurt dışı seferini iptal etti.

Video
Atatürk Havalimanı’na operasyon
OYNAT 00:02:05

Atatürk Havalimanı’na operasyon

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:02:05
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’a geleceği bilgisi üzerine İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, Özel Harekât ekiplerine operasyon emri verdi. Verilen emir üzerine Atatürk Havalimanı’nın Hava Trafik Kontrol Kulesi’ne operasyon yapıldı. Yapılan operasyonun ardından darbeci askerler gözaltına alındı.
Video
Darbe girişimi öncesi ve sonrasında Harp Okulu'nda yaşananlar
OYNAT 00:01:38

Darbe girişimi öncesi ve sonrasında Harp Okulu'nda yaşananlar

Kurgu: Betül Doğan Anadolu Ajansı
00:01:38
15 Temmuz darbe girişiminde Hava Harp Okulu'nda darbeci askerler tarafından yapılan toplantı ve darbe girişimi anları ile darbeci askerlerin vatandaşlara ateş etme anlarının bulunduğu yeni görüntüler ortaya çıktı.
RÖPORTAJ
Marmaris’teki hain saldırının sağlıkçı tanıkları yaşadıklarını anlattı
OYNAT 07:17

Marmaris’teki hain saldırının sağlıkçı tanıkları yaşadıklarını anlattı

R.Y.K. : Marmaris Sağlıkçıları Röportaj Yapılan Kişi
07:17
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te konakladığı otele FETÖ mensubu askerlerin düzenlediği saldırının ardından yaralı polislere müdahalede bulunan sağlık çalışanları, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını anlattı.
RÖPORTAJ
Kaynayan kazanın içine düştük
OYNAT 10:05

Kaynayan kazanın içine düştük

R.Y.K. : Yarbay Bahattin Akgül Röportaj Yapılan Kişi
10:05
FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi sırasında  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele yapılan saldırının gecikmesini sağlayan Pilot Kurmay Yarbay Bahattin Akgün, “Hain olduklarını ‘Yarın ya kahraman ya hain olacağız’ sözü üzerine anladım. O an fark ettim ki kaynayan bir kazanın içine düşmüştük. Öyle sinsice bir olay ki” dedi. 
HARITALAR
Suikast Timinin Rotası
Suikast Timinin Rotası

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimine katılan Özel Kuvvetler, MAK ve SAT personelinin nakilleri üç helikopter ile sağlandı. 

GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
4.10 Darbenin seyrini değiştiren emir
KART NO 49
KıRıLMA NOKTASı Özel Kuvvetleri ele geçirme planını çökerten kahramanlık.
4.10 Darbenin seyrini değiştiren emir

Diyarbakır’dan Ankara’ya hareket eden Özel Kuvvetler Birinci Tugay Komutanı Semih Terzi, yanındaki 40 kişilik bir ekip ile birlikte Akıncı Üssü’ne ulaştı. Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek için harekete geçen Terzi’nin bu planını pusudan kurtulan Zekai Paşa öğrendi. Zekai Paşa, Karargâh'ı aradığında FETÖ’cü askerler tarafından ele geçirildiğini gördü.

Zekai Paşa bunun gece boyu 8 kez görüştüğü Özel Kuvvetler Komutanı makamında koruma nöbetçiliği görevi yapan Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir’e iki emir verdi. Albay Ümit Bak’ı öldürme emrini veren Zekai Paşa son görüşmesinde Halisdemir’e Samih Terzi’yi de öldürmesi için emir verdi. Halisdemir, saat 02.16’da helikopterle Özel Kuvvetler Komutanlığına ulaşan darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi öldürdü. Halisdemir de derbeciler tarafından olay yerinde şehit edildi.

Video
Ömer Halisdemir darbeci Terzi’yi kafasından vurdu
OYNAT 00:02:57

Ömer Halisdemir darbeci Terzi’yi kafasından vurdu

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:02:57
Özel Kuvvetler Birinci Tugay Komutanı Semih Terzi, 40 kişilik bir ekiple Özel Kuvvetler Komutanlığı’na geldi. Zekai Paşa’dan, Semih Terzi’yi öldürme görevini alan Halisdemir de gelen ekibin arasına karışarak Semih Terzi’yi kafasından vurdu. Hemen olay yerinde hainlerin kurşunlarına hedef olan Halisdemir, karargâhın önünde bir kenara taşındı. Halisdemir’in hala son nefesini vermediğini fark eden Üsteğmen Mihrali Atmaca, sıktığı son kurşunla Ömer Halisdemir’i şehit etti.
AÇIKLAMA
NOT:Halisdemir’i sırtından vurdular
  • Fetullahçı Terör Örgütü FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki kanlı darbe girişiminde şehit olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir darbe girişiminin seyrini değiştiren isimlerin başında geliyor. Silopi'de görevli FETÖ'cü General Semih Terzi, saat 02.16 sularında helikopterle Özel Kuvvetler Komutanlığına geldi. Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı'nın “Evladım oranın namusu sensin, makamı teslim etme" dediği şehit Astsubay Ömer Halisdemir, silahını alarak helikopterden inen cuntacıların arasına karıştı. Karargâh binasına yaklaşan Terzi'yi içeriden çıkan bir subay karşıladı.

    Tam bu sırada Halisdemir, silahını çekerek Terzi'ye 3 el ateş etti. Terzi, yere yığılırken, Halisdemir Karargâh binasının yanında bulunan ağaçlık alana doğru koştu. Bu esnada Terzi'nin yanında bulunan cuntacılar Halisdemir'in arkasından ateş açtı. Halisdemir'e 15 el ateş edildi. Halisdemir'i vuran ilk kurşunu sıkan ismin ise Binbaşı Fatih Şahin olduğu anlaşıldı. Şahin'in 12 el ateş ettiği belirlendi. Astsubay Ömer Halisdemir'in vurduğu Terzi ise cuntacılar tarafından karargah binasına taşındı. Yaklaşık 30 dakika kadar Karargâh binasında kalan Terzi, helikopterle götürüldüğü GATA’da öldü. 

RÖPORTAJ
Baba Halisdemir: Vatana yetiştirdim vatana verdim
OYNAT 02:03

Baba Halisdemir: Vatana yetiştirdim vatana verdim

R.Y.K. : Hasan Hüseyin Halisdemir Röportaj Yapılan Kişi
02:03
FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimin seyrini değiştiren isim Ömer Halisdemir’in babası Hasan Hüseyin Halisdemir, kahraman oğlu için “Vatana yetiştirdim, vatana verdim” dedi.
İNFOGRAFİK
Ömer Halisdemir’in şehitliğe giden yolu
Ömer Halisdemir’in şehitliğe giden yolu
Astsubay Ömer Halisdemir, darbe girişiminin en kritik noktalarından olan Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda tarih yazdı. Darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi alnından vuran Halisdemir, hainlerin kurşunlarıyla şehit düştü.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
4.11 İstanbul ve Konya’da darbeye direniş
KART NO 50
4.11 İstanbul ve Konya’da darbeye direniş

Taksim Meydanı’na giren askerler Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresini sarmaya başladı. Kısa bir müddet sonra giderek sayıları artan vatandaşları dağıtmak için havaya ateş açtı.

Aynı saatlerde Konyalılar darbe girişimine karşı sokaklara döküldü. Konya Valiliği önünde bir araya gelen vatandaşlar, çok sayıda kamyonun da bulunduğu araç konvoyuyla havalimanına akın etti. Vatandaşlar Konya Havalimanı ve 3. Ana Jet Üssü'nün bulunduğu alanda toplandı.

NTV televizyon yayınına saat 02.55’te bir kez daha bağlanan Başbakan Binali Yıldırım, darbecileri terör örgütü elamanı olarak niteleyerek bu girişimin Silahlı Kuvvetler bayrağı altında görev yapan hiçbir askere yakıştırılamayacağını söyledi.

Video
Taksim’deki darbeciler teslim oldu
OYNAT 00:02:41

Taksim’deki darbeciler teslim oldu

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:02:41
15 Temmuz gecesi Taksim Meydanı'nı kapatan darbeciler halka karşı koyamadı. Darbecilere karşı duran bir vatandaşın vurulması üzerine halk,hainlerin etrafını sardı. Daha sonra ise polisin desteğiyle Taksim Meydanı temizlendi.
Video
Başbakan yeniden NTV’de
OYNAT 00:07:55

Başbakan yeniden NTV’de

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:07:55
Başbakan Binali Yıldırım ilk açıklamasından sonra halkı bilgilendirmek ve vaziyeti bildirmek amacıyla ikinci kez NTV yayınına bağlandı. Türk demokrasisinin bir imtihanda olduğunu belirten Yıldırım, darbe girişiminde bulunanları asker olarak görmemek gerektiğini ve onların terörist olduğunu söyledi.
Video
Konyalılar darbeye karşı tek ses, tek yürek!
OYNAT 00:01:19

Konyalılar darbeye karşı tek ses, tek yürek!

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:01:19
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine Konya halkı, Konya Havalimanı, 3. Ana Jet Üssü ve Konya Valiliği’nde toplandı. Darbe girişimine karşı olduklarını ve izin vermeyeceklerini göstermek isteyen vatandaşlar, Konya Valiliği önünde hep bir ağızdan tekbir getirdi. Daha sonra ise Konya Valisi Yakup Canbolat valilik önüne çıkarak kalabalığa konuşma yaptı.
RÖPORTAJ
İnsanlar ateşin üstüne yürüdü
OYNAT 03:09

İnsanlar ateşin üstüne yürüdü

R.Y.K. : Metin Bağ Röportaj Yapılan Kişi
03:09
FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Taksim Meydanı'nda hainlerin açtığı ateş sonucu yaralanan mühendis Metin Bağ, “Hain askerleri ‘Bizim karşımızda değil yanımızda olun’ diye uyardık” dedi.
RÖPORTAJ
Vatan bizim devlet bizim
OYNAT 01:53

Vatan bizim devlet bizim

R.Y.K. : Metin Ayvaz Röportaj Yapılan Kişi
01:53
FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı önünde ki yaralıları kendi aracıyla hastaneye ulaştıran ve kendisi de yaralanan Metin Ayvaz, “Atılan ikinci bomba sonucu yaralandım. Cehennem gibi bir gece yaşadık. Ama aynı şey yine yaşansa yine giderim” dedi.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
4.12 Hava saldırıları ve açıklamalar
KART NO 51
4.12 Hava saldırıları ve açıklamalar

Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, ikinci kez Tvnet’in canlı yayınına telefonla bağlandı. Milli iradenin FETÖ’nün TSK içindeki unsurlarının iç savaş senaryosunu boşa çıkardığını vurgulayan Karagül, darbecilerin düzenlediği saldırıların dünyada hiçbir şekilde örneği olmadığına dikkat çekti.

Video
İbrahim Karagül yeniden Tvnet canlı yayınında
OYNAT 00:08:16

İbrahim Karagül yeniden Tvnet canlı yayınında

Kurgu: Recep Çelik Yeni Şafak
00:08:16
Darbe girişiminin yaşandığı gece ilk saatlerde Tvnet canlı yayınına bağlanarak darbeye tepki gösteren Yeni Şafak ve Tvnet Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, saat 02.30’da tekrar canlı yayına bağlandı. Darbe girişimiyle alakalı açıklamalar yapan Karagül, “İç savaş senaryosu boşa çıktı” dedi.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
4.12 Hava saldırıları ve açıklamalar
KART NO 52
MUTLAKA GÖRMELI TBMM'deki tarihi konuşma kayıtlara geçti.
4.12 Hava saldırıları ve açıklamalar

FETÖ’nün hain darbe girişimine karşı MİT’ten kritik bir açıklama geldi. MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz, "Darbe püskürtüldü" açıklamasını yaptı.Yılmaz, katıldığı bir televizyon canlı yayınında, "Darbe girişimi püskürtüldü, normale dönmeye başlıyoruz. Şimdi nokta atışlara başlayacağız. Darbeciler bir bir etkisiz hale getiriliyor. Sabaha kadar bu iş sonuçlanır. MİT'te her şey normale döndü. Vatandaşlarımız direnişe son vermemeli çünkü demokrasimize yönelik bir saldırı oldu. Bütün kritik kurumların önünde adeta etten duvar örüldü" dedi.

Aynı saatlerde Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçağı, darbe girişiminde bulunanların elindeki Sikorsky helikopteri düşürdü. Gece boyunca Ankara semalarında alçak uçuş yapan uçaklar bu dakikalarda TBMM’ye ilk bombalı saldırıyı gerçekleştirdi. Darbecilerin attığı bomba nedeniyle bazı polis memurlarıyla Meclis görevlileri yaralandı. Bu sırada Meclis’te bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın tarihi konuşması kayıtlara geçti.
Genelkurmay karargâhını basan darbeci askerler karargâha giren sivillerden birini şehit etti. Darbeyi püskürtmek amacıyla karargâh binasına giren vatandaş şehit düştükten sonra, yerlerde sürüklendi.

Video
TBMM’ye atılan ilk bomba
OYNAT 00:01:22

TBMM’ye atılan ilk bomba

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:01:22
Darbeci askerlerin Ankara’daki hedeflerinden biri de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ydi. Gece boyunca Ankara’da alçak uçuşlar devam etti. Albay Ahmet Tosun’un talimatıyla da Pilot Hasan Hüsnü Balıkçı ve Uğur Uzunoğlu TBMM’ye ilk bombayı attı. Bombanın atılma anı güvenlik kameralarınca saniye saniye görüntülendi.
AÇIKLAMA
NOT:Talimat Albay’dan
  • TBMM’yi bombalama talimatını Albay Ahmet Tosun verdi. Bombayı Pilot Hasan Hüsnü Balıkçı ve Uğur Uzunoğlu attı. Bombalamanın ardından şeref kapısının çevresindeki camlar tuz buz oldu. Binada çok büyük hasar meydana geldi.

Video
Bekir Bozdağ: Yapacağımız şey burada ölmektir!
OYNAT 00:03:08

Bekir Bozdağ: Yapacağımız şey burada ölmektir!

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:03:08
Darbecilerin meclisi hedef aldığı sıralarda milletvekilleri de meclis te toplanmaya başlanmıştı. Milletvekillerinin ne yapmaları gerektiklerini aralarında tartışırlarken Bekir Bozdağ, Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yanına giderek meclisin kapanmaması gerektiğini söyledi. Meclis kapanırsa vatandaşların güveni kırılır diyen Bozdağ, milletvekillerine “Bizim yapacağımız şey burada ölmektir” diye seslendi.
Video
MİT: Darbe püskürtüldü!
OYNAT 00:02:05

MİT: Darbe püskürtüldü!

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:02:05
Darbe girişiminin yaşandığı gece devletin üst kademelerinden açıklamalar art arda geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, 1. Ordu Komutanı ve Özel Kuvvetler Komutanı’nın ardından MİT Basın Danışmanı Nuh Yılmaz darbe açıklaması yaptı. Vatandaşların sokağa çıkmasından sonra birçok darbecinin etkisiz hale getirildiğini ve MİT’in gündeminin normale döndüğünü açıklayan Yılmaz, “Darbe püskürtüldü” dedi.
Video
Darbeci hainler öldürdükleri vatandaşı koridorda sürüklediler!
OYNAT 01:15

Darbeci hainler öldürdükleri vatandaşı koridorda sürüklediler!

Kurgu: Emir İskender Yeni Şafak
01:15
Genelkurmay karargahından 15 Temmuz gecesine ait yeni görüntüler yayınlandı. Güvenlik kamerasına takılan görüntüde, sivil kıyafetli bir darbecinin darbeyi püskürtmek amacıyla karargah binasına giren bir vatandaşı uzun namlulu silahıyla öldürdükten sonra, şehidin diğer askerler tarafından koridorda sürüklendiği anlar yer alıyor.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz