T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Toplum mühendisleri sandık önünde duramaz

TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, olası bir küskünler hareketinin başarılı olamayacağını belirterek, "Ok yaydan çıktı. Oku havada yakalayacak bir babayiğit yok. Meclis toplansa da bir oy farkla da olsa küskünlerin girişimi reddedilir" dedi.

TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, bir küskünler hareketi ile seçimleri erteletme girişimlerinin başarılı olamayacağını belirterek, "Ok yaydan çıktı. Oku havada yakalayacak bir babayiğit yok" dedi. 4 Kasım'dan sonrasını tanzim etme teşebbüslerine de eleştiren Sökmenoğlu, "Milletin iradesine ipotek koymak isterlerse, gereken cevabı alırlar" sözleriyle tepkisini ortaya koydu. TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın 4 Kasım'dan sonra Kemal Derviş'i ekonomiden sorumlu bakan olarak görmek istedikleri yönündeki sözlerini "demokrasiye inançsızlık" olarak nitelendiren Sökmenoğlu, "TÜSİAD kendi işine baksın. Kimin başbakan ve kimin bakan olacağını millet tayin eder" diye konuştu.

Küskünlere itibar yok

TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu küskünler hareketi sonucunda seçimlerin ertelenmesi girişiminin başarılı olamayacağını söyledi. Sökmenoğlu, "Ok yaydan çıkmış menziline varmak üzere. Bu oku havada yakalayacak babayiğit yok. Yıllardır küskünler hareketi oldu ancak aklı selim galip geldi. Sağduyu milletin sağduyusu olduğu için seçimlerin ertelenmesi yönünde bir girişim başarılı olamaz. Küskünler hareketinin millette itibarı yok" diye konuştu.

Meclis'in olağanüstü toplanması için 110 milletvekilinin imzasıyla çağrı yapılacağını ancak 184 milletvekili olmadan olağanüstü toplantı kararı alınamayacağına dikkat çeken Sökmenoğlu, "Bu iş 139 milletvekilinin yapacağı iş değil. Küskünler hareketinin karşısında da bir blok oluşur. Ve o blokun bir oy fazlasıyla dahi olsa, seçimlerin ertelenmesi talebi reddedilir" dedi.

Toplum mühendislerine veryansın

Toplum mühendislerinin siyaseti ve 3 Kasım seçimlerinden sonraki hükümet modellerini şekillendirmek istediklerine dikkat çeken Murat Sökmenoğlu, "Siyaseti 2 partiye indirme çabası 1980 sonrasında da vardı. 2 partili demokrasi inşa etmek isteyen o dönemin güçleri dahi sandığın önünde duramadılar. Rahmetli Turgut Özal geldi geçti. Ben o zaman MDP'nin kurucusuydum. Sağda MDP, solda Halkçı Parti öngörülmüştü. Ancak toplum mühendislerinin değil, milletin istediği oldu" dedi. Türkiye'in baskı grupları aracılığıyla siyaseti tanzim etme çabalarına tanık olduğunu belirten TBMM Başkanvekili Sökmenoğlu, "Millet iradesine ipotek konulamaz. Millet iradesinin önüne kim ipotek koymak isterse, o cevabını alır" diye konuştu.

Özilhan tehdit ediyor

TÜSİAD Başkanı Tuncay Özilhan'ın 4 Kasım'dan sonra Kemal Derviş'i ekonominin patronu olarak görmek istediklerine ilişkin açıklamasını, "Demokrasiye inançsızlık" olarak değerlendiren Sökmenoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çağdışı bir yaklaşımdır. Seçimden sonra kimin ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olacağını tanzim etmek TÜSİAD'ın işi değildir. TÜSİAD kendi işine baksın. Kimin başbakan, kimin başbakan yardımcısı olacağını TÜSİAD değil, Türk milleti tayin eder. AB ile Parlamentoyu ablukaya almak isteyen kafaların önce demokrat olması lazım."

TÜSİAD başkanı Özilhan'ın sözlerinin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a yönelik bir tehdit olduğunu savunan Sökmenoğlu, "TÜSİAD başkanının CHP'yi de tehdit ettiği açıktır. Asıl olan başbakanlıktır, kabineyi kuracak olan başbakandır. Başbakanlık görevini ise millet verecektir. Millet iradesine şimdiden ipotek koymak isteyenler ise başta Anayasa'yı ve demokrasiyi bilmemektedir" dedi.

  • ABDÜLKADİR SELVİ, ANKARA


  •  
    Küskünler ailesi
    Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in, Amerika'da yaşayan iki kardeşinin daha olduğu ortaya çıktı. Rahşan Ecevit, Kudret isimli erkek kardeşi ve Hilkat isimli kız kardeşiyle yıllardır konuşmuyor.
    Derviş kontenjan istiyor
    CHP lideri Baykal ile görüşmesi beklenen Kemal Derviş, Baykal'a "genç ve yetişmiş" ekibiyle partide yer almayı teklif edecek.
    Göktaş: Seçimi ertelemek ihanet
    ANAP'tan cemaat kuşatması
    28 Şubat sürecinde küstürdüğü İslami kesimin gönlünü almaya çalışan ANAP, her cemaatten bir kişiyi aday göstermeyi düşünüyor.
    Kutan: Sol birlik yalan
    Kemal Derviş'in birlik arayışlarını eleştiren SP lideri Recai Kutan, "Sosyal liberal sol birlik yalandan başka bir şey değil" dedi.
    TÜRKİYE SEÇİME KİLİTLENDİ
    3 Kasım seçimlerini erteletmeye yönelik girişimlere DYP ve AK Parti tepki gösterdi. DYP Grup Başkanvekili Nevzat Ercan seçimlerin ertelenmesine karşı olduklarını açıkladı. Ercan, "3 Kasım seçimleri öncesinde Tansu Çiller'in başbakanlığında yeni bir hükümet kurulabilir. Ama biz seçimlerin ertelenmesine kesinlikle karşıyız. 3 Kasım seçimleri Türkiye için bir umut kapısıdır. Bu kapıyı kapatammalıyız" diye konuştu. 3 Kasım seçimlerini erteletmek isteyen çevreler, AK Parti'nin de desteğini alabilmek için "Seçimleri erteletirsek Meclis açıldığı zaman Tayyip Erdoğan'ın yasağını kaldıran düzenleme yaparız" önerisini ortaya attı. AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, "Bize böyle bir teklif gelmedi. Böyle bir teklif getirmeye cesaret edemezler. Gelirse hemen reddederiz. Seçimi erteletmek isteyen partiler ve milletvekilleri olabilir. AK Parti seçimlerin ertelenmesine yönelik en ufak bir gayretin içinde olmaz. AK Parti'nin önceliği Türkiye'dir. Şahsi meselelere öncelik vermeyiz. 3 Kasım seçimlerinden kaçış yok" diye konuştu.
  • BİLAL ÇETİN, ANKARA

  • 19 Ağustos 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED