T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Ekolojik yaşa, sağlıklı yaşa!

Esmer şeker, organik zeytinyağı, katkısız kurutulmuş kayısı, nar ekşisi, köy tarhanası. Market raflarında sayıları giderek artan ekolojik gıdalar nasıl üretilir, nasıl korunur, nerelerde bulunur...

Yediğimiz pekçok yiyeceğin artık eski tadı yok. Domateslerin kokusu, salatalığın çıtır çıtırlığı; tarhananın, mercimeğin ağızdaki tadı. Hazır gıdalar çok çabuk ve pratik ancak lezzet vermiyor, çaylar çeşitli ama doğal değil. Peki ne olacak? Birkaç sene öncesine kadar istesek de istemesek de, sevsek de sevmesek de yemek zorundaydık bu yiyecekleri. Ancak artık mecbur değiliz. Çünkü sayıları hızla çoğalan ekolojik ürün satan dükkanlar, sadece bu gıdalarla yemeklerini hazırlayan restoranlar var. Ekolojik gıdalar, kimyasal ilaç, gübre ve hormon kullanılmadan yapılan ekolojik tarım yöntemiyle yetiştiriliyor. Bu ürünlerin işleme ve paketleme aşamalarında da kimyasal madde kullanılmıyor.

Ekolojik ürünlerin tercih edilmesinin en önemli sebebi, içinde hiçbir katkı maddesi olmaması ve böylece daha sağlıklı beslenme, ileride yiyeceklerden dolayı karşılaşılacak olan hastalıkları asgariye indirme isteği.

Ancak ekolojik gıdalar diğerlerine oranla daha pahalı. Yetkililer bunun nedenlerini ise şu şekilde açıklıyor: “Ürünlerin içine raf ömrünün uzaması için herhangi bir katkı maddesi konulmuyor. Bu nedenle çürüme, bozulma oranı diğerlerine göre fazla ve bunların çürümemesini sağlamak da daha fazla maliyet gerektiriyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Ekolojik ürünlerin ortanın üstünde bir gelir seviyesine hitap ettiğini söylemek mümkün. Ancak bunun tek nedeni gelir seviyesi değil, aynı zamanda bilinçli tüketici olmakla da ilgili.”

Peki bu ürünlerin nasıl saklanması gerekiyor? Bu gıdaların mutlaka oda sıcaklığında ve vakumlu, özel ambalajlarda saklanması gerekiyor. Saklama yöntemlerine dikkat edildiği takdirde harhangi bir sorunla karşılaşılmıyor.

Ekolojik gıdalar arasında en çok satılanlar kurutulmuş meyveler. İkinci sırada çam balı ve bakliyatlar, üçüncü sırada ise zeytinyağları var. Özellikle kurutulmuş meyvelere ilgi oldukça büyük ve kayısı en çok tercih edilenlerden. Ekolojik kayısıyı diğerlerinden ayıran en önemli özellik rengi. Kükürt katkısı olmadığından rengi kahverengi.

Kakaolu muhallebi

MALZEMELER: 1 kg. süt, 2 kahve fincanı un, 1,5 su bardağı toz şeker, 1,5 kahve fincanı kakao, 1 çorba kaşığı margarin. Süslemek için: Krem şanti, çikolata rendesi, çam fıstık rendesi, hindistancevizi rendesi.

YAPILIŞI: Soğuk sütün içine, un, şeker, kakao ve margarin eklenip orta dereceli ateşte çırpma teli yardımı ile karıştıra karıştıra, topaklanmamasına dikkat ederek pişirilir. Muhallebi kaynamaya başladığı an ateşten alınır. Mikser yardımı ile 10 dk. çırpılır. Cuplara konulup soğuması beklenir. Üzerine rende çikolata, fıstık ve hindistancevizi serpilip krem şanti ve kiraz şekeri ile süslenir.


19 Ağustos 2002
Pazartesi
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED