T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M
Masaüstü bilgisayar kadar güçlü

Bilgisayar sektöründe faaliyet gösteren Merpa Bilgi İşlem Ltd. Şti.'nin Pazarlama Müdürü Necmettin Polat ile Tayvan'dan ithal edilen, masaüstü bilgisayar performansına sahip ve dizüstü bilgisayar görünümünde olan yeni ürün Desknote hakkında konuştuk.

DeskNote nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi desktop yani masaüstü ve notebook yani taşınabilir bilgisayarların özelliklerini bünyesinde barındıran ve yeni icat edilmiş bir konseptin adıdır. Taşınabilir bir PC'dir ama notebook değildir.

'Desknote'u, masaüstü ve disüstü bilgisayarlardan ayıran yönler nelerdir?

Öncelikle şu açıklamayı yapayım. Bir sistemin notebook olması demek mobil tabanlı ve pilli olması demektir. Yani mobil CPU, (işlemci) mobil RAM kullanacak ve bataryayla çalışacak. DeskNote'lar daha düşük performanslı ve yüksek fiyatlı mobil RAM ve CPU'larla değil, masaüstünde kullanılan RAM ve CPU ile çalışmaktadır.

Dizüstü bilgisayar görünümünde olan bu bilgisayar, kullanıcıya ne gibi avantajlar sağlıyor?

En büyük avantajı istenildiğinde sistemin terfi edilebilmesidir. Yani, bilgisayarın sistem gücü istendiğinde masaüstü bilgisayar parçaları kullanılarak yükseltilebilmektedir.

Sistem terfi etmek çok mu büyük bir ihtiyaç?

Bir ürünün maliyeti ilk satınalma maliyeti değil, toplam satınalma maliyetidir. Yani kaç paraya aldığın değil bir dönemde kaça mal olduğudur. Bir DeskNote her iki yılda 50-100$ para harcayarak 10 yıl kullanılabilir. Fakat notebook CPU bakımından terfi edilemediğinden ancak RAM terfisi yapılabilir. RAM terfisi de DeskNote'a oranla iki kat gibi pahalı olduğundan pek tercih edilmez ve en fazla 2-3 yıl kullanılabilir.

Pil, disket sürücü gibi donanımların harici olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Notebook'lar ve DeskNote'lar masaüstü PC'ler gibi genelde masaüstünde kullanılmaktadır. Masa olan her yerde de elektrik vardır. Bu durumda pile de ihtiyaç yoktur. Elektrik gitmeyen bir yerde mesela ormanda yarım saat çalışacaksanız o halde 60$ lardan başlayan fiyatlarla sağladığımız bir DeskNote Batarya-UPS satın almalısınız. İstenirse araba adaptörü de mevcuttur ama genelde masada ve elektrikle kullanılmaktadır. Taşınabilir ama, kimse taşırken kullanmıyor. Elektrikle kullanılırken pil bulundurmak hem fazladan ağırlık, hem de fazladan ısı demektir. DeskNote'da bu dezavantajlar da olmaz.

DeskNote'la neler yapılabilir?

Internet, ofis, muhasebe... DeskNote ile herşey yapılabilir. Çizim yapan müşterilerimiz olduğu gibi demo yapan ve film seyreden müşterilerimiz de var. Bu ürünler bir notebook olmadığı için çok daha yüksek performansla çok daha ekonomik işler çıkarmak mümkün olabiliyor. Bu da DeskNote'ları özel ve dokunulmaz olmaktan çıkarıp, masaüstü PC'lerin yerine satınalınan ürünler yapıyor. Kaba bir monitör ve kasa yerine yakın fiyatlarla ergonomik ve taşınabilir olanları kim istemez ki?... Tabiki burada terfi edilebilme avantajını da unutmamak gerekir.

İşletim sistemi konusunda Gelecek Linux'la bir işbirliğiniz var sanırım... Öncelikli tercih olarak Linux yüklü geliyor. Dileyene Windows yükleme gibi bir seçenek sunuyor musunuz?

Şartmış gibi neredeyse herkes Microsoft işletim sistemi veriyor. Merpa, dünyanın en zengin adamına biraz daha para kazandırma zorunluluğunun olduğuna inanmıyor. Bunun yerine aynı işlevi fazlasıyla üstlenen milli ve açık bir sistemi DeskNote'larımızda kullanma kararı aldık. Şu anda işletim sistemi olarak Gelecek Linux 2.0 kullanıyoruz ve ofis yazılımı olarak da OpenOffice 1.0 veriyoruz. Hem işletim sistemi hem de Ofis yazılımı tümüyle de Türkçe ve başka bir sistemi de aratmıyor. Böylece hem performanslı yazılımları müşterilerimize sağlıyoruz hem de bu yazılımları ücretsiz vererek onları 300$ gibi önemli bir yükten de kurtarmış oluyoruz. Zaman tasarruf zamanı.

Bilgisayarlar yaygınlaşıp evlere girmekle birlikte, yine de gelir düzeyi düşük kullanıcılar açısından bilgisayar sahibi olmak büyük sorun. DeskNote, fiyat olarak ne gibi avantajlar getiriyor?

DeskNote'lar, 730$+KDV'den başlayan uygun fiyatlarla kullanıcıya sunuluyor. 1 yıl garanti ve de servis veriyoruz... Hem evde hem de iş yerinde ayrı ayrı PC bulundurmak istemeyen, seyahat eden, ofisinde ergonomi arayan iş adamlarına, okulda bilgi alan öğrencilere kadar her kesime hitap eden bir ürün.

Satışını yaptığınız Desknote ürünleri hangi firmanın ürünü?

DeskNote Taywan'ın en büyük bilgisayar donanımı üreticilerinden biri olan Elite Group Systems- ECS'nin ürünü olup biz yetkili Türkiye distribütörüyüz. ECS ürettiği farklı teknolojilerle ön plana çıkmış, Ar-Ge'si güçlü bir teknoloji firmasıdır.

DeskNote nerelerden alınabilir?

Edirne'den Kars'a Türkiye geneline yaygın yüzlerce DeskNote Satış Noktası ve bayilerimizden DeskNote satın alınabilmektedir. www.desknote.com.tr ve www.merpa.com.tr adreslerinden tüm detaylar elde edilebilir. Desknote ile ilgili http: // www. tomshardware.com.tr/mobile/02q2/020628/ adresinde ayrıntılı bir inceleme yer alıyor. "DeskNote" Neler Getiriyor?" adlı inceleme Tom's Hardware Türkiye'nin kaleminden çıkmış. Bu da DeskNote'larla ilgili önemli bir döküman.

 
WEB GEZGİNİ
Web termometreniz! Türkiye'nin tüm illeri ile dünyanın başlıca şehirlerinin hava durumunu internet üzerinden dilediğiniz an öğrenebileceğiniz bir web sitesi. Sitenin ana sayfasında hava durumunu öğrenmek istediğiniz merkezin bulunduğu kıtaya tıklayarak, hedefinize ulaşıyorsunuz. En önemlisi de siteden uydu görüntülerine ulaşabilmeniz.
termometre

Tatil mi, iyi fikir!
Tatile mi çıkmayı düşünüyorsunuz. İşte tam aradığınız gibi bir site. Otel rezervasyonlarından ulaşım bilgilerine, uçak biletinden günübirlik turlara, yurtdışı turlardan yurtiçi gezilere kadar aradığınız her türlü bilgiye bu siteden ulaşabilirsiniz. Dilerseniz gideceğiniz bölgenin hava durumunu da bu siteden öğrenmeniz mümkün.
gezinet

NET KİTAP
Her yönüyle Windows XP
Windows'un en son versiyonu olan XP pek çok yenilikleri de beraberinde getirdi. Windows XP'nin daha iyi öğrenilmesi ve ondan daha iyi yararlanılması için Osman Gürkan'ın kaleme aldığı "Windows XP" adlı kita Hayat Yayınları tarafından okuyuculara sunuldu. Kitap; Windows XP işletim sisteminin kurulumundan başlayıp, sunduğu tüm olanaklardan detaylıca faydalanılabilecek bilgiler içeriyor.
hayatyayinlari
17 Aralık 2002
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED