T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Gelecek 'digital' olacak

Maliyet ucuzluğu, interaktif yayıncılık ve data gönderme gibi imkanlar sunan digital yayıncılık sayesinde analog yayıncılığı tarihe karışıyor. Gelişmeler, geleceğin 'digital'de olduğunu gösteriyor.

İletişim teknolojisindeki gelişmeler, uydu yayıncılığı başladıktan sonra dev adımlarla ilerledi. Telefon, fax, televizyon ve radyo yayınları analog (karasal) iletim yöntemleriyle halen yapılmakta ancak, düşük maliyet veri gönderme, ses ve görüntü kalitesi digital (sayısal) yayıncılığın yavaş yavaş öne geçmesine zemin hazırladı. Buna paralel olarak interaktif televizyon yayıncılığının yanında TV'ler de artık kişiselleştiriliyor.

Amerika'da 'kişiye özel servis' diye adlandırılan, kişiye yüzlerce kanal arasından aradığını bulma, seyretmeden kaydetme, uyarılma, puan verme, ileri geri sarma, durdurup sonradan izleme gibi seçenekler veren 'TİVO', bu konuda yeni bir sektörün doğmasına öncülük ediyor. Türkiye'de Digi Türk ve Star Digital kısmen de olsa bu tür hizmetler sunarken, TİVO'ya benzer bir yeniliğin de, piyasaya sunulması bekleniyor.

Karasal kurak, sayısal sulak

Sayısal televizyon yayınını, bir çok kanalın sıkıştırılmış olarak tüketiciye iletilmesi ve teknolojik yeniliklerle imkanların bol olduğu bir iletim metodu olarak değerlendiren 9. Kanal Teknik Müdürü Haşmet Battal, yakın bir gelecekte TV'lerin kanal sayısında ve tahsisinde problemlerin ortadan kalkacağını, cep telefonlarımızla bile televizyon yayınlarından yararlanabileceğimizi söylüyor. Battal, karasalı kurak, sayısalı ise sulak bir araziye benzetiyor: "Sayısal yayında verim arttırılmış, ürünün kalitesi yükseltilmiş, buna karşılık maliyet düşürülmüştür" diyen Battal, ABD'nin 2006 yılında tamamen 'digital yayıncılık'a geçmeyi planladığını söylüyor.

Bir frekanstan 12 kanal

TV yayıncılığının maliyetlerini dörtte bir oranına indiren ve çok kanallı yayın imkanı sağlayan digital yayıncılığın Türkiye'de iki öncüsü var. Digi Türk ve Star Digital. 'Kanal taşıyıcısı' olarak adlandırılabilecek her iki platformun da öncü oldukları kesin ancak, ilerleyen zamanlarda digital yayıncılığın tek temsilcileri olmayacakları da ayrı bir gerçek. Digi Türk Kurumsal İletişim Müdürü Sevtap Emül de bu gerçeğin farkında olduklarını ancak, şu anda Digital platform işletmeciliği anlamındaki sistemin sadece Digi Türk'te olduğunu savunuyor. Digital yayıncılığın daha az kapasiteyle daha çok kanal kullanılabildiği için analoğa göre avantajlı olduğunu kaydeden Sevtap Emül şöyle diyor: "Analogta bir frekans bir kanala tekabül ediyor. Digitaldeyse 10-12 kanal gönderebilirsiniz. Böylece maliyet düşmüş oluyor. Digi Türk'ün şu an 116 kanalı var. Eğer analog olsaydı 116 frekans kiralamamız gerekiyordu ki, bu da imkansız."


SEYRİ ŞAHANE Seyri Şahane
Dedemin oğlu, oğlumun dedesi
Mustafa Nizamoğlu'ndan bir not daha: "Ali Kırca Star'a transfer olunca ana haber sonuna 'Akşamüstü Yazıları' diye bir köşe açtı. Yoğun haber bombardımanından sonra izleyicileri biraz rahatlatan, farklı dünyalara götüren bir köşe... Geçtiğimiz Cuma günü de 'Babalar Günü' nedeniyle yıllar önce kendi babası için kaleme aldığı bir yazıyı okudu Ali Kırca. 'Dedemin oğlu, oğlumun dedesi'.. Yazının başlığı buydu ve insan olan herkesi (içinde bir nebze baba sevgisi olan) ağlatacak duygu yüklü bir yazıydı bu. Okurken, her halinden yazdıklarını içinden gelerek kaleme döktüğü anlaşılıyordu Kırca'nın. Okuması bittiğinde de gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Bunca kargaşa arasında az bir zaman da olsa insani duyguları yaşattığın için teşekkürler Ali Kırca."
Paranoyanın doruğunda!
Paranoyanın tedirgin edici dehlizlerinde yol alan film, Paul ve Nelly adında bir karı-kocanın yaşadıklarını ekrana taşıyor. 15 yıldır çalıştığı oteli satın almak isteyen Paul güzel karısı ve çocuğuyla mutlu bir hayat düşlemektedir. Ne var ki, oteli almak için yüksek miktarda borca girmiştir ve yaşadığı stres dayanılacak gibi değildir. Bütün bunların üstüne karısının onu aldattığı şüphesi de eklenince Paul aklını kaçırma noktasına gelir.
21.00/CNBC-e

 
Murdoch'ın şansı açılıyor
Özellikle çocuklar ve gençlere yönelik dizilerden A Takımı, Albay Hannibal Smith ve arkadaşlarının macera dolu öykülerini ekrana getirmeye devam ediyor. Sevilen dizinin bugünkü bölümünde, Murdoch televizyonda çarkıfelek yarışmasına katılır ve binlerce doların yanısıra, bir de Hawaii tatili kazanır. Face de, onunla birlikte gitmek ister ama onun planı başkadır. Ancak önce Murdoch'un hastaneden kaçırılması gerekmektedir. Birisi Face'den önce davranıp onu çıkarır. CIA onu ve diğerlerini başka bir ülkedeki operasyon için Ruslar'a karşı kullanacaktır. B.A. arkadaşlarını kurtarmak için yeniden harekete geçer.
18.50/Kanal 7
Pencere, Deli Yürek için açılıyor
Yasemin'in Penceresi bu kez, ekonomik kriz nedeniyle ekrandan çekilen Deli Yürek'in sevilen oyuncusu Kenan İmirzalıoğlu için açılıyor. İmirzalıoğlu'nun ailesi ile katıldığı ilk program olan Yasemin'in Penceresi'nde, İmirzalıoğlu, hayatı ile ilgili bilinmeyenleri izleyenlerle paylaştı. Programa, ünlü oyuncunun yakın dostları ve arkadaşları da katıldı. 22.10/brt
Türkçe BBC NTV Radyo'da
Haberlerinin doğruluğu ve tarafsızlığıyla tanınan BBC'nin Türkçe servisinin yayınları artık NTV Radyo'da. NTV Radyo'dan naklen yayınlanacak haberler, uydu bağlantısıyla aktarılıyor. Bilindiği gibi, BBC Türkçe Yayın Bölümü yayınlarına 1939'da başladı. 60 yıl önce kısa haber bültenleriyle başlayan BBC Türkçe Yayınları bugün dünyada 250 muhabir ve 50 haber merkezinin yanısıra, haber, röportaj, bilgi, gözlem ve analiz sunuyor.
18 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED