T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Ödemelerde seçim telaşı

Çiftçiye destek ödemelerinin seçimden önce başlaması için Tarım Bakanlığı hummalı bir çalışma içine girdi.

Hükümet çiftçilere doğrudan gelir desteği ödemelerini seçimlerden önce yapabilmek için kolları sıvadı. Tarım Bakanlığı da 15 Ekim'de başlayabilmesi için, ödemelere esas olacak çiftçi kayıt projesinin tamamlanmasına yönelik önlemler alınıyor. Bunun için hazine 324 bin dolarlık kaynak sağlarken, Bakan Yusuf Gökalp de, 14 Ağustos'da yayımladığı genelge ile doğrudan gelir desteği ve çiftçi kayıt projelerinin bitimine kadar, zorunlu atamalar hariç tüm kurum içi atamaları durdurdu.

Kayıtlar 1 Ekim'de sona eriyor

Bakanlık ayrıca, kendi kaynaklarından il müdürlüklerine 120 adet bilgisayar verecek. Doğrudan gelir desteğinden yararlanmak için çiftçilerin 1 Ekim'e kadar, gerekli belgelerle il müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Halen günde ortalama 20 bin çiftçiye ait başvuru dosyasının bilgisayara aktarıldığını belirten yetkililer, sistemin güçlendirilmesi halinde bu sayının 25-30 bine çıkabileceğini belirtiyorlar.

Yetkililer, yeni eleman alınamaması nedeniyle büyük sıkıntı yaşandığını, her şeye rağmen bu yıl projede yaklaşık 15 bin kişinin görev almasının sağlanacağını söylediler.

Kışlık ekim yapan yerlere öncelik verilecek

Çiftçi başvurularının bilgisayara işlenmesi, kayıt sisteminin, kontrollerin tamamlanması ve itirazların sonuçlandırılması halinde, doğrudan gelir desteği ödemelerinin kışlık buğday ekimi yapılan yörelerden başlayarak yapılması planlanıyor. Bilindiği gibi çiftçilere, 200 dekara kadar dekar başına 10 milyon lira olarak yapılan ödeme miktarı, bu yıl 13.5 milyon liraya, azami arazi büyüklüğü de 500 dekara çıkarıldı. 2002'ye ait doğrudan gelir desteği ödemeleri 2.9 katrilyon lira kaynak gerekiyor.

Çiftçiye 'sözleşme' kalkanı

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, arz fazlalığı, üretim kaybı, pazar ve fiyat riskleri karşısında savunmasız kalan Türk çiftçisinin ancak “sözleşmeli tarımla” korunabileceğini, bu sistemin borsaların garantisi altında kurulması halinde tarımda kurtuluşun formülü olabileceğini söyledi. Sözleşmeli tarımın hem üretici, hem de tüccar için yararları yanında sanayicinin de pazar, hammadde ve fiyat risklerinden kurtaran bir formül olduğunu ileri süren Tuğrul Yemişçi, sözleşmeli tarımda alıcıların, gübre ve ilaç kullanımı ile hasat ve ambalajlamaya kadar, üretimin tüm aşamalarını kontrol ettiğini anlattı. Tuğrul Yemişçi, konuşmasında şunları söyledi, “Bu sistemde, arz fazlalıkları veya yetersizliklerinin yarattığı kayıpların azalması ve bir anlamda üretim planlaması yapılması mümkün olabiliyor.”

Çelikte 15.'liğimizi koruduk

Türkiye bu yılın ilk yarısında ham çelik üretimini yüzde 2.5 oranında artırarak, dünya sıralamasında 15'inci sırada bulunan yerini korudu. Demir Çelik Üreticileri Derneği verilerine göre, geçen yılın ilk yarısında 7 milyon 481 bin ton olan Türkiye'nin üretimi bu yılın aynı döneminde 7 milyon 666 bin tona yükseldi. Aynı dönemde 64 ülkenin ham çelik üretimi 2001 yılının aynı dönemine göre yüzde 3.9 oranında artarak 430 milyon 335 bin tonu buldu.

Türkiye'deki üretim artışının dünya ortalamasının altında olması ise Türkiye'nin sıralamadaki yerini değiştirmedi ve Türkiye yüzde 1.78'lik pay ile 15'inci sıradaki yerini korudu. Bu dönemde, yüzde 27'lik üretim artışı ile 84 milyon 829 bin tonluk üretim rakamını bulan Çin ilk sırada yer aldı. Çin'i 52 milyon 342 bin tonluk üretimle Japonya ve 44 milyon 428 bin ton ile de ABD izledi. Öte yandan, bu yılın ilk 6 ayında Türkiye'nin ham çelik ihracatı ise yüzde 10.33 oranında geriledi.

 
Zengine satan kazandı
Otomotiv pazarında çöküş yaşanırken, BMW ve Mercedes'in satışları ortalama yüzde 40 arttı.
Aygün: Tabloyu tersine çevirecekler konuşsun
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, 3 Kasım seçimlerinde mevcut tabloyu tersine çevirecek olanların ortaya çıkması gerektiğini bildirdi. Aygün yaptığı açıklamada, ekonomideki sorunların “ateşten gömlek olarak” onu, giyecek iktidarı beklediğini belirtti. Aygün açıklamasında şunları kaydetti: “ 3 Kasım seçimlerinde bu tabloyu tersine çevirecek siyasi partiler ortaya çıksın. Bu tabloyu güçsüz bir hükümetin, cılız koalisyonun tersine çevirmesi imkansızdır. Siyasi yelpazede toparlanma ve güç birlikteliği olmadan bu sorunları aşamayız. Türk siyaseti bu dağınıklık ile 23 partili yarışı kaldırmaz. Bundan siyasi partiler kadar siyasi sistem de zarar görür. Tüm liderleri sağduyuya davet ediyor ve siyasi yelpazede safları sıkıştırmalarını diliyorum.”
19 Ağustos 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED