T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Sezer'in vetosu piyasaları etkileyecek

Merrill Lynch: Cumhurbaşkanı Sezer tarafından yapılan veto ile birlikte başlayan siyasi alandaki gerilim piyasaları olumsuz etkileyecek.

Uluslararası yatırım bankası Merrill Lynch tarafından yayınlanan raporda, son günlerde hisse senedi piyasasının değer kaybetmesine ve kurlardaki yükselişe, Kopenhag zirvesi öncesi yaşanan aşırı iyimserliğin sebep olduğu belirtildi.

Kurumun 20 Aralık tarihli raporunda, ABD'nin Irak'a olası müdahalesi ve Kıbrıs'la ilgili tartışmaların, Türk eurobondlarında gerilemeye neden olduğu kaydedildi.

Raporda, AB konusunun ortadan kalkmasıyla, piyasaların ekonomik politikalarda atılacak adımları izlediği yer aldı.

Raporda, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın milletvekilliğinin önünü açacak düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesiyle, siyasi alandaki gerilimin piyasaları olumsuz etkileyeceği öngörüldü.

Piyasalar kararsız kaldı

Bu hafta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosu'nun yanında Irak ve Kıbrıs konusuyla gerginleşen atmosfere, hükümetin ekonomi konularındaki kararsızlığı da eklenince, faizler tekrar yükselişe geçerken, döviz de arttı.

Hükümetin kurulmasıyla birlikte, 1 milyon 525 bin liraya kadar gerileyen dolar kuru, beş günde 1 milyon 659 bin lira seviyesine kadar yükseldi son gün 1 milyon 637 bin liraya indi. Yine, hükümetin kurulmasıyla birlikte yüzde 49'lara kadar düşen faizler de son haftada, yüzde 60'a dayandı. Haftayı yüzde 55 ile kapattı.

Piyasalardaki olumsuz gelişmelerden borsada etkilendi. Borsa bileşik endeksi, 14 binli seviyelerden 11 binli seviyelere tekrar düştü.

Para zig zag çizdi

Bu hafta boyunca yükselen ve genellikle dövizin düşüklüğü nedeniyle rahatsızlığını dile getiren ihracatçıları bile yükselişiyle endişelendirerek, Merkez Bankası'nın kur oynaklığına izin vermemesi gerektiği açıklamasını yaptıran dolar, sakinleşti. Merkez Bankası dolar satış kuru yaklaşık 5 bin liralık artışla 1 milyon 635 bin liradan kapandı.

İstanbul serbest piyasasında dolar 1 milyon 639 bin lira oldu.

Cuma günü yüzde 1.45 yükselen borsa, haftalık bazda ise yüzde 13.49 düştü. Cuma günü borsanın işlem hacmi 330 trilyon lira düzeyinde kaldı.

Bono ve tahvil piyasasındaki oranların yükseliş hızı da dün düştü. 3 Aralık 2003 vadeli, dün valörlü tahvilin bileşik getirisi yüzde 55.70 kapandı.

Piyasaları neler tedirgin etti

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a milletvekilliği yolunu açacak düzenlemeleri vetosu

ABD'nin Irak operasyonu konusundaki hazırlıklarını devam ettirmesi ve Türkiye'nin Irak sınırına asker yığması

Kopenhag Zirvesi'nden çıkan kararı ihtiyatla yaklaşan piyasaların Kıbrıs konusundaki tedirgin olması İhale Yasası'yla ilgili çelişkili tutum

Tasarrufa Teşvik Fonu'nda biriken paraların ödenmesi konusunda bakanlar arasında yaşanan tartışma, piyasalardaki tedirginliği had safhaya çıkardı.

Son olarak mali milat yasasına eklenen hayat standardı esasına dayalı verginin, sonradan geri çekilmesi de, piyasalardaki güveni sarstı.

 
Altın, Irak'la rekora gidiyor
Altının ons fiyatı 351 dolara ulaşarak son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın, dolar bazında son 1 buçuk yılda yüzde 34 yükseldi.
KOBİ'lere can suyu geliyor
ÖFK'lar yeni kaynak üretiyor
Özel Finans Kurumları, yastık altında tutulan paraların ekonomiye kazandırılması için çalışırken, bir taraftan da hızla yeni şubeler açıyorlar.
Yılbaşı sepetlerinde alkolsüz dönem
Hipermarketler ve şirketler 3 Kasım seçim sonuçları ve değişen müşteri beklentilerini dikkate alarak ilk kez bu yıl alkolsüz yılbaşı sepeti hazırladılar.
Halkbank kredi sürecini kısaltıyor
Yeniden yapılanma çalışmaları süren Halkbank'ta kredi taleplerini cevaplama süresinin azaltılması için çalışma başlatıldı. Halkbank Genel Müdürü Necdet Şenkal, bankacılık sektörü için artık oturarak müşteri bekleme döneminin geride kaldığını anlattı. Şenkal, "Amacımız gerçek ihtiyaç sahiplerinin ayağına kadar giderek isteklerini dinlemek ve sorunlarını çözmek. Ama, bu ilişkilerin de pazarlamacı mantığı ile yürütülmesi yanlış. 1,5 yıldır yeniden yapılanma çalışmalarını sürderen Halkbank, kendi içinde çok önemli bazı organizasyonları gerçekleştirdi" dedi. Necdet Şenkal, kredi başvurularının incelenmesi nedeniyle cevap süresinin uzadığını da hatırlatarak, "Biz esnafın ve üreten kesimin sıkıntılarını çözmek için göreve getirildik. Sürenin azaltılması için başlattığımız çalışma var. Amacımız, kredi başvuru ve talep süresinin bir ay içinde sonuçlandırılması. Kısa sürede bunu da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Tarişbank artık Denizbank'ın oldu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Tarişbank'ın Denizbank'a devrine ilişkin her iki bankanın genel kurul kararlarını onayladı. Karar üzerine, Milli Aydın Bankası TAŞ (Tarişbank) yüzde 99.99 oranındaki hisseleri Denizbank'a devredilmiş oldu. Karar Resmi Gazetede çıktı.
22 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED