T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Zorla bağış alan görevden olacak

Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin, kayıt sırasında velilerden 'zorla bağış' alınmayacağını belirterek, “Bağış için zorlama yapanı görevden alırım” dedi.

İlköğretim okulları ve genel liselere kayıtlar bugün başlıyor. Kayıtlar, eğitim-öğretim yılı açılışına kadar sürecek. Eğitim-öğretim yılı açılışının, 9 Eylül'den, 16 Eylül'e ertelenmesi kararı çerçevesinde, ilköğretim okulları ile genel liselere kayıt süresi de 1 hafta uzatıldı. Milli Eğitim Bakanı Necdet Tekin, erteleme kararının, diğer okulların kayıt takvimini ve eğitim-öğretim yılı akışını değiştirmeyeceğini bildirdi. Tekin, kayıt sırasında velilerden “zorla bağış alınmayacağını” da vurgulayarak, “Bağış için hiç kimse zorlama yapılmayacak, yapan olursa onu görevden alacağım” dedi. Fen ve Anadolu ile Yabancı Dil Ağırlıklı liselere kayıt takvimi şöyle:

FEN VE ANADOLU LİSELERİ: Kesin kayıtlar, 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Okul müdürlükleri, kesin kayıtların bitiminde kayıt yaptıran öğrenci sayısı ile varsa açık kalan kontenjanı bir tutanakla tespit edecekler. Tutanağın bir örneği okulda herkes tarafından görülebilecek şekilde 23 Ağustos 2002 Cuma günü saat 17.30'da ilan edilecek. Açık kontenjanı bulunan okullara 26-29 Ağustos 2002 tarihleri arasında ön kayıt başvuruları yapılacak.

ANADOLU GÜZEL SANATLAR LİSELERİ: Sınavı asıl listeden kazanan öğrencilerin kesin kayıtları, 26-29 Ağustos günleri süresince gerçekleştirilecek. Yedek listeden kayıtlar ise 2-5 Eylül tarihleri arasında tamamlanacak.

YABANCI DİL AĞIRLIKLI LİSELER : Bu okullara ön kayıt başvuruları, 28 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında kabul edilecek.

'Her yıl velilerden trilyonlar toplanıyor'

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, okula mali açıdan yardım yapılmasının velinin isteğine bırakılması gerektiğini belirtti. Özcan, yaptığı yazılı açıklamada, 2002-2003 eğitim öğretim yılında toplam 2 milyon 107 bin 593 öğrencinin okullara yeni kayıt yaptırmasının beklendiğini ifade etti. Türkiye genelinde yaptıkları araştırmalar sonucunda, “okul yöneticilerinin yüzde 85'inin velilerden bağış istediklerinin, velilerin 70'inin de zorla bağış yaptıklarını söylediklerinin” belirlendiğini kaydeden Özcan, “her yıl velilerden, kayıt sırasında 'okula bağış' adı altında 105 trilyon 379 milyar 650 milyon lira toplandığını” öne sürdü. Bunun da veliler açısından sıkıntı yarattığını belirten Özcan, şöyle dedi:

“İlköğretime yeni başlayacak bir öğrencinin velisine maliyeti 711 milyon liraya kadar çıkmaktadır. Okul idaresi velinin güvenini kazanarak, veliyi zorla bağış yapmaya zorlamamalıdır. Okula mali açıdan yardım yapılması velinin isteğine bırakılmalıdır. Bu sıkıntıların giderilmesi, diğer alanlara göre eğitime daha çok kaynak aktarılmasına bağlıdır.”

ÖĞRETMENLİK BAŞVURULARI BAŞLIYOR

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 32 branşta 30 bin öğretmen atayacak. Öğretmenlik için bugün başlayacak başvurular, 31 Ağustos Cumartesi gününe kadar sürecek. Öğretmen adayları başvuru belgelerini Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Samsun, Siirt, Sivas, Trabzon, Şanlıurfa, Van ve Zonguldak illerinde kurulan bürolardan, bankaya 6 milyon lira yatırarak alabilecekler. 32 branşta yapılacak 30 bin öğretmen ataması için 53 bin dolayında başvuru bekleniyor. İlk defa başvuruda bulunacak adaylarda, 1 Ocak 1963 ve daha sonraki bir tarihte doğmuş olmaları şartı aranıyor. Bu adayların DMS, KMS ve KPSS'den herhangi birine girerek istedikleri alan için belirlenen puana sahip olmaları da gerekiyor. Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Bilgisayar, Rehberlik ve İngilizce öğretmenliklerinden emekliye ayrılanlar, öğretmenlik görevini bırakanlar ile üniversitelerde en az 2 yıl çalışmış olanlar da başvuruda bulunabilecekler.

 
Deprem 4 gün önceden biliniyordu
Deprem bilgilerinin 4 gün önceden kaydedildiği disketin Almanya'daki bir laboratuvarda, 17 Ağustos'tan sonra çözümlendiğini ileri süren Prof. Dr. Ahmet Ercan, bu ihmalin 20 bin insanın ölümüne yolaçtığını söyledi.
Bayındırbank'ta işçi yoluyla kredi vurgunu
Bayındırbank'ın, dolaylı yollardan şirket çalışanlarına trilyonluk krediler kullandırdığı ve bu kredilerle de grup şirketlerinin borçlarının ödendiği ortaya çıkarıldı.
KADEK militanları Türkiye'ye sızıyor
Güvenlik birimlerince yapılan tespitlere göre, terör örgütü KADEK'te son günlerde aşırı bir hareketlilik yaşanmaya başlandı.
Hacı Bektaş dönüşü facia
Hacı Bektaş anma törenlerine katılanları taşıyan yolcu otobüsü, Tarsus'ta freni patlayarak takla attı. Şarampole yuvarlanan otobüsteki 33 kişi hayatını kaybetti.
Bir müsteşarın vefasızlığı
Vurgun Operasyonu, hükümet ortakları arasında tartışmalara yol açan İhale Yasası'nın önünü açtı. Ortaklar, yasanın Meclis'in açılışı ile birlikte Genel Kurul'dan geçirilmesine karar verdi.
Celal Doğan'a soruşturma istemi
Kemal Derviş siyaseti bırakıyor, açıklamasıyla SPK tarafından hakkında inceleme başlatılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan'ın, içme suyu ihalesinde belediyeyi milyarlarca lira zarara uğrattığı ileri sürüldü. İçişleri Bakanlığı müfettişleri, Doğan hakkında soruşturma isteminde bulundu. Doğan'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasıyla borsa düşmüş, dolar 1 milyon 660 bin liraya yükselmiş, faizler 3 puan artmıştı. Başkan Doğan ve Gaski yöneticilerinin müfettişler tarafından ifadesi alındı ve ön inceleme raporu hazırlandı.
  • EVİN GÖKTAŞ

  • 19 Ağustos 2002
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED