T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Bush: Saddam gidecek

Amerika'nın Irak'a saldırı planlarına ilişkin senaryolar dünya basınında yeniden yoğunlaşırken Bush, ABD'nin Irak'taki Saddam rejimini devirmek için elindeki tüm araçları kullanacağını açıkladı.

Amerika'nın Irak'a saldırı planlarına ilişkin tartışmalar dünya basınında yeniden yoğunlaşırken ABD Başkanı George W. Bush, ABD'nin Irak'taki Saddam rejimini devirmek için elindeki tüm araçları kullanacağını açıkladı.

Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen Bush, Saddam Hüseyin rejimini devirmeyi amaçlayan ABD resmi politikasının yürürlükte olduğunu belirtti. Bush, "Elimizdeki tüm araçları bunu yapmak amacıyla kullanacağız. Bunu yapmanın değişik yolları var" dedi. New York gazetesinde geçen hafta çıkan haberde, ABD ordusunun, Irak'ı onbinlerce deniz piyadesi ve ABD askerlerinden oluşan bir kuvvetle Kuveyt'ten girilerek işgal edilmesini içeren bir askeri plan taslağı hazırladığı ileri sürülmüştü.

Bush, "Saddam'ın, Ocak 2005'te sona erecek olan kendi 4 yıllık başkanlık süresi içinde devrilmesini isteyip istemediği" hakkındaki soruyu yanıtlamaktan kaçındı. ABD ve dünya basınında son dönemde ortaya atılan senaryolara göre ABD, Irak'ı yakın müttefiki Ürdün üzerinden vurmayı planlıyor. Ürdün dışında Türkiye, Kuveyt ve Katar, askeri harekatta etkin biçimde kullanılacak ülkeler arasında gösteriliyor.

Kimyasal silah kampanyası

Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz ise, ABD'nin, Saddam Hüseyin'i devirmesinin mümkün olmadığını söyledi. Aziz, Bush'un "ABD, Irak liderini devirmek için bütün imkanları kullanacak" sözlerinden ülkesinin endişe duymadığını kaydetti. Aziz, "Irak liderini iktidara, Bush ve hükümeti getirmemiştir. Dolayısıyla kendi kararlarıyla Irak liderini deviremezler. Her türlü saldırıya karşı hazırlıklıyız" dedi. Askeri harekat planlarının yanısıra, dünya kamuoyunu hazırlamak için Irak'a yönelik suçlamalar da planlı şekilde gündeme getiriliyor.

Usame Bin Ladin veya ABD'deki şarbon saldırılarıyla Bağdat arasıncda bir bağ kurumayan ABD, Irak'ın kimyasal silah üretme çalışmalarını hızlandırdığı iddialarını öne sürüyor. Bu bağlamda, Irak'ın yeniden kitle imha silahları elde etme çabaları çerçevesinde Ukrayna ile bağlarını geliştirdiği iddia edildi. İngiliz Financial Times gazetesinin haberinde, BM eski silahlar gözlemcisi Timothy McCarthy'nin "Bir süre için Ukrayna ve Irak arasında savunma teknolojisi konusunda yoğun ilişkiler kurulmuştu. Görünüşe göre bu ilişki yeniden ortaya çıkıyor ve geçmişin hatalarını tekrarlamak istemiyoruz" şeklindeki sözlerine yer verildi. ABD Dışişleri Bakanlığı da, Irak'ın kitle imha silahlarını saklamaya devam ettiğini iddia etti. Boucher, Irak'ın silah denetçilerinin dönmelerini reddetmesinin Bağdat'ın askeri programları hakkındaki şüpheleri arttırdığını açıkladı.

Hedef ülke Ürdün: ABD üssü olmayız

ABD'nin İsrail'den sonra bölgede Türkiye ile birlikte en yakın müttefiki olan ve Türkiye-ABD-İsrail ekseninde yeralan Ürdün'ün, Irak'a saldırıda ABD'ye ev sahipliği yapacağının ortaya çıkması Amman yönetimini endişelendirdi. ABD harekatına görünüşte karşı çıkan ancak el altından gizli anlaşmalar yapan Ürdün, bölge ülkelerinin hedefi haline geldi. Bu gelişmelerden sonra Ürdün, Irak'a yönelik saldırı için ABD askerlerinin topraklarında konuşlanmasına izin vermeyeceğini açıkladı. Enformasyon Bakanı Muhammed El Advan, Ürdün'ün komşularının iç işlerine herhangi bir nedenle müdahale edilmesini reddettiğini belirterek, "Kardeş ülke Irak'a yönelik herhangi bir harekat için, hareket noktası ya da alanı olmayı ya da bu amaca ulaşmak için topraklarımızın ve hava sahamızın kullanılmasını reddediyoruz" dedi. AB'nin Irak'a yönelik olası bir harekata katılmak için, bu ülkenin kitle imha silahları ürettiğine dair kanıt isteyeceği bildirildi. İtalya Savunma Bakanı Antonio Martino, yaptığı açıklamada, "Avrupalı meslektaşlarımla yaptığım tüm görüşmelerde, ABD'nin Irak'a müdahale kararı alması durumunda, Irak'ın kitle imha silahları ürettiğine dair açık kanıtlar bulunmadıkça, Avrupa ülkelerinin bu olası harekata katılmayacakları izlenimini edindim. Bu kanıtların sunulması halinde Avrupa ülkeleri olası harekata katılma konusunu inceleyecek" dedi.

 
İsrail üniversite bastı
Cinayetlerini sürdüren İsrail askerleri, Kudüs Üniversitesi'ni basıp rektörlük bürosunu işgal etti. İsrail timleri bir İslami Cihad üyesini pusuya düşürüp öldürdü.
Zenci gence dayak görüntüsü ABD'yi sarstı
Los Angeles'ta kameraya alınan, beyaz bir polis memurunun zenci bir genci dövmesi, ABD'de büyük tepkilere neden oldu. Geçtiğimiz hafta sonu Inglewood'da bir petrol istasyonunda meydana gelen olay, amatör bir kameraman tarafından görüntülendi. Polis memuru tarafından şiddet uygulanan 16 yaşındaki siyahi gencin aracına da el konuldu. Gencin daha sonra tedavi için serbest bırakıldığı ifade edildi. Yetkililer, 1991 yılında polis memurlarının aynı yerde Rodney King adındaki motorlu bir siyah genci dövmesinin ardından yine soruşturma başlatılmıştı. King'i durduran ve uyguladıkları şiddet görüntüleri yine amatörler tarafından kaydedilmiş olan polis memurları, 1992 yılında jüri tarafından suçlu bulunmuştu.
Helal yiyecek satmayan dükkanlar levha asacak
ABD'nin Kalifornia eyaletinde yaşayan Müslümanlar eyalet valisinin imzaladığı bir yasa tasarısı ile ABD politik hayatında etkinliklerini bir kez daha kanıtlamış oldu. Vali Gray Davis'in imzalayarak yürürlüğe soktuğu yeni kanuna göre, California eyaletinde helal yiyecek satmayan restoranlar bunu belirtmek zorunda kalacak. İslami kurallara göre hazırlanmamış yiyecekleri helal gibi satmak ise suç sayılacak. California'da 1 milyondan fazla Müslüman yaşıyor. Helal gıda yasası ABD'nin 4 eyaletinde yürürlüğe girmiş durumda. Diğer üç eyalet ise New Jersey, Minnesota ve Illinois. Aynı yasa tasarısı New York, Texas, ve Virginia'da da görüşülme aşamasında bulunuyor.
10 Temmuz 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED