T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Halk seçim istiyor

Hükümetin IMF programıyla her geçen gün fakirleşen halk, mevcut hükümetin halkın güvenini yitirdiğini belirterek, yapılacak bir erken seçimle yeni bir hükümetin gelmesini istiyor.

Mevcut hükümetten hiçbir beklentisi kalmayan vatandaş, çareyi bir an önce yapılacak erken seçimde görüyor. Başbakan Bülent Ecevit'in önderliğindeki 57'nci hükümetin ülkeyi birkaç yıl içerisinde büyük bir krizin içerisine süreklediğini belirten vatandaşlar, bu hükümetin gideceği günü kurtuluş günü olarak görüyor. Bu hükümet döneminde insanların yarı yarıya fakirleştiğini, işsizliğin had safhaya ulaştığını, ücretlerin sabit kalmasına karşın fiyatların sürekli arttığını belirten vatandaşlar, yapılacak seçimle oluşacak yeni bir hükümetin ülkeye istikrar getireceğini düşünüyor. İşte esnafın siyasi gelişmelere ve seçime ilişkin beklentileri;

Erken seçim istikrar getirir

Süleyman Üstün (Nalbur): İstikrarın tek şartı seçim. İyi bir oy oranıyla, iyi bir hükümet kurulursa istikrar olur, ekonomi düzelir. Bu hükümete kimsenin güveni yok. Halkı temsil etmiyorlar. Kimse parasını ortaya çıkarıp da yatırım yapmıyor. Parasını yastık altına atıyor, dövizde tutuyor. Piyasalar tedirgin, dolar yükseliyor. Dolar borcum var, fiyatı arttığı için bir türlü ödeyemiyorum.

İyi başbakan lazım

Ali Gemici (Fırıncı): Seçim artık kaçınılmaz. İyi olacağını tahmin ediyorum. Ne kadar erken olursa o kadar iyi. Ülkeye hasta adam diyorlar, bir de başbakan hasta olunca işler nasıl yürür? Ülkenin kurtuluşu için iyi bir başbakan lazım. Kemal Derviş, programın aksamayacağını söylüyor ama bu ülkeyi iyi tanımıyor, ekonomi seçimden etkilenir. Döviz artar, enflasyon ve faizler yükselir. Borçları çevirmemiz zorlaşır. Bu arada Avrupa Birliği treni de kaçıyor.

İşverendim, sokağa düştüm; bunlar giderse herşey düzelir

Osman Uyar (seyyar satıcı): Geçen yıl bir günde 4-5 ton karpuz satardım. Şimde 4-5 günde bir ton karpuzu zor satıyorum. Arabamı yatırıyorum, karpuzu nakliye ile getiriyorum. Çünkü nakliye benzinden daha ucuz. Babam, anam dahil 8 nüfusa bakıyorum. Önceden hurda ticareti yapıyordum. Yanımda 40 kişi çalışıyordu. Bunların yüzünden sokağa düştüm. İşportacılık, seyyar satıcılık yapıyorum. Biz halkın nabzını tutuyoruz. Siyasiler görsünler vatandaşın halini, insanları ne hale getirdiklerini. Kimsenin alım gücü kalmadı. Milleti bitirdiler. Bunlar gitsin, her şey düzelir.

Bu hükümet gitsin

Durali Gültekin (Marketçi): Seçim ekonomiyi biraz olumsuz etkiler ama ülkenin bu hükümetten kurtulacağını düşünürsek sonuç hayırlı olur. Türkiye'nin seçimi biran önce yapıp, bu tartışmaları biran önce bitirmesi lazım. Bu hükümetle, tarihimizin en ağır krizini gördük. İnsanların alım gücü kalmadı. İşsizlik arttı. Yerli ve yabancı sermaye kaçıyor. Yatırım yapan yok. Çalışanların ücretleri yerinde sayıyor ama temel ihtiyaç olan herşeye zam geliyor. Bu hükümet bence gitmeli.

Kurtuluşun tek çaresi seçim

Refik Yetüt (Nakliyeci): Ecevit'in gitmesinden yanayım. Kaldığı sürece zarar veriyor. Şimdi seçim olacak diye hükümet karıştı. Daha beter olacak. Bari iyi birileri gelse de düzelse. Bir haftada 2 sefer mazota zam yapılır mı? Geçen yıl 500-600 bin liraydı şimdi 1 milyon 112 bin lira oldu. 500 milyon lira vergi borcu geldi, ödeyemiyorum. Faturalara, kira parasına yetişemiyoruz.

 
'Seçim kaçınılmaz'
Deutsche Bank, erken seçimin kaçınılmaz olduğunu belirtirken JP Morgan piyasaların sakin olduğunu söyledi
Koç, Sabancı ve İş Bankası krizi görmedi
Ücretli dolar bazında yüzde 30 yoksullaştı
Ücretlilerin milli gelirden aldığı pay dolar bazında yüzde 30 azalarak 41 milyar dolara indi.
İşçi ve işverenden uyarı: TBMM toplansın
6 ayda 5 milyon turist geldi
Turizm Bakanı Taşar, belirlenen turizm hedefine doğru emin adımlarla ilerlediklerini belirterek, Türkiye'nin, 2002 yılının ilk 6 ayında 5 milyonu aşkın turist ağırladığını bildirdi. Taşar, yaptığı yazılı açıklamada, Haziran ayında Türkiye'yi, 1 milyon 462 bin 795 kişinin ziyaret ettiğini kaydetti. Turizmin sosyal-ekonomik kalkınmanın lokomotifi olduğunu ifade eden Taşar, bakanlık olarak 2002 yılı başında konulan 13-14 milyon turist hedefine, yıl sonu itibariyle ulaşılacağını bildirdi. Türkiye'ye haziranda en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya 354 bin 906 kişi ile birinci, İngiltere 152 bin 184 kişi ile ikinci, Rusya Federasyonu 124 bin 132 kişi ile üçüncü sırada yer aldı.
TGSD: 3 Kasım beklenmesin
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Umut Oran, siyasi partiler yasası ve seçim sisteminin tabana hizmet edecek şekilde acilen değiştirilerek, erken seçim kararı alınmasını istedi. Oran, erken seçimin 3 Kasım`dan daha erken bir tarihte olması gerektiğini kaydetti. "İşadamları olarak bir parti kurmayı düşünür müsünüz?" sorusuna karşılık TGSD Başkanı Umut Oran, şöyle dedi: "Herkesin, bu işlerle ilgilenmesi gerekiyor. Sadece oy vermek ve vergi ödemekle olmuyor. Gelinen noktada, herkesin sosyal sorumluluğu var. Bence, herkesin bu konuda kendi kapısının önünü süpürmesi lazım."
10 Temmuz 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED