T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
Yılbaşı sepetlerinde alkolsüz dönem

Hipermarketler ve şirketler 3 Kasım seçim sonuçları ve değişen müşteri beklentilerini dikkate alarak ilk kez bu yıl alkolsüz yılbaşı sepeti hazırladılar.

Yeni yılda hediye edilmek üzere hazırlanan, içinde değişik hediyeler bulanan "yılbaşı sepetleri" vitrin ve market köşelerini süslemeye başladı, ancak bu yıl bir farklılık gözden kaçmıyor; alkolsüz yılbaşı sepetleri. Değişik adlarla satışa sunulan, içeriğindeki ürün yelpazesine göre fiyatları 19-80 milyon lira arasında değişen sepetler, alkollü ve alkolsüz olarak müşterilerin beğenisine sunuldu. Perakendecilik sektörünün önde gelen isimleri, alkolsüz yılbaşı sepetinin bu yıl ilk kez satıldığını belirterek, bu değişimde seçim sonuçlarının etkili olabileceğini kaydediyor.

Sepetlerde neler var?

Sepetlerde, Türk kahvesinden çikolatasına kadar pekçok ürün yer alıyor. Beymen, Vakko gibi firmalar ise mumluktan parfüme, kravattan gömleğe kadar pekçok ürünün yer aldığı özel koleksiyonlarının yanısıra yılbaşına özel ürünlerle müşterilerine farklı seçenekler sunuyor.

Carrefour, Özdilek ve Real Mağazalar Zinciri ile Beymen ve Vakko firmalarında bu konuda yoğun bir hazırlık göze çarpıyor

Beymen, "iki küçük kol düğmesi" ve gömlekleri 69.5, kravat ve deri cüzdanları 59.5, kazakları 165-179, parfümleri 99.5 milyon liradan satıyor. Bu hediyeleri yılbaşı sepeti yerine özel kutularla süslemeyi tercih eden firma, her hediye için müşterisinin zevkine uygun "yaratıcı" paketler hazırlıyor. Vakko firması ise ürünlerini "Özel 2003 Yılbaşı Kutuları"nda müşterilerine ulaştırıyor.

Şahin: Önceki yıllarda alkolsuz sepet yoktu

Gima Gıda ve ihtiyaç Maddeleri Türk A.Ş. Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Serhan Şahin de alkolsüz yılbaşı sepetinin satıldığını ilk kez gördüğünü söyledi.

Gima'nın yılbaşı hazırlıklarıyla ilgili bilgi veren Ali Serhan Şahin, "50 milyonluk alışverişe bir milli piyango bileti" kampanyasının satışları yüzde 30 artırdığını bildirdi.

Kampanya ile müşteri sayılarında da yüzde 15'lik bir artış olduğunu kaydeden Şahin, 2002 yılı cirosunun dolar bazında geçen yıla oranla yüzde 21 artışla, 350 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Seçim sonuçları firmaları etkiledi

Kiler Mağazaları Genel Müdürü Nurullah Öztürk, alkollü ve alkolsüz sepet ayrımının ilk defa görüldüğünü söyledi. Daha önce Carrefour, Yimpaş gibi farklı perakende kuruluşlarında yeneticilik görevi yapan Öztürk, piyasalardaki durgunluğu aşmak için firmaların her türlü girişimde bulunduğunu belirterek "Yılbaşı öncesi bu tür sepetler hep hazırlanır ama içinde alkollü içecekler yer alır. Bunun 3 Kasım seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili olabilir diye düşünüyorum" dedi.

Kiler Mağazaları'nda yılbaşı için özel bir sepet hazırlanmadığını, sadece hediyelik eşya reyonlarının hizmet vereceğini ifade eden Öztürk, "Carrefour'da çalıştığım dönemden biliyorum; şirket yöneticileri belediye başkanları gibi üst düzey yöneticiler için bu tür sepetler hazırlarlardı. Bana da hangi belediye başkanı hangi partiden diye sorar, ona göre sepetten içkileri çıkarırlardı. Bu tür durumlar haricinde yılbaşı sepetleri hep alkollü olarak hazırlanırdı" diye konuştu.



22 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED