T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Otantik 'out' modern 'in'

Otantik halk oyunlarımız, uluslararası çapta büyük ses getirse de yurtiçinde yeterli itibarı görmüyor. Aynı figürler modernize edildiğinde ise baştacı ediliyor.

Türkiye, otantik halk oyunları açısından dünyanın en şanslı ülkelerinden biri. Ülkemiz 3000'i aşkın halk oyunu çeşidiyle ve 2000'in üzerindeki otantik kostümüyle, bu alanda zengin bir potansiyele sahip. Fakat, gelin görün ki çok zengin bir folklorik mirasa sahip olan Türkiye, sahip olduğu bu yüklü mirası değerlendirmesini bir türlü beceremedi. Kültür alanında esaslı kazı çalışmaları yapılmadığı gibi var olan birikimleri değerlendirmeye çalışan kurumlara da yeterli ilgi gösterilmedi.

1987 yılında İstanbul'da kurulan Harman Folklor Araştırma Derneği ve Harman İstanbul Organizasyon'u, kendi çapında yaptığı çalışmalarla Türk kültürünü dünyaya tanıtmayı hedefleyen gönüllü folklorculardan oluşan bir kuruluş. Her ne kadar derneğin başarıları ve faaliyetleri ulusal medyamızda yer alamasa da, dernek, yurtdışında otantik folklor yarışmalarında Türkiye'ye ödüller kazandırmaya kararlı.

Kültür alış-verişine katkı

Kadrosu işadamları, memurlar, üniversite öğrencileri ve serbest meslekle iştigal eden folklor gönüllülerinden oluşan derneğin 7-55 yaş arasında değişen 150 dansçısı bulunuyor. Dernek bünyesinde Türk Halk Müziği, tiyatro grubu ve 30 çocuk grubu bulunuyor. Türkiye'de birçok festivalin organizasyonunu üstlenen dernek, düzenli olarak Finlandiya, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Latin Amarika ülkelerinden Türkiye'ye otantik dans gruplarını getiriyor.

1994 yılından beri Avrupa, Asya ve Amerika'da Türk geceleri, Türk haftası, otel showları, uluslararası folklor festivalleri düzenleyen Harman İstanbul Organizasyon, yurtdışında katıldığı organizasyonlarda geleneksel Türk Halk oyunları dışında Türk yemeklerini tanıtıcı etkinlikler, geleneksel Türk kostümlerini tanıtan kıyafet defileleri, Türk el sanatlarısergileri ve Türk müziği seminerleri düzenliyor. Bütün bu faaliyetlerin sponsorluğunu ise Harman Folklor Araştırma Derneği'nin üyeleri ve etkinliklere ev sahipliği yapan belediyeler yapıyor.

Ödül üstüne ödül aldılar

Bütün bu etkinliklerin yapılmasını sağlayan Harman Folklor Araştırma Derneği'ne bağlı dansçılar, 1996 yılında İngiltere'nin Llangollen şehrinde, otantik halk oyunları grupları arasında yapılan yarışmada dünya dördüncülüğünü, 2000 yılında İtalya'nın Fivizano şehrinde gerçekleşen yarışmada da otantik dalda dünya şampiyonluğunu Türkiye'ye kazandırmış. Harman İstanbul Organizasyon, ağustos, temmuz ve eylül ayları içinde Gönen, Çatalca, Altınoluk ve Kadıköy'de festivaller düzenliyor. Aynı zamanda UNESCO'ya bağlı bulunan uluslararası Folklor Organizasyonu 'IOF'ye üye olan Harman İstanbul Organizasyon, böyle geniş çapta faaliyet gösterebilen Türkiye'deki tek özel kuruluş. Harman Folklor Araştırmalar Derneği'nin Başkanı Bülent Uzun, Türkiye'de gelenek ve göreneklerini korumayı amaçlayan çok fazla yerel derneğin bulunduğunu, ancak bu derneklerin çoğunun bir şey üretmediği için zamanla kısırlaştığını ve canlı bir proje ortaya koyamadığını söylüyor. Uzun, otantik hak oyunlarıyla ilgilenen gruplara Kültür Bakanlığı'ndan yeterli desteğin gelmediğini, tersine bakanlığın yapılan işlere köstek olduğunu ifade ediyor. Her sene dönüşümlü olarak farklı yörelerin oyunlarını oynamaya özen gösteren, bu yıl da Artvin, Diyarbakır, Dağıstan, Karadeniz, Kafkas, Ufa ve Silifke yöresini oynayacak olan Harman Halk Oyunları, bugünlerde Ağustos ayında 'Avrasya Halk Oyunları' adlı uluslararası bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. (Tel: 0 216 346 13 54)

Folklorumuz çok zengin: Harman Folklor Araştırma Derneği Başkanı Bülent Uzun, Türk folklorünün başta Filandiyalılar ve Hollandalılar olmak üzere yurt dışında çok ilgi gördüğünü belirtiyor. Özellikle Doğu Anadolu bölgesi kostümlerinin beğenildiğini, Doğulu kadınların ellerini ve yüzlerini boyamalarının ilginç bulunduğunu söyleyen Uzun, "Almanya'nın, İtalya'nın en fazla iki giyisisi vardır. Türkiye'de ise 2000'in üzerinde otantik kostüm mevcut. Avrupa ülkeleri otantik kostümler açısından oldukça fakir. Biz de 3000 civarında oyun var. Onların ise çok az oyunları var" diyor.

'Sultance' iyi ki 'dance' etti!

Geleneksel halk oyunlarının yeterli ilgiyi görmediğini söyleyen Bülent Uzun, 'Sultance's Of The Dance' projesine olumlu bakıyor. Uzun, geleneksel halk oyunlarının ne durumda olduğunu bilmeyen, otantik halk oyunlarına izleyerek bile destek olmayanların Sultance's Of The Dance'ı 'gelenekseli yozlaştırdı' iddiasıyla eleştiremeyeceğini düşünüyor: "Bana göre Sultance's Of The Dance olumlu bir proje. Bugüne kadar gösteriyi izleyenler yüzbini geçti. Türkiye'de istediğiniz kadar büyük bir otantik halk oyunu organizasyonu yapın, izleyen kişi sayısı 3 bini geçmez. Geçmişte halk oyunlarını avam bulanlar bu gösteriyi izlemeye giti. En azından geleneksel oyunlarımızı hatırladılar. Bu büyük bir başarıdır. Bizim kendimize çekemediğimiz izleyiciyi onlar kendilerine çekmeyi başardılar. Onlar dans yapıyorlar ve zaten kendileri de geleneksel anlamda halk oyunlarını oynamadıklarını belirtiyorlar. Fakat geleneksel oyunları çağrıştırması bakımından bu proje çok faydalı oldu. Dünyada medya desteği olmadan hiçbir iş yapamazsınız. Sultance's Of The Dance ekibi, Kültür Bakanlığı'nın çok üstünde bir çalışma ortaya koydu."

 
İş Sanat'ta yaz seyirleri
"Ustalardan Fransız Filmleri" 20 Haziran'dan itibaren İş Sanat Kültür Merkezi'nde.
Ilıcak'tan 12 Mart Cuntaları
FP Milletvekili ve Yeni Şafak gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak Timaş Yayınları arasından çıkan son kitabı, '12 Mart Cuntaları'nı Arkadaş Kitabevi'nde Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılımıyla okuyucularına imzaladı."12 Mart Cuntaları" , Türkiye Cumhuriyeti döneminde yapılan üç askeri darbe içinde 12 Mart döneminini mercek altına alıyor. Kitapta, aralarında Doğan Avcıoğlu, İlhami Soysal ve İlhan Selçuk gibi gazeteci-yazarların bulunduğu bazı grupların o dönemde çeşitli cuntalarla irtibatlı görünüp de tutuklandıktan sonra el yazısı ile kaleme aldıkları itirafları yayınlanıyor.Yazar ,12 Mart Cuntasının, diğerlerinden ayrılan yönlerini kitabında şöyle ifade ediyor: "Türkiye'de Cumhuriyet döneminde üç askeri darbe gördük. Bunlardan 12 Mart muhakkak ki en karışık ve içinde çıkılmaz olanıydı. Çünkü 12 Mart, çeşitli cuntalar, içiçe bazen de birbirinden ayrı müstakil gruplar olarak çalışmıştı. 360 sayfalık kitap Türk demokrasisini kesintiye uğratan darbeler zincirinde 12 Mart Cuntasına belgelerle ışık tutuyor.
Mevsimlik objektifler
Düzce Valiliği İl Kültür Müdürlüğü, Düzce'nin tabiat, tarih, kültür, turizm, folklor gibi güzelliklerini ortaya çıkarmak ve tanıtmak amacıyla "Düzce'de Dört Mevsim' konulu bir fotoğraf yarışması düzenliyor. Katılmak isteyenlerin 03.09.2001 tarihine kadar eserlerini Düzce Valiliği İl Kültür Müdürlüğü'ne teslim etmesi gerekiyor. Düzce Valisi Fikret Güven'in başkanlığını yaptığı seçici kurulun üyeleri arasında, Prof. Dr. Mehmet Bayhan, fotoğraf sanatçıları İbrahim Zaman, Süleyman Gündüz, Hüsnü Gürel ve Özcan Taras, işadamı Ebubekir Sarı ve Düzce İl Kültür Müdürü İrfan Hatip yer alıyor. Üç ödül ve altı mansiyon verilecek yarışmada dereceye girenlere para ödülüde verilecek.
Tel: 0 380-512 12
18 Haziran 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED