T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Hablemitoğlu karanfillerle


Dr. Necip Hablemitoğlu için Kocatepe Camii'nde düzenlenen törende devletin zirvesindeki isimler hazır bulundu.

Çarşamba günü akşam saatlerinde evinin önünde uğradığı bir suikast sonucu yaşamını yitiren Türk İnkılap Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Necip Hablemitoğlu'nun cenazesi, dün gözyaşları arasında toprağa verildi. Eşi Şengül Habilemitoğlu'nun sade bir cenaze töreninde ısrarlı olması üzerine Habilemitoğlu'nun evinin önünde ve görev yaptığı enstitüde tören yapılmadı. Habilemitoğlu'nun naaşı, cenaze namazı kılınması için Kocatepe Camii'ne getirilirken, törene her kesimden çok sayıda insan katıldı.

Törende cami imamı, namaz kıldırdıktan sonra, "Müslümanlığa ve insanlığa aykırı bu tür bir olayın bir daha yaşanmaması" dileğinde bulundu. Tören nedeniyle başkentte olağanüstü bir gün yaşandı. Polis, Kocatepe Camii ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alırken, caminin minaresinden kamerayla çekim yapıldı. Polis, akli dengesi yerinde olmayan biri kadın iki kişiyi cami avulusundan uzaklaştırdı.

Törene ilgi büyüktü

Törene, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Vekili İsmail Alptekin, Başbakan Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Ertuğrul Yalçınbayır ile Mehmet Ali Şahin, bakanlar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Şener Eruygur, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Nuri Solakoğlu, eski TBMM Başkanı Ömer İzgi, DYP lideri Mehmet Ağar, DSP lideri Bülent Ecevit, YTP lideri İsmail Cem, CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve bazı parti yöneticileri, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, Emniyet Genel Müdürü Kemal Önal, ATO Başkanı Sinan Aygün, ASO Başkanı Zafer Çağlayan, emekli Tümgeneral Osman Özbek, Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Ankara Cumhuriyet Savcısı Nuh Mete Yüksel ve vatandaşlar katıldı.

Gül'den tabuta karanfil

Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Gül, Şengül Hablemitoğlu'na başsağlığı dileklerini bildirdi. Hablemitoğlu'nun Türk bayrağına sarılı tabutuna karanfil bırakan Gül, tabutun arabaya taşınmasına da bir süre eşlik etti. Cenazeye katılanlardan bazılarının altında "Milliyetçi ve laik fikirlerin savunucusu" yazısı bulunan Hablemitoğlu'nun posterlerini taşıdıkları gözlendi. Törende bazı kişiler arasında "Sırada acaba kim var?" diye konuşmaların geçtiği duyuldu. Hablemitoğlu'nun arkadaşlarından Emin Gürses, ortada on kişilik bir "öldürülecekler listesi"nin dolaştığını, bunların koruma talebinde bulunacağını bildirdi.

Alkış tutulmasına izin verilmedi

Necip Hablemitoğlu'nun cenazesi, arabaya taşınırken alkış tutulması üzerine, ailesinin alkışlanmaması yönündeki isteği anons edildi. Bir kişinin "Alkış değil dua istiyoruz" diye bağırması üzerine "tekbir" sesleri duyuldu. Cenaze namazı sırasında foto muhabirleri ve kameramanlar arasında izdiham yaşandı. Hablemitoğlu'nun naaşı, Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.

'Karanlık güçler istikrar istemiyor'

Dr. Necip Hablemitoğlu suikastinin ardından seri suikastlerin gelmesinden endişe ediliyor. Umut davasını karara bağlayan Ankara 2 No.'lu DGM Başkanı Hüseyin Eken, Hablemitoğlu suikastinin bir an önce aydınlatılamaması halinde başka suikastlerin işlenmesinden korktuğunu bildirdi.

Yeni Şafak'a Necip Hablemitoğlu suikastini değerlendiren Hüseyin Eken, "Türkiye'de son yıllarda çok güzel bir sükunet ortamı oluşmuştu. Son bir iki aydır da gerek siyasi gerekse ekonomik alanda istikrarlı bir döneme girmiştik. İç ve dış siyasette iyimser bir hava hasıl olmuştu. Ne var ki, bazı karanlık güçler bu istikrarlı ortam ve iyimser havayı istemiyorlar" diye konuştu.

"Umut'la karıştırmamak lazım"

"Eğer bu suikast bir an önce aydınlanmazsa korkarım ki seri suikastler devam edecek" diyerek endişesini dile getiren Hüseyin Eken, Türkiye'nin iyiliğini istemeyen karanlık güçlerin bu olayı gerçekleştirdiğini kaydetti. Eken, bu suikastin Umut Operasyonu ile asla karıştırılmaması gerektiğini vurgularken, çünkü henüz ortada katil ya da katillerin olmadığını söyledi. Eken, "Olayı soruşturan emniyet birimlerine ve savcımıza yardımcı olmamız lazım. Bu konuda herkese görev düşüyor. Olayı ilişkin görgü ve bilgisi olan herkesin güvenlik güçlerimize yardımcı olmasını istiyorum" diye konuştu.

Eken, bu tür suikastleri yapan karanlık güçlerin, Türkiye'yi zayıflatmak ve güçsüz bırakmak istediğini bildirdi.

 
Vekillerin süper emekli maaşına Yargıtay onayı
Yüksek Mahkeme'nin iptal ettiği 'süper emekli maaşına' onay verildi.
Sınav skandalı bitmiyor
ÖSYM'nin dün yaptığı idari hakimlik sınavının 122. sorusunda verilen bütün şıkların sorunun doğru cevabı olduğu belirtilirken, 42. soruda "Atatürk ilkelerinin en önemlisi hangisidir?" diye soruldu.
'Devrimcilik kaçınılmaz'
Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu: İnsanımızın yaratıcı ve devrimci olması kaçınılmaz
'Öğretim dili Türkçe olmalı'
5. Türk Kültürü Kongresi sonuç bildirgesinde "Eğitim kurumlarında öğretim dili Türkçe olmalıdır" denildi. Bildiride "Ülkemizde laiklik, insanımızın dininin, inancının bir özürü değil, tersine teminatı olmuştur" görüşüne yer verildi.
'Aciz insan paradigmasını yıkacağım'
Görme engelli ilk milletvekili olan AK Parti'li Lokman Ayva, toplumun özürlülere aciz insan olarak baktığını belirterek, bu imajı yıkacağını söylüyor ve özürlülerle ilgili önemli çalışmalara imza atmaya hazırlanıyor.
Efsanedir Ne dense yeridir
Adanalıların, saldırısından korktuğu yılanlar, Haliç'in sularında gömülü altınlar, Çemberlitaş'ın altında saklı emanetler birer efsane olarak dilden dile günümüze kadar ulaşmış. Doğrulukları ise hâlâ büyük bir merak konusu.
İdeal eş Erdoğan gözde vekil Babacan
Başbakan Gül'ün eşi Hayrunisa Gül ile Bakan Mumcu'nun eşi Işıl Mumcu'yu en şık hanımlar arasında sayan AK Partili hanımlar, bayan vekil Gülseren Topuz'u da başarılı buluyorlar.
Korkudan sevince
Karadağ'da, ormanda çalıştıkları sırada yoğun kar nedeniyle 24 saat mahsur kalan ve korku dolu saatler geçiren 13 işçi, 3,5 saatlik çalışma sonunda kurtarıldı.

Buzda kaymamak için kısa adım atın Buzlu ve karlı caddelerde yürürken kayıp düşmemek için bazı yürüme tekniklerine uyulması gerektiği bildirildi. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erbil Dursun, buzlanmış cadde ve sokaklarda yürürken vücut dengesinin korunması için kesinlikle ellerin cebe sokulmaması gerektiğini ifade etti. Dursun, adımların da kısa, yavaş ve emniyetli atılması gerektiğini söyledi. Vücudun yürüyüş sırasında hafif önde olmasının, kaymaları engelleyebileceğini belirten Dursun, şu önerilerde bulundu: "Hızlı hareket etmeyin. Yüksek topuklu, kösele, plastik ve yumuşak tabanlı ayakkabılar giymeyin. Lastik-kauçuk tabanlı ayakkabıları tercih edin. Görmenizi ve hareketinizi kısıtlayan giysiler giymeyin. Elinde paket çanta veya başka bir yük bulunan kişiler ise daha fazla dikkat etmeliler."
22 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED