T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Önümüzü göremiyoruz

Kriz nedeniyle önlerini görmekte zorlanan şirketler, 2002 bütçelerini hazırlamayı geciktiriyor. İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, kendi şirketlerinde bile hala bütçe yapamadığını söyledi.

Hükümetin 2002 bütçesi Meclis'e sunulurken, özel şirketler bütçe çalışmalarını geciktiriyorlar. Ekonomik kriz nedeniyle önlerini görmekte zorlanan şirketler, bütçenin ve IMF'nin ek kredi desteğinin netleşmesini bekliyor. Aynı zamanda şirketlerin 2002 yılı için yatırım planlamaktan kaçınmaları da dikkati çekiyor.

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, yaptığı değerlendirmede, inşat yapı malzemeleri, ahşap sanayii, ısı sanayii, tüketim malları alanında faaliyet gösteren 4 şirketinde de bütçe hazırlıklarına başlamadığını belirterek, "çünkü, daha hedef yok" diye konuştu.

Yatırım yapmak mümkün değil

Yıldırım, şunları söyledi: "2000 yılında öngörülenler ile 2001 yılında yaşananlar çok değişik oldu. O bakımdan bu değişkenlere karşı herhangi bir hedef saptamak mümkün değil. Kimse bütçe yapamıyor. Bırakın öyle şirket bütçelerini, yatırım bütçelerini falan, herkes ayakta durma mücadelesi içerisinde. 2002 yılında yatırım mümkün değil." Bütün işletmelerin beklenti içinde olduğunu ifade eden Yıldırım, kasım ayı içerisinde işletmelerin önünü görme politikası izleyeceğini, ama bu dönemde de de hükümetten bazı veriler bekleyeceklerini belirtti.

Escort Computer Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Özer de, bilişim sektörünün dolar kuruna çok bağlı olduğuna işaret ederek, "Dolar kurunun gidişatı da, biraz Türkiye bütçesinin netleşmesi, biraz da IMF'nin ek yardımıyla netleşecek. Biz de 2002 yılı bütçesini yapmak için bunları bekliyoruz" dedi.

Krizler nedeniyle bu yılki bütçede birden fazla revize yaptıklarını, öngördükleri bütçeleri gerçekleştirmenin mümkün olmadığını anlatan Özer, "İyimser olduğumuz, işler düzelir dediğimiz her dönemde sürprizler karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki yıl hiçbir yatırım planlamıyoruz" dedi.

Texfil ve Polaris şirketlerinin Genel Müdürü Tunç Özkan da, master bütçelerini yaptıklarını söyledi. "2000 Ekim ayında, 2001'in özellikle ilk yarısında neler yapacağımızı çok açık biliyorduk. Fakat, şu an tamamen belirsizlik var. Bütçe yapmak daha zor" diyen Özkan, 2001 yılı bütçe büyüklüklerinin 20 milyon dolar olduğunu, şu anda bütün gayretlerinin yıl sonuna kadarki performans ile planlarını tutturmak olduğunu söyledi.

ANKARA'DAN ÜMİT YOK

Reis Tarımsal Ürünler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, ekonomik krizlerden dolayı pekçok şirketin battığına dikkat çekerek, önümüzdeki yılın bütçesinin şüpheli alacaklar bölümüne en az yüzde 10'luk pay koyacaklarını belirtti. Reis, şunları söyledi: "Bütçeyi hazırlarken rakamlara bağlı kalmadan, önümüzdeki yıl reel olarak ne olabilir onun hesaplarını yapıyoruz, tedbirlerini alıyoruz. Ankara'dan bir moral beklentisi içerisinde değiliz. Bu krizi yaratanlar değil, yaşayanlar çözecek düşüncesi ile bütçemizi yapıyoruz. Önce mevcudu korumak, ondan sonra geriye adım atmamak ve en azından yüzde 10'luk büyüme periyodu içinde neler yapabiliriz onu düşünüyoruz."

HERKES TEREDDÜTTE

Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı ve Net Holding İcra Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu da, son günlerde "Nasıl bir 2002 yılı?" sorusunu çok sık kendilerine sorduklarını söylerken, "Şu anda piyasanın tedirginliği, hepimizi tereddüte sürüklüyor" dedi. 2002 yılıyla ilgili en büyük sıkıntıyı döviz kurları varsayımında yaşadıklarını belirten Köletavitoğlu, şu görüşleri dile getirdi: "Gelecek yıl işlerimizin bu yıl olduğundan daha düşük olmayacağını düşünüyoruz. 11 Eylül olayları olmasaydı, büyümemizi yüzde 15-20'lere endeksleyecektik ama şimdi yüzde 10-12'lere endekslemeyi tercih ediyoruz. Kasım'a kadar gelişmeleri izleyeceğiz, sonra bütçe çalışmalarını yapacağız."

 
Dünya durgunluğa girdi
Ünlü spekülatör George Soros, yılın son çeyreğinin çok sıkıntılı geçeceğini söyledi.
TOBB son sözünü söyleyecek
Reel sektörün içinde bulunduğu sorunların aşılması için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ağustos ayında başlatılan sektör toplantıları, bugün yapılan toplantı ile sonuçlandırılıyor. TOBB'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya, devlet bakanları Kemal Derviş, Tunca Toskay, Maliye Bakanı Sümer Oral ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu ile ilgili bürokratlar, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu, konsey başkanları ve ilgililerin katılımı bekleniyor. Odalar Birliği'nde gerçekleştirilecek toplantıda, reel sektörün içinde bulunduğu temel sorunlar ve spesifik çözüm önerileri değerlendirilecek, alınması gerekli acil tedbirler tespit edilecek.
Bırakın bankalar batacaksa batsın
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yenimli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Mustafa Özyürek, düzenlediği basın toplantısında, hazırladıkları "Vergi Sistemine Bakış ve Öneriler" ile "Ekonomiye Bakış ve Öneriler" başlıklı iki raporu kamuoyuna açıkladı. Açıklamasında dalgalı kur politikasından vazgeçilmesi, servet beyanı uygulamasına ise tekrar dönülmesi gerektiğini belirten Özyürek, vergi iadesi uygulamasının da bütün ürünleri kapsayacak şekilde genişletilerek devam etmesi gerektiğini söyledi. Bankacılık alanındaki uygulamalara da değinen Özyürek, yönetimi fona geçen bankaların sahiplerinin paraları kendi şirketlerine aktarmalarına bile bile müsaade edildiğini, bunun yanlış olduğunu kaydederek, "Bankaların fona devri yanlış olmuştur. Bankalar da batmalıdır" dedi.
22 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED