T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Ansen'i 'yeğen' yaktı

GÖZALTINA alınan Halkbank'ın eski Genel Müdürü Yenal Ansen'i ve banka yöneticilerini, Egebank'ın eski sahibi yeğen Yahya Murat Demirel'in grup şirketlerine verdiği teminatlar yaktı.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla gözaltına alınan Türkiye Halk Bankası'nın eski Genel Müdürü Yenal Ansen'i ve banka yöneticilerini, Egebank'ın eski sahibi Murat Demirel'in grup şirketlerine verdiği teminatlar yaktı. Başkanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun bankayla ilgili hazırladığı raporlara göre, Demirel'in dört ayrı grup şirketine, dövize natık teminat mektupları verildi.

Raporlardaki teminatlar

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun, bankanın hesaplarıyla ilgili hazırladığı raporlarda, Halk Bankası'nın Demirel'in orman ürünleri, inşaat ve kereste, finansal kiralama ile yatırım potföy şirketlerine çeşitli tarihlerde teminat mektubu verdiği kaydedildi. Raporda, orman ürünleri şirketine bankadan, 52 milyon dolarlık dövize natık teminat mektubu ile 20 milyar liralık teminat mektubu, inşaat ve kereste şirketine 33.7 milyon dolar ve 3.1 milyon marklık dövize natık teminat mektubu ve 18.5 milyar liralık teminat mektubu kullandırıldı. Demirel'in, finansal kiralama şirketine ise bankadan, 9.3 milyon mark ve 2.6 milyon dolarlık dövize natık teminat mektubu, yatırım potföy şirketine de 7.5 milyon dolarlık dövize natık teminat mektubu verildi.

YDK raporlarına göre, Demirel grubu şirketlere, Halkbank'tan 96 milyon dolar ve 12.5 milyon marklık dövize natık teminat mektubu, 38 milyar liralık da teminat mektubu verildi. Sözkonusu teminat mektupları, yurtdışından sağlanan kredilere garanti olarak kullandırılırken, kredilerin geri ödenmemesi nedeniyle teminat mektupları nakde çevrildi. Böylece, Türkiye Halk Bankası dolaylı olarak, Demirel grubu şirketlerinin kredi borçlarını ödemek zorunda kaldı.

Raporlarda, Demirel grubu firmalara ait istihbarat raporlarının çok eski olması ve raporlarda özkaynaklarının çok üzerinde borçlandıkları belirtilmesine rağmen teminat mektubu verildiği vurgulandı. Firmalara yeni kredi açılmaması konusunda istihbarat raporlarında çeşitli uyarıların yer almasına rağmen, firmaya yeni krediler açıldığı kaydedildi.

Ansen ve yöneticilere 3 günlük ek gözetim

Halk Bankası'ndan verildiği ileri sürülen usulsüz kredilerle ilgili soruşturma kapsamında gözlem altında bulunan bankanın eski genel müdürü Yenal Ansen ile eski banka yöneticileri için 3 günlük gözetim süresi alındı. İstanbul Mali Şube Müdürlüğü`nde gözlem altında tutulan eski Halk Bankası Genel Müdürü Yenal Ansen ile eski Genel Müdür Yardımcısı Osman Nuri Ertürk, eski Dış İlişkiler Sorumlusu Arife Deniz Ciner, bankanın eski yöneticilerinden Muazzez Ela ve Levent Şubesi`nde görevli Mualla Halistürk ile Ender Altun'un sorgusu devam ediyor. Ansen ile diğer eski banka yöneticilerinin, Egebank davası kapsamında tutuklu olarak yargılanan ve cezaevinde bulunan Yahya Murat Demirel`in bazı şirketlerine Halk Bankası`ndan verildiği ileri sürülen ve geri dönmeyen 159 milyon dolarlık usulsüz krediye ilişkin ifadelerinin alındığı belirtildi. Gözlem altındaki banka eski yöneticileri için Mali Şube Müdürlüğü`nce, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`ndan 3 günlük gözetim süresi alındı. Savcılık, Halk Bankası Genel Müdürlüğü`nün, Demirel`in bazı şirketlerinin bankadan usulsüz kredi kullandıkları yolunda yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı.



18 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED