T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Rüşvet havuzu

TEDAŞ Teftiş Kurulu'nca hazırlanan soruşturma raporunda, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'de oluşturulan bir havuzda toplanan paraların kurum yöneticileri tarafından paylaşıldığı tespit edildi.

Hükümetin küçük ortağı ANAP ile jandarmayı karşı karşıya getiren Beyaz Enerji Operasyonu tüm hızıyla sürüyor. Savcı Şalk'ın, Başkent Elektrik A.Ş.'de başlatığı operasyonun fitilini ateşleyen müfettiş raporunu Yeni Şafak ele geçirdi. Raporda, şirkette bir rüşvet havuzunun oluşturulduğu ve havuzda toplanan paraların yöneticiler arasında paylaştırıldığı belirtiliyor. Raporda, Enerji Bakanı Çakan'ın atadığı Başkent Elektrik'in Genel Müdürü'nün de görevden çıkarılması isteniyor.

Soruşturma raporu hazır

TEDAŞ Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda görevli Başmüfttişler Abidin Lütfi Demir, Aslan Karlıdağ ile Yunus Emre Ateş tarafından Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.'deki usulsüzlük iddiaları ile ilgili 20 Haziran 2001 tarihli bir soruşturma raporu hazırlandı. DGM Savcısı Şalk, bu raporu 9 Temmuz 2001'de Tedaş Teftiş Kurulu'ndan istedi. Rapor, Bakan Çakan'dan habersiz olarak, Savcı Şalk'a gönderildi. Şalk ise, raporda yer alan iddialarla ilgili olarak, Başkent Elektrik'te görevli yaklaşık 20 kişiyi gözaltına aldı. Raporda, usulsuzlükler sıralandıktan sonra, şirket yöneticilerinin tamamının görevden ihraç edilmesi isteniyor.

Başkent Elektrik'te operasyon başlamasının ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, sözkonusu raporu hazırlayan TEDAŞ Teftiş Kurulu eski Başkanı Fahrettin Yağcı'yı, görevden aldı. Çakan'ın, Yağcı'yı görevden almadan önce, Yağcı'yı sert eleştirilerde bulunduğu ve raporu Savcı Şalk'a gönderdiği için kızdığı bildirildi.

RAPORDA NELER VAR?

DGM Savcısı Talat Şalk'ın enerji ihalelerini mercek altına almasından sonra Başkent Elektrik A.Ş'de başlatılan soruşturmada ilginç sonuçlara ulaşıldı. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği raporda, Başkent Elektrik'te, işlemler karşılığında 1 ile 2 milyar lira arasında rüşvet alındığı belirtildi. Yine aynı raporda, şirket ile iş yapana firmalardan, işlemlerinin hızlandırılması karşılığında, bilgisayar, yazıcı, faks gibi büro malzemelerinin de alındığı vurgulandı.

Görevden el çektirilecekler

Soruşturma raporunda, başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan'ın göreve gelir gelmez atadığı Başkent Elektrik'in Genel Müdürü Ferit Baydar olmak üzere, şirketin üst düzey 10 yöneticisine "görevden çıkarma" cezası verilmesi isteniyor. Raporda, görevden çıkarma cezası verilmesi istenen bürokratlar arasında, Başkent Elektrik Genel Müdürü Ferit Baydar, Maltepe İşletme Müdür Yardımcısı Ati Atasoy, Maltepe İşletme Müdürlüğü Enerji Tahsis Komisyonu üyesi Salin Zeki Pazarlı, Maltepe İşletme Müdürlüğü Enerji Tahsis Komisyonu üyesi Turgay Gürpınar bulunuyor. Aynı soruşturma roparında, şirket yöneticileri hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda da bulunulacağı belirtildi.

 
Noter Erdoğan serbest
Düzmece müfettiş raporları çerçevesinde yürütülen Temiz Şehir Operasyonu'nda tutuklanan noter Nuran Erdoğan tahliye oldu.
İŞTE RAPOR SKANDALININ BELGESİ
Esrarengiz oyunlar
ABD'li yazar Stephen Kinzer, Türkiye'nin Orta Asya ve İslam ülkeleri üzerindeki etkisinin, Batılı devletlerden daha fazla olduğunun farkını gören merhum Turgut Özal'ın, Orta Asya gezisinin ardından kalp krizi geçirip ölmesinde gizli oyunlar olduğunu savundu.
ABD'Lİ SAVAŞTAN SOĞUDU
Başta ABD'nin operasyonuna destek veren Amerikan halkı, Afganistan'daki açlık görüntülerinin ekranlarda yer almaya başlamasıyla fikir değiştirip savaşa soğuk bakmaya başladı.
PAKİSTAN BÜYÜKELÇİSİ HUMAYUN:
Taliban'ı biz kurmadık
'Savaş tamtamı'na kınama
Bazı gazetecilerin Türkiye'yi savaşa sokmak için propaganda yaptıklarını belirten Türkiye Gazeteciler Sendikası, bu durumu, 'utanç verici' olarak niteledi.
EN ÇOK PERSONEL MEB'DE
En çok personel MEB'de. Kamuda 2 milyon 120 bin personel çalışıyor.
22 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED