15 Temmuz Darbe Girişimi 2- Darbe planın safhaları
Sosyal medya Sosyal medya hesaplarımızdan, bizi takip edebilirsiniz.
2.1 ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin harekete geçmesi
KART NO 6
ÖNEMLI GELIŞME Deşifre olduklarını anlayan darbeciler harekete geçti.
2.1 ‘Yurtta Sulh Konseyi’nin harekete geçmesi

MİT’te olağanüstü hareketlilik ve Genelkurmay Başkanlığında yapılan toplantı sonrası cuntacılar darbe planlarının deşifre olduğunu anladı. Cuntacılar 16 Temmuz saat 03.00’te gerçekleştirmeyi planladıkları darbe girişimini erkene alarak Harekat Yıldırım’ planının bütün safhalarını başlattılar. 

GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.2 Genelkurmay Başkanlığının önlemleri
KART NO 7
KıRıLMA NOKTASı Darbeciler bütün önlemlere rağmen Genelkurmay Başkanlığını işgal etmeyi başardı.
2.2 Genelkurmay Başkanlığının önlemleri

Genelkurmay Başkanlığında yapılan kritik terör toplantısı MİT’ten gelen ihbarla yarıda kesildi. İhbarın ardından yapılan toplantı sonrası TSK’nın tüm birliklerine gönderilen 4 talimattan ilki olan uçuş yasağına ilişkin işlemler tamamlanarak havadaki 36 uçak, filolarına indirildi.

Darbe girişiminin başlamasıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargâhında hareketli saatler de başlamış oldu. İlk olarak Orgeneral Akar’ın korumalarından bazıları vuruldu. Akar’ın yaveri Yarbay Levent Türkkan, Emir Subay Yardımcısı Yüzbaşı Serdar ve Özel Kuvvetlerde görevli silahlı askerler Org. Akar’ın çalıştığı odaya girdi ve komutanı gözaltına almaya kalkıştı. Akar’a silah zoruyla darbe bildirisi imzalatmaya çalışıldı. Bildiriyi imzalamayı reddeden Akar’ın bu sefer de kemerle boğazı sıkıldı. Bu esnada Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de yakın ekibinden bir subay tarafından silah zoruyla rehin alındı.

Genelkurmay Başkanlığı binasından silah seslerinin geldiğini öğrenen Başbakanlık Kızılay Binası koruma personeli, 21.35 civarı bu durumu Başbakanlık Koordinasyon Merkezine iletti. Bu ihbar üzerine Başbakanlık tarafından aranan Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Kontrol Merkezi (SKHKM) yetkilileri, silah seslerinin yapılan tatbikattan kaynaklandığını söyledi.

Bu olağanüstü gelişmeler üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı aradı. Telefonu açan isimse Akar'ın yaveri Yarbay Levent Türkkan oldu. "Komutanım Genelkurmay Başkanımız sizi ve özellikle Kurmay Başkanımız İhsan Uyar'ı Karargâha bekliyor" diyerek Türkkan, Çolak’ı Karargâha çağırdı. Karargâha gelen Çolak ve Kurmay Başkanı Orgeneral İhsan Uyar Genelkurmay Karargâhının girişinde cuntacılar tarafından derdest edildi. Bu duruma engel olmaya çalışan koruma astsubayı Kıdemli Başçavuş Bülent Aydın darbeciler tarafından şehit edildi. Koruma Müdürü Yüzbaşı Burak Akın ise yaralandı. Bülent Aydın darbe girişiminin ilk şehidi olarak tarihe geçti.

Orgeneral Hulusi Akar, helikopterle Akıncı'daki 4. Ana Jet Üs Komutanlığına, götürüldü.

Video
Genelkurmay’da “Tatbikat var” yalanı
OYNAT 00:02:17

Genelkurmay’da “Tatbikat var” yalanı

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:02:17
Genelkurmay Başkanlığı, darbecilerin ilk hedeflerinden biriydi. İhanet girişiminin ilk dakikaları darbeci askerler, Genelkurmayı ele geçirmek için havadan ve karadan harekete geçtiler. Darbeci askerlerden bir grup Genelkurmay’a kapıdan girmeye çalışırken, darbecilerin kaçırdığı jetler de Genelkurmay üzerinde alçak uçuş yaptı. Kalkışmadan haberi olmayan Başbakanlık Koruma Personelleri hareketlenmeyi soruşturmaya başladılar ancak Silahlı Kuvvetler Komuta Harekât Kontrol Merkezi’nden gelen yanıt “Ani müdahale mangaları tarafından tatbikat yapılıyor” oldu.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.3 'Yurtta Sulh Konseyi’ iletişim ağı
KART NO 8
MUTLAKA GÖRMELI FETÖ mensuplarının kan donduran WhatsApp yazışmaları deşifre oldu.
2.3 'Yurtta Sulh Konseyi’ iletişim ağı

Darbe planının bütün safhalarını hayata geçiren cuntacı askerler, darbe girişimini koordine etmek için WhatsApp'ta grup oluşturdu. Binbaşı Mehmet Murat Çelebioğlu tarafından kurulan grupta yapılan yazışmalarda sivil vatandaşlara yönelik vur emri "Ezin, yakın taviz yok" gibi ifadelerle verildi. Darbeci askerlere verilen talimatlar arasında halktan ve polislerden mukavemet gösterenlere yapılan ve yapılması istenen kanlı müdahale talimatları da yer aldı.

"Kalabalıkların ateşle dağıtılması talimatı"

FETÖ mensuplarının darbe gecesi yaptıkları yazışmalarda kan donduran ifadeler kullandıkları, girişimi engellemeye çalışan kalabalıkların ateşle dağıtılması talimatının açık bir şekilde verildiği tespit edildi. Dökümleri yapılan yazışmalardan bazıları şöyle:

- Yarbay Muzaffer Düzenli: Tekrar Emri. İletiyorum. Toplanan kalabalıklar ateşle dağıtılacak.

- Albay Müslüm Kaya: İş makinelerini AKOM'a yaklaştırıyorlar. Arkadaşlar ateş ediyor.

- Albay Uzay Şahin: Ateşle karşılık verin, yaklaştırmayın.

- Binbaşı Mehmet Karabekir: Sahada biri olarak ateş kalabalığa ateş ediyorum bekliyorum. Tekrar tekrar kontrollü kullanın dağılıyorlar 10-15 kişi pert. İnsiyatif kaybetme yok.

Video
Talimat WhatsApp’tan: Köprüleri kapatın
OYNAT 00:02:27

Talimat WhatsApp’tan: Köprüleri kapatın

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:02:27
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini koordine eden askerler, aralarındaki iletişimi “Yurtta Sulh Biziz” adıyla kurulan WhatsApp grubundan sağladı. Sivillere ateş açılması, savaş uçakları ve helikopterlerin bomba atması talimatları ile vurulacak hedeflerin koordinatları buradan verildi. FETÖ’cü Binbaşı M. Murat Çelebioğlu’nun 21.14’te oluşturduğu gruptaki ilk talimat 21.22’de İstanbul’daki köprüler üzerinden geçişlerin durdurulması yönünde oldu. 16 Temmuz sabahı gözaltına alınan bir subayın cep telefonundan elde edilen yazışmalar darbe girişimin en önemli delilleri arasında yer alıyor.
Video
Darbeciler ilk AKOM’u işgal etti
OYNAT 00:01:56

Darbeciler ilk AKOM’u işgal etti

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:01:56
İhanet girişimindeki askerlerin İstanbul’daki ilk hedeflerinden biri kısa adı AKOM olan Afet Koordinasyon Merkezi’ydi. İstanbul’un tamamını kameralarla izleyen ve şehrin özellikle ana arterlerinde araç plakalarına kadar okunabilen AKOM’un Kâğıthane’deki binasına 21.23’te silahlı olarak gelen darbeciler koridorlarda arama yapıyorlar. AKOM’daki şaft odasının kapısını tekmeleyerek kıran FETÖ’cü askerler daha sonra kazan dairesine inip enerjiyi kesiyorlar. Hainler serverlere de müdahale ediyorlar. Darbeci askerler, 04.30’da caddeye inen helikoptere binerek AKOM’dan ayrılıyorlar.
RÖPORTAJ
'Bu kurşun nişane olarak kalacak'
OYNAT 01:00

'Bu kurşun nişane olarak kalacak'

R.Y.K. : Musa İlhan Röportaj Yapılan Kişi
01:00
FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi sırasında AKOM’un önünde hainler tarafından açılan ateş sonucu yaralanan ve kalbinin yanına isabet eden kurşunun tehlike sebebiyle çıkarılamadığı Musa İlhan, “15 Temmuz gecesi yediğim kurşunu ömrüm boyunca taşıyacağım. Bu bir nişane olarak kalacak” dedi. 
DOSYA
PDF FETÖ'CÜ DARBECİLERİN WHATSAPP YAZIŞMALARI PDF dosyasını aç
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.4 MHP'den darbeye karşı ilk tepki
KART NO 9
2.4 MHP'den darbeye karşı ilk tepki

MHP Genel Merkezinden ayrılan Devlet Bahçeli evine gitti. Evinin olduğu bölgede uçakların alçaktan uçması ve Boğaz Köprüsü’nün kapatılması görüntüsüyle anormal bir şeyler olduğunu anlayarak özel kalem müdürünü arayan Bahçeli, 21.30 gibi Genel Merkeze geldi. 

Kurmay Heyeti, Başkanlık Divanı Heyeti ve bazı Merkez Karar Yürütme Kurulu üyeleriyle partide buluşan Bahçeli kısa bir müddet sonra Başbakan’ı aradı. MHP’nin böyle bir darbeyi asla kabul etmediğini, hükumetin de demokrasinin yanında duracağını söyleyen Bahçeli’yi kısa bir müddet sonra Başbakan Binali Yıldırım geri aradı.

GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.5 İstanbul’dan Çiğli’ye Erdoğan’a suikast girişimi
KART NO 10
ÖNEMLI GELIŞME Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihanet girişimini öğrenip süreci yönetmeye başladı.
2.5 İstanbul’dan Çiğli’ye Erdoğan’a suikast girişimi

Marmaris’te tatilde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke genelinde yaşanan olağanüstü gelişmelerin darbe girişimi olduğunu eniştesi Ziya İlgen ile yaptığı telefon görüşmesinde öğrendi. Erdoğan ihanet girişimini öğrendikten sonra, besmele çekti ve 2 rekât sefer namazı kıldı. Namazın ardından Erdoğan, süreci yönetmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ihanet girişimini öğrenip süreci yönetmeye başladığı sıralarda cuntacılar, Samandıra Askeri Hava Üssü’nden 5 helikopter ile darbe girişimine destek vermek için kalkış yaptı. Helikopterlerden biri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi için Çiğli Ana Jet Üssü'nde hazırlık yapan darbeci askerlerin yanına gitti. Diğer dört helikopter ise İstanbul’daki darbeci askerlere lojistik destek sağlamak için; İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Vodafone Arena ve Boğaziçi Köprüsü’ne uçuş yaptı.

Samandıra Askeri Hava Üssü’nden kalkan helikopterde bulunan destek ekibinin de saat 22.00 sıralarında Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığına ulaşması ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele baskın yapacak MAK ve SAD ekipleri, baskın için hazırlık yapmaya başladı.

Video
Erdoğan'a suikast girişimini Bakan Albayrak anlattı
OYNAT 00:06:15

Erdoğan'a suikast girişimini Bakan Albayrak anlattı

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:06:15
İhanet girişiminin yaşandığı gece darbecilerden bir ekip de Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast için hareket geçmişti. Bu esnada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, darbe girişimi gecesi Marmaris'te neler yaşandığını tüm ayrıntılarıyla anlattı.
AÇIKLAMA
NOT:Cumhurbaşkanı Erdoğan darbeyi haber alınca önce abdest aldı
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, darbe girişiminin meydana geldiği gece Marmaris'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otelde yaşananları günler sonra anlattı. O gece yaşanan dehşet dolu anları A Haber'e anlatan Albayrak şu ifadeleri kullandı:

    2006 Danıştay krizi ile başlayan, bugün de başka yöntemlerle devam eden, sürekli darbe girişimlerine maruz kalmış bir hükumetten, bir liderden bahsediyoruz. Cumhurbaşkanı'mız bu süreci de çok kontrollü ve sakin bir şekilde yönetti. Farklı insanlardan farklı uyarılar geldi. Farklı kamu yöneticileriyle iletişime geçmeye başladık. İlk, Başbakan ile görüştük. Darbe girişimi hususu ilerleyen dakikalarda belli oldu. 21.30-22.00 civarıydı, darbe girişimi olduğunu anladık. Sayın Cumhurbaşkanı'mız abdestini aldı, namazını kıldı ve süreci başlattı. Cumhurbaşkanı'mız süreci kontrollü yönetti. Şu veya bu şekilde Davos nasıl sembolize edildiyse birçok şey yaşadık bu süreçte ‘Haydi Bismillah’ deyip helikoptere yürümemizdi burada da. Üç tane helikopter üzerimizde keşif uçuşu yapıyordu. Hasan Doğan Bey de büyük bir kahramanlık gösterdi. Biz alternatifleri değerlendirdik.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’teki otelden ayrılışına kadar cuma gecesini yanında geçirenlerden Grand Yazıcı’nın patronu Serkan Yazıcı ise o geceyi şöyle anlattı:

    O gece Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Marmaris'in kuytu yolları da düşünülerek, 'Belki başka bir noktadan gidilebilir’ şeklinde öneriler sunuldu. Çevreyi iyi bildiğim için Cumhurbaşkanı'mız bana ‘Serkan deniz yoluyla en yakın nereye gidebiliriz? diye sordu. Dalaman’a gidebileceğimizi ancak Aksaz Askeri Deniz Üssü’nün önünden geçmek gerektiğini belirttim. ‘O olmaz, başka nereye gidebiliriz?’ Çok yakında Yunan adaları olduğunu söyleyip ‘Ben sizi götürürüm’ dedim. O ana kadar sakin olan Erdoğan ilk kez sakinliğini kaybetti ve ‘benim Yunan adalarında ne işim var kardeşim! Ben sana İstanbul’a nasıl gidebileceğimizi soruyorum’ diye kızdı.

    Aslında burada gidilecek tek bir yol var, başka yol yok, her yer de kesilmiş. Başka bir çıkış için öneriler konuşuluyordu. Tüm bunlara rağmen hiçbir paniği yoktu, hatta bizi rahatlatan da kendisi oldu. Hiçbir şekilde geri adım atmadı. Nasıl gitti ben anlamadım. O kadar korkunç bir durumda, çok büyük bir cesaret ister.

Video
“Halkım sokaklarda, ben onların arasında olmalıyım”
OYNAT 00:01:38

“Halkım sokaklarda, ben onların arasında olmalıyım”

Kurgu: Emir İskender Yeni Şafak
00:01:38
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz gecesi Marmaris’te yaşananları anlattı. Darbe girişiminden haberdar olur olmaz harekete geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, güzergâh üzerine aralarında yaptıkları istişarede kendisini Yunanistan’a götürme isteğinde bulunan otel sahibi Sekan Yazıcı ile aralarında geçen diyaloğu da anlattı.
Video
Erdoğan’a suikast için giden ekip Samandıra’dan kalktı
OYNAT 00:04:45

Erdoğan’a suikast için giden ekip Samandıra’dan kalktı

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:04:45
Darbeci askerler, 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı öldürmek için bir suikast ekibi görevlendirdi. Suikast ekibi, Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele gitmek için Samandıra Askeri Hava Üssü’nde bulunan bir helikopterle harekete geçti. Hain darbe girişimi gecesi Samandıra Askeri Hava Üssü’nden kalkan 5 helikopterden biri Marmaris’e suikasta giderken, kalan 4 helikopterdeki darbeciler de İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Vodafone Arena ve Boğaziçi Köprüsü’ne gitmek üzere harekete geçti. Başarısız olan suikast ekibi daha sonra tekrar burada toplanıp, bir helikopterle Yunanistan’a kaçtı.
AÇIKLAMA
NOT:37 kişilik suikast timi
  • Çiğli Ana Jet Üs Komutanlığındaki 125'inci SAR Filo'ya bağlı MAK (Muharebe Arama Kurtarma) timleri, Sualtı Savunma Grup Komutanlığına (SAS) bağlı 12 komandonun da yer aldığı suikast ekibi 37 askerden oluştu.

    Erdoğan’ın kaldığı otele yapılan baskını Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, yönetti. Sönmezateş, yakalandıktan sonraki ifadesinde emri Özel Kuvvetler’den Tuğgeneral Semih Terzi’nin verdiğini, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin öncelikle alınıp mahkemeye sevk edileceklerini söylediğini ileri sürdü.

HARITALAR
15 Temmuz Gecesi Türkiye
15 Temmuz Gecesi Türkiye

15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ mensubu cuntacılar daha önce hazırladıkları sözde yeni 'görevlendirmeleri' 81 ildeki darbeci askerlere gönderdi. Darbe gecesi 25'in üzerinde ilde askeri hareketlilik yaşandı. 

GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.6 İstanbul’da stratejik yerlerin işgal edilmesi
KART NO 11
DETAY Köprüde tankları gören vatandaşlar ne olduğunu anlayamadı.
2.6 İstanbul’da stratejik yerlerin işgal edilmesi

İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş yönü asker tarafından trafiğe kapatıldı. Boğaziçi Köprüsü'nde, Anadolu-Avrupa istikametinde trafik tamamen durduruldu. Köprüden askeri tankın geçişi görüntülere yansıdı.

Video
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü kapatıldı
OYNAT 00:08:30

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü kapatıldı

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:08:30
Darbeci hainlerin ilk eylemleri stratejik önemi olan noktaları işgal etmeleriydi. Bu noktalardan biri olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü darbeciler tarafından ilk işgal edilen yerlerden biri oldu. Darbeci askerler, köprünün Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na geçişi tanklarla trafiğe kapattı. Darbeye engel olmak isteyen vatandaşların köprüye gelmesi üzerine de darbeciler halkın üzerine ateş açtı.
Video
Darbe girişiminde ilk hamleler
OYNAT 00:04:11

Darbe girişiminde ilk hamleler

Kurgu: Celal Can Vatandaş Yeni Şafak
00:04:11
15 Temmuz gecesi darbe girişimi Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kapatılmasıyla başladı. Boğaziçi Köprüsü’nün girişine tanklarla gelen darbeciler Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası’na geçişi kapattı. Bunun üzerine Başbakan Binali Yıldırım, NTV yayınına bağlanarak bunun bir kalkışma hareketi olduğunu ve silah doğrultan her darbeciye aynı şekilde muamele edileceğini duyurdu.
GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz
2.6 İstanbul’da stratejik yerlerin işgal edilmesi
KART NO 12
ÖNEMLI GELIŞME ‘Yıldırım Hareket’ planı çerçevesinde baskınlar yapılamaya başlandı.
2.6 İstanbul’da stratejik yerlerin işgal edilmesi

‘Yıldırım Hareket’ planı çerçevesinde başlatılan kalkışmada İstanbul’da eş zamanlı olarak birçok merkeze baskınlar yapılmaya başlandı. Darbecilerin ilk hedefi ise Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) oldu. Kendilerine yönelik müdahaleyi engellemek için AKOM’a baskın yapan darbecilerin bir diğer hedefi ise Avrupa ve Anadolu yakası arasındaki bağlantıyı sağlayan köprüler oldu. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde Anadolu’dan Avrupa Yakası'na geçiş yolunu kapatan darbeci askerler, kendilerine soru soran vatandaşlara ‘sıkıyönetim’ ilan edildiğini söyledi.

Aynı dakikalarda Adana’da bulunan İncirlik Üssü’nden ise 1 ve 2 numaralı tanker uçakları, darbeci askerlerin kullandığı F-16’lara yakıt ikmali gerçekleştirmek üzere art arda havalandı.

Darbecilerin hedefindeki bir diğer önemli nokta ise İstanbul Valiliği’ydi. Esenler’de bulunan 47. Motorlu Piyade Alayı’dan darbeci askerler İstanbul Valilik binasını işgal etmek için yola çıktı.

GÖRÜŞLERİNİZ Tartışmaya katılın, bu bölüm ile ilgili yorumlarınızı ve fikrinizi belirtebilirsiniz