T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R
Hem şikayetciler hem de umutlu

Yerli ve yabancı yayıncılarla yazarları biraraya getirmeyi amaçlayan Uluslararası CNR Kitap Fuarı bol ziyaretçiyle ama yayınevlerinin şikayetleriyle gerçekleştirildi. Umutlar ise seneye kaldı.

13 Aralık'ta açılan İstanbul Uluslararası CNR Kitap Fuarı, diğer fuarlar gibi yine onbinleri çatısı altına topladı. 280 yayınevininin katıldığı fuarı ilk yedi gün sonunda 249 bin kişi ziyaret etti. Fuar bünyesinde onlarca etkinlik gerçekleştirildi. Ancak fuarın Türk yayıncı ve yazarların yurtdışına açılma çabasına ciddi bir katkı sağladığını ifade etmek zor. Yurtdışından yalnızca 4 ülkenin katıldığı fuar, tüm olumsuzluklara rağmen yüklendiği misyon itibariyle ileriye yönelik umutlu canlı tuttu.

CNR'da farklı sesler..

Geçtiğimiz ekim ayında gerçekleştirilen TÜYAP Fuarı'nın önemli bir başarı elde etmesinin ardından gözler ilk kez düzenlenen CNR Uluslararası Fuarı'na çevrilmişti. Fuarın son günlerine yaklaşıldığı günlerde, yayıncılar oluşan tabloyu, 'ziyaretçi çok, alışveriş yok' olarak nitelerken, yabancı katılımcılar ve ziyaretçiler hallerinden memnun görünüyor. Yayınevlerinin en büyük şikayeti, organizatörlerin söz verdikleri halde yeterince tanıtım yapamamaları ve İstanbullular'ın bile fuardan bihaber oldukları yönünde. Fuarın, TÜYAP ve Sultanahmet Fuarları'nın hemen ardından yapılması da yayınevlerinin şikayet ettiği konulardan.

Yurtdışından katılan yayıncılar ise, ilerisi için şimdiden çalışmalara başlamışlar. Bunun en önemli göstergelerinden biri de Yunanistan'ın en büyük fuar organizatörlerinden Helexpo'nun fuarda kurduğu birliktelikler. Türk yayınevleriyle önemli görüşmeler yaptıklarını söyleyen Yunan yayıncı ve organizatörler haziran ayında Selanik'te gerçekleştirilecek uluslararası fuar için Türk yayıncıları Selanik'e davet ediyorlar.

7 günde 249 bin kişi ziyaret etti

Fuar hakkında bilgi veren CNR Fuar Merkezi Basın Koordinatörü Aynur Keskintürk, şunları söyledi: "Fuarımıza farklı alanda kitaplar yayınlayan 280 yayınevi katıldı. Hedefimiz yüzbinlerce okuru kitapla ve yazarlarla bir araya getirmekti. Fuarda her yaşın ilgisini çekecek organizosyonlar gerçekleştirildi. Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayacak mekanlar açıldı. Bu yıl CNR'da gerçekleştirilen ilk uluslararası fuar için Anadolu'dan birçok otobüs kaldrırıldı. Yine metronun açılması ile birlikte ulaşım sorunu da çözüldü. Şahsen ben, havalimanından inip, şehre henüz gitmeden ellerinde bavul fuara gelen birçok ziyaretçiyi gördüm. Fuar bünyesinde yayınevlerini biraraya getirmek amacıyla üç kokteyl verdik. Sonuçta fuarımızı yedi günde 249 bin kişi ziyaret etti."

'ZAMANLAMASI YANLIŞTI'

Fuara, biz yayıncılar satıştan çok reklam için geliriz. Ancak organizasyon komitesinin yeterli tanıtım yapmamasından ötürü, fuar bizim açımızdan renksiz geçti. Fuarın, TÜYAP ve Sultanahmet gibi önemli fuarların arkasından gelmesi bir talihsizlik. Yıl sonunda yapılması da bir sorun. Okur kitaba doymuş durumda. Yani zamansız bir fuar oldu.
RECEP SUGEÇ (İNSAN YAYINLARI)

'SENEYE KATILMIYORUZ'

Kurban Bayramı'nda fakirlerin evine et girmesi gibi kitap fuarlarında da yayınevlerinin kasalarına sıcak para girer. Yayınevleri fuarlara masraf yaparak gelirler. Büyük yayınevleri bunu tolere edebilir ama siftah yapmadan stant kapatan yayınevleri oldu bu fuarda. Başarılı değildi bu yüzden gelecek yıl CNR'ye katılmayı düşünmüyoruz.
İBRAHİM HASÇELİK (DOĞAN KİTAPÇILIK)

'ÖNEMLİ EKSİKLER VAR'

Organizasyon komitesi, iyi bir tanıtım faaliyetinin yapılacağı garantisini vermişti. Ama öyle olmadı. İstanbul'da uluslararası bir fuar gerçekleştiriliyor. Ancak bırakın ülkemizi, İstanbullular bile fuardan habersiz. Bir de fuarlar ilk önce yayıncıları biraraya getirmeli. Fuardan önce biraraya getirilseydik eminim daha sağlıklı bir fuara imza atardık.
METİN ÇIĞRICI (PINAR YAYINLARI)

  • ÖMER ÇAKKAL

  •  
    Selanik'e davet ettiler
    CNR'de 13 Aralık'tan bu yana devam eden fuar, kişisel gayretlerle de olsa uluslararası birlikteliklere vesile oluyor. Fuarı gezerken tanıştığımız Yunan Yayıncılar Birliği Başkanı Chrıstos G. Lasoz ve fuar organizazyon firması Helexpo'nun Başkanı Chrısostomos Geroukıs bunlardan biri. Türk yayıncılarla yapacakları toplantının hemen öncesinde görüştüğümüz Lazos, fuarın uluslararası fuarcılık anlamında Türkiye'de bir başlangıç olduğunu söylerken, Türk yayıncıları gelecek yıl Haziran ayında Selanik'te yapılacak uluslararası fuara davet etti. Yunanistan'ın en büyük fuar organizatörlerinden biri olan Helexpo firmasının başkanı olan Chrısostomos Geroukıs ise, CNR Fuarı'nın uluslararası boyutta önemli eksikliklerinin olduğunu söyledi. Gereukis şöyle dedi: "Fuarın başarısını değerlendirmek için öncelikle hedeflerine göz atmak gerekiyor. Eğer CNR Fuarı'nın açılmasında iç piyasaya yönelik bol ziyaretçi ve yayınevi amaçlanıyorsa, fuarın oldukça başarılı geçtiğini söyleyebiliriz. Ancak fuarda, uluslararası anlamda bir birliktelik amaçlıyorsa, Türk yayıncıların ve organizatörlerin biraz daha çalışması gerektiğini düşünüyorum."
    Zarifoğlu Şiir Ödülü için son başvuru
    Şair Cahit Zarifoğlu anısına düzenlenen "Cahit Zarifoğlu Şiir Ödülü" için son başvuru tarihi 1 Şubat 2003. Yapılan yazılı açıklamaya göre, "Cahit Zarifoğlu Edebiyat Girişimi"nin, şairin ailesinin öncülüğünde düzenlediği şiir ödülü için aday olmak isteyenler, 2002 yılında ilk kez yayımlanan şiir kitapları ve kitap bütünlüğünde şiir dosyaları ile başvurabilecek. Jüri üyelerinin, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Turan Koç, Abdullah Uçman, Enis Batur, Alim Kahraman ve Cevdet Karal'dan oluştuğu ödül için başvurular "Zafer Sokak, No: 17 Nişantaşı" adresine yapılabilecek.
    22 Aralık 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED