T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Irak için kritik 6 hafta

ABD, Irak'a saldırı tarihini 4-6 aydan 4-6 haftaya çekti. Ocak'ta 100 bin askerle onbinlerce yedek Körfez'e sevkedilecek. Noel'den hemen sonra BM Güvenlik Konseyi acil toplantıya çağrılıp saldırı kararı aldırılacak.

Birleşmiş Milletler Silah Denetçileri'nin Irak'taki çalışmalarını önemsemeyen, Irak'ın silah bildirim raporunun eksik olduğunu iddia eden ABD, Basra Körfezi'ne Ocak ayında yoğun askeri yığınak yapmaya hazırlanıyor. ABD önümüzdeki ay, bölgeye onbinlerce asker, savaş uçakları, asvkeri mühimmat ve onbinlerce yedek asker nakledecek. Noel tatilinden sonra yeni bir karar için BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırmaya hazırlanan ABD, yine Noel tatilinden hemen sonra, deniz ve hava güçleriyle birlikte 100 bin askeri bölgeye nakledecek.

Pentagon kaynaklarından edinilen bilgilere göre, ABD askerlerinin nakli Ocak sonunda tamamlanacak ve bu güçler, bölgede bulunan 20 bin İngiliz askeriyle birleştirilecek.

Ayrıca ABD saldırısına destek verecek ülkelere ait birlikler de bu güçlere katılacak. Bölgede kamuoyuna yansıyandan çok daha fazla askeri yığınak olduğunu belirten yetkililer, ABD'nin şu an için Türkiye, Kuveyt, Suudi Arabistan, Katar, Umman ve Bahreyn'de 400 savaş uçağı ile 60 bin askerinin bulunduğuna dikkat çektiler. Bölgedeki deniz gücü ile ilgili de ayrıntılı bilgiler veren yetkililer, son 10 gün içinde bölgeye gönderilen askeri mühimmat taşıyan kargo gemileri ve savaş gemilerine işaret ederek, önümüzdeki haftalar bu yığınağın daha da artırılacağını belirttiler.

Saldırı için birliklerin toplanma tarihini 4 ile 6 aydan, 4 ile 6 haftaya indirdiklerini açıklayan bir Pentagon yetkilisi, bölgedeki Amerikan güçlerinin sayısının 200 ile 250 bin kişiye çıkarılacağını bildirdi. Asker, mühimmat ve helikopter taşıyan gemilerin en geç 30 gün içinde Körfez'e ulaşacağı, Ocak ayının ilk günlerinde kargo taşıyan 41 geminin daha bölgeye gönderileceği belirtiliyor. ABD Genelkurmay Başkanı General Richard Myers, ABD ordusunun, Irak'a operasyon için hazır olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyi acil toplantıya çağrılacak

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nden Irak'a yönelik bir askeri harekat için yetki almaya hazırlanıyor. BM kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Washington yönetimi Noel tatili sonrasında Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırarak, Irak'a yönelik harekat yetkisi isteyecek. ABD'nin Konsey'den resmi talebi, yeni bir karar alınması yönünde olacak. Washington 1441 sayılı şimdiki karara yerleştiremediği "Irak, Konsey kararlarına uymazsa her türlü yaptırımla karşı karşıya kalır" ifadesini bu defa yeni karara yerleştirmeyi ve askeri harekat seçeneğine hukuken meşruiyet kazandırmayı planlıyor. ABD Başkanı George Bush BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ı bu hafta Washington'a davet ederek askeri harekat konusunda destek isteyecek.

Bush Afrika gezisini erteledi

ABD Başkanı George Bush'un gelecek ay içinde Afrika'ya yapacağı gezisinin ertelendiği bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Ari Fleischer, Bush'un 10-17 Ocak 2003 tarihleri arasında yapacağı Afrika gezisinin "uluslararası ve ülke içi meselelerden dolayı" gelecek yıl içinde başka bir tarihe ertelendiğini belirtti. Erteleminin Ocak ve Şubat aylarında Irak'la ilgili yaşanması beklenen yoğun gelişmelerle ilgili olduğu tahmin ediliyor. ABD'den dün yapılan güvenlik uyarılarına, Ürdün'den sert yanıt geldi. Ürdün'e giden vatandaşlarını tehlikede olduklarını söyleyerek uyaran ABD'yi sert bir dille eleştiren Ürdün Bilgi ve Enformasyon Bakanı Muhammed Advan, "Amerika'nın bu kararı sadece kendilerini ilgilendirir. Ürdün, dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir" dedi.

Rusya: Irak'ın bildiriminde ihlal yok

Rusya, Irak'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni sunduğu yaklaşık 12 bin saygalık kitle imha silahları ile ilgili bildiriminde ihlal bulunduğunu düşünmediklerini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Irak'ın bildiriminde, Güvenlik Konseyi'nin kararının ihlali olarak nitelendirebilecek hiçbir şey yok" dedi. İvanov'un açıklaması, Rusya'nın bu suçlamalarla ilgili ilk resmi tepkisi oldu.

ABD, bildirimin eksik olduğunu belirterek, Irak'a yönelik askeri harekatın kapısını açmıştı. Bu arada İranlı üst düzey muhafazakar yetkili Muhsin Rezai, ABD'nin, Irak'tan sonra İran'a saldırı düzenlemek için planlar yaptığını söyledi. İran Devrim Muhafızları'nın eski Başkanı ve Milli Uzlaşma Konseyi'nin üst düzey bir mensubu olan Rezai, "Büyük bir olay, Irak'tan sonra bu bölgeye geliyor. ABD, İran'da da aynı şeyi yapmaya çalışacak. İran, ne Irak ne Taliban ne de Kuzey Kore'dir" dedi.

 
Fransa Müslümanlar Konseyi faaliyette
7 İslami federasyon, Fransa İçişleri Bakanlığı'nın da desteğiyle biraraya gelerek Fransa'daki bütün Müslümanlar'ı temsil edecek bir Konsey kurdu.
ABD, İsrail'i kınayan BM kararını veto etti
Afganistan'da çatışma: 1 Amerikan askeri öldü
Afganistan'ın doğusunda meydana gelen iki ayrı çatışmada bir ABD askeri öldü, bir diğeri ise yaralandı. Amerikalı askeri sözcü Steve Clutter, "Bu sabah Pakistan sınırındaki Shkin köyünde düşman güçlerinden ABD askerlerine açılan ateş sonucu bir askerimiz ölmüştür" dedi. Clutter, Kunar eyaletine bağlı Asadabad yakınlarında ise, Amerikan askerlerinin bulunduğu kışlaya yapılan füze saldırısında bir Amerikan askerinin yaralandığını belirtti. Ülkenin güneyinde Spin Boldak yakınlarında atış talimi yapan Amerikan askerlerinden birinin yaralandığı bildirildi. Pakistan'daki Amerikan üssüne saldırı planladıkları iddiasıyla yakalanan 4 kişi tutuklandı. Bu arada Afganistan'da 4 Kanadalı askerin Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından öldürülmesine ilişkin soruşturmada Amerikalı pilotların ordunun tavsiye ettiği "amfetamin"leri kullandığı ileri sürüldü. ABD'de yasak olan uyarıcıların, uzun süreli görevlerde tetikte olmalarını sağlamak için pilotlara düzenli olarak dağıtıldığı ileri sürülüyor. Amerikan Hava Kuvvetleri savaş pilotlarına amfetamin verildiğini kabul ediyor. Pakistan polisi ise, Karaçi'de bulunan ABD askerlerine intihar saldırısı düzenlemeye hazırlandıklarını iddia ettiği 4 kişiyi tutukladı.
Suudi basını ABD'yi ırkçılıkla suçladı
Suudi Arabistan basını, Müslümanlar'a karşı uyguladığı kampanya kapsamında yüzlerce kişiyi gözaltına alan ABD'yi ırkçılık yapmakla suçladı. S. Arabistan'a yayımlanan Okaz gazetesi, baskınlarla gözaltına alınanların ABD'de Müslümanlar'la Amerikan hükümeti arasında yaşanan geginliği daha da arttırdığını, ilişkilerin kopma noktasına gelebileceğini yazdı. Gazetede, "ABD, terörle mücadele adına devletleri kokutmaya çalışıyor ve kendi güvenliğini savunma hakkı bahanesiyle askeri müdahalede bulunmakla tehdit ediyor ve suçsuz yere sadece Müslüman oldukları gerekçesi ile yüzlerce insanı adaletsiz olarak gözaltına alıyor" denildi. İngilizce yayımlanan gazeteler ise bu durumun Müslümanlar'ın hepsinin potansiyel suçlu ve terörist olduğu konusunda bir genelleme getirdiğini ve tüm Müslüman ülkelerin bu kampanyalara karşı çıkması gerektiği ifade edildi.
22 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED