T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Hedef yine siviller

ABD uçaklarının dünkü bombardımanında Kabil'de 18, Herat'ta 15 sivil öldü. Taliban, ABD'nin dünkü saldırılarda ilk kez helikopter kullandığını belirtti.

ABD'nin Afganistan'a yönelik bombardımanında, ABD uçakları yine hedef şaşırdı. Taliban, Kabil'e düzenlenen hava saldırısı sonucu 18 sivilin öldüğünü, Herat kentine düzenlenen hava akınında ise 200 yataklı bir hastanenin yıkıldığı bildirildi. Afgan İslami Basın Ajansı'nın verdiği habere göre, Herat Valisi Hayrullah Hayrihaveh, yaptığı açıklamada, ABD'nin önceki geceki hava akınında, 17. tümenin hedef alındığını ve önceden boşaltılan hastanenin vurulduğunu söyledi. Son üç günde Herat'a düzenlenen hava saldırılarında 60 sivillin öldüğü belirtildi. Kabil'in kuzeydoğusunda bulunan bir yerleşim bölgesinde bir evin isabet alması sonucu 10 kişi hayatını kaybetti. Dördü kadın, üçü çocuk dokuz kişinin aynı aileden olduğu, aile reisi Muhammed Rasul'ün ağır yaralandığı ve oturdukları iki katlı evin saldırı sırasında yıkıldığı bildirildi. Kabil sakinleri şehrin doğusundan 3 şiddetli patlama sesi duyduklarını söylediler. Taliban'ın Bahtar İstihbarat Örgütü başkanı Abdülhannan Himmet, Kabil'in kuzeyindeki Hayr Hana'ya yönelik hava saldırılarında 17 evin yerle bir olduğunu, 18 kişinin öldüğünü, 23 kişinin de yaralandığını kaydetti. Taliban yetkilileri Herat'ın bombalanması sırasında 60 kişinin öldüğünü, en az 150 kişinin yaralandığını bildirdiler. Herat'a yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki İshak Süleyman köyünün önceki gece bombalandığını belirten Himmet'e göre, bombardımanda köydeki 15 kişi öldü, 18 kişi de yaralandı. Bu arada, Himmet, Kuzey İttifakı güçlerinden 2'si komutan 5 kişinin kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentinde asılarak idam edildiğini de söyledi.

İlk kez helikopter kullanıldı

Hava saldırıları 3. haftasına girerken, ABD saldırılarında ilk kez önceki gece helikopter kullandı. Afganistan'daki Taliban yönetimi, ABD'nin başkent Kabil'e yönelik hava saldırısında ilk kez helikopter kullanıldığını ileri sürdü. Taliban'ın "Kültür ve Enformasyon Bakanı" Kudretullah Cemal, Kabil üzerinde uçan helikopterler gördüklerini söyledi. Bu arada, Taliban, askerlerinin, ABD'nin Afganistan'a karşı önceki gün düzenlediği ilk kara harekatında 20 ile 25 arasında Amerikan komandosu öldürdüğünü açıkladı. Taliban'ın Eğitim Bakanı Emir Han Muttaki, Reuters'e yaptığı açıklamada, aynı harekatta, komandoları bıraktıktan sonra kalkmaya hazırlanan bir ABD helikopterini vurduklarını da ileri sürdü. Muttaki, "Afganlar'ın, kara harekatına hazırlıklı olduğunu ve Amerikalılar'ın yine kara harekatı düzenlemesi halinde can kaybının yüksek olacağını" savundu.

 
KUZEY İTTİFAKI: KABİL'E GİRMEMİZ ENGELLENİYOR
Afganistan'daki Kuzey İttifakı'nın bir sözcüsü, ABD ve Pakistan'ın, "başkent Kabil'e yürümelerine izin vermediğini" ileri sürdü. Seyid Tahir Müderrisi, İRNA'ya yaptığı açıklamada, ABD ve Pakistan'ın, aralarında imzaladıkları bir anlaşma gereğince, Kuzey İttifakı'nın da içinde bulunduğu Birleşik İslami Cephe'yi Kabil'e yürümemesi konusunda uyardığını iddia etti. Müderrisi, ABD'nin Kuzey İttifakı güçleriyle savaşan Taliban birliklerine ve Kabil'in kuzeyinde Kuzey İttifakı mevzilerine yakın stratejik merkezlerine saldırmamasının nedeninin bu olduğunu öne sürdü. Taliban tarafından iktidardan uzaklaştırılan Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani hükümetinin sözcüsü olan Tahir Müderrisi, "ABD, Pakistan ve Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin de içinde bulunduğu bazı ülkelerin, gelecek Afganistan hükümetinde Taliban'ın bir bölümünün de yeralması konusunda anlaşmaya vardığını, ancak İran, Rusya, Hindistan ve birçok Orta Asya ülkesinin Taliban'ın hükümette kalmaya uygun olmadığını kanıtladığı konusunda ısrar ettiğini" kaydetti. Bu arada, Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı, kuzeydeki Dara-i Suf cephesinde şiddetli çatışmalar çıktığını açıkladı.
22 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED