T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Yılmaz'ın derin planı
Ankara'daki son senaryo: ANAP lideri Yılmaz, DYP ve "Özkancılar" ile birlikte "AB hükümeti" kuracak. AK Parti ve SP de dışarıdan destek verecek.

ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın, siyasi kargaşayı fırsat bilerek, ANAP'ın başında olacağı bir "AB hükümeti" planını sahneye koyduğu iddia ediliyor. Buna göre Hüsamettin Özkan ile birlikte DSP'den ayrılan milletvekillerinin kuracağı partiyi yanına alan Yılmaz, DYP ile birlikte seçime kadar AB yasaları ile Siyasi Partiler ve Seçim yasalarını çıkaracak hükümeti kurmaya talip olacak. Böylece, "MHP'siz hükümet" formüllerine "seçim" restini çeken MHP lideri Bahçeli hükümetten dışlanırken, aynı zamanda ülkenin önünü tıkayan DSP lideri ve Başbakan Bülent Ecevit engeli de ortadan kaldırılmış olacak. Yılmaz, bu formüle AK Parti ve SP'nin dışarıdan desteğini almayı planlıyor.

Yılmaz: Her formüle destek

Önceki akşam Kanal D'de yayınlanan "Teke Tek" programında Fatih Altaylı'nın sorularını cevaplandıran Yılmaz, bu senaryonun işaretlerini verirken, "AB, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası'nı çıkararak erken seçime gidecek her türlü hükümet formülüne şartsız desteğe hazır olduklarını" belirterek, bu düzenlemeler yapılabilirse Kasım'ı beklemeden, 29 Eylül Pazar günü seçim yapılabileceğni söyledi. Kemal Derviş ile ilgili bir soruya, "Bize katılırsa bundan mutluluk duyarız. Kendisi ile verimli bir şekilde beraber çalışabileceğimizden en küçük bir kuşkum yok" cevabını veren Yılmaz'ın, Hüsamettin Özkan'ın siyasette kalmasını dilediğini belirtmesi de dikkat çekti.

ANAP'ın MHP'ye olan tavrını Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Altınkaya özetledi. MHP'nin erken seçim isteyerek "uyumu bozduğunu" belirten Altınkaya, "Bundan sonra artık herşey değişecektir. Yeni formuller ortaya atılacaktır ve ANAP bu formüller içinde üzerine düşeni yapacaktır" dedi.

Baraj korkusu ve AB kozu

Yılmaz'ın, "29 Ekim'de seçim olabilir" demesine rağmen, yeni hükümet modeliyle birlikte seçim süresini uzatmayı ve AB yasalarını çıkardıktan sonra, en elverişli zamanda seçime gitmenin hesaplarını yaptığı ifade ediliyor. Çünkü, kamuoyu yoklamalarında ANAP barajın altında görünüyor. Yılmaz böyle bir ortamda seçime girmeyi "risk" olarak görüyor.

Yılmaz'ın ortağı Ecevit yerine arkadaşı Özkan'dan yana tavır koymasıyla birlikte, DYP ile kurulacak olan bir hükümette, Özkan-Yılmaz ikilisi olarak hareket edip, Çiller'i hükümetin içinde etkisizleştireceği ifade ediliyor.

Seçimlerde AB kozunu kullanmayı amaçlayan Yılmaz, hükümetin "AB hükümeti" özelliğini taşıması gerektiğini savunuyor. AB hükümeti ile Türkiye'nin Avrupa Birliğinden bir takvim almasını amaçlayan Mesut Yılmaz'ın, seçimlere "Türkiye'ye AB'ye sokan lider" olarak gitmenin planlarını yaptığı belirtiliyor.

Medya desteği

Yılmaz'ın, Pamukbank operasyonunun etkisiyle medyada yaşanan transferler sonucu bu alanda "nüfuzunu" arttırdığı da öne sürülürken, Yılmaz'ın bu desteği hükümet kurma aşamasında değerlendireceği belirtiliyor. Ancak Yılmaz'ın, seçimler için öngördüğü "uygun" tarih yaklaştıkça, AK Parti'nin Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'a karşı da medya aracılığıyla yeni bir yıpratma kampanyası başlatabileceğine dikkat çekiliyor. Yılmaz'ın, bu süreçte Anayasa Mahkemesi'nin HADEP'i kapatmasını beklediği de belirtiliyor.

Özkancılar da çalışıyor

İstifa eden milletvekilleri, Hüsamettin Özkan'ın konutunda günboyu gelişmeleri değerlendirdiler. İlk aşamada 40 milletvekiline ulaşmayı bekleyen Özkancılar, bu sayının 70'i bulabileceğini belirtiyorlar.

 
Derviş ve Cem kaldı DSP'de yaşanan istifalar sürerken siyaset ve piyasalar, Derviş ile Cem ikilisinin tavrını bekliyor. Derviş ve Cem'in istifa etmeyeceği belirtiliyor.
Çiller: Ecevit istifayı düşünmüyor
'Rahşan DSP'yi gömecek'
DSP'den ve bakanlıktan istifa eden Bostancıoğlu, "Rahşan Hanım DSP'yi tarihe gömecek" dedi.
'Sezer Meclis'i çağırsın'
Hükümet, tümü veto edilmesine rağmen RTÜK'ün sadece 18 maddesini TBMM'ye göndererek, Cumhurbaşkanı Sezer'e ikinci kez veto kapısı açacak.
'Olağanüstü toplantı' trafiği hızlandı
CHP ve SHP takipte Hükümet, tümü veto edilmesine rağmen RTÜK'ün sadece 18 maddesini TBMM'ye göndererek, Cumhurbaşkanı Sezer'e ikinci kez veto kapısı açacak.
Erbakan, seçime bağımsız girecek
Kapatılan Refah Partisi'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, Kasım ayında seçim yapılması halinde Konya'dan bağımsız aday olacağı belirtiliyor. 5 yıl süreyle parti üyesi veya yöneticisi olamama yasağı getirilen Erbakan, Siyasi Partiler Kanunu'nun 95. maddesinde yapılan değişiklikle, "partilerin kapatılmasına neden olanların milletvekilliğine aday olamayacağı" hükmü, "partilerin kapatılmasına neden olanların siyasi partiler tarafından seçimlerde aday gösterilemeyeceği" şeklinde düzenlendiği için seçimlere katılabilecek.
Ecevit'in vesayete alınması istemine red
Ankara 16. Sulh Hukuk Mahkemesi, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ile Mahir Akkar adlı vatandaşın, Başbakan Ecevit'in vesayet altına alınması istemiyle açtıkları davaları reddetti. Ankara 16. Sulh Hukuk Mahkemesi Yargıcı Muammer Bıçakçı'nın kararında, davacıların, Ecevit'in yakını veya mirasçısı olabilecek bir kişi olmadıklarından, dava açmalarında hukuki yarar bulunmadığını ifade etti.

10 Temmuz 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED