T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

DSP varsa her an zam gelebilir

DSP Antalya Milletvekili A. Sancar Sayın, İzmir Caddesi'ndeki tezgahlardan Philp Morris sigarası alıyordu. "Ne kadar" diye sordu. Satıcı, "2 milyon 250 bin lira" dedi. Sayın, iki gün önce 2 milyona satın aldığını belirterek, "Ne çabuk zam geldi? Ben sigaraya zam yapıldığını duymadım" deyince satıcı sinirlendi; "Abiciğim DSP iktidarda, her an gelebilir" diye çıkıştı. Sayın, partisine yönelik eleştirileri de duyunca, "Ben DSP milletvekiliyim. Sana garanti veriyorum, sigaraya bugünlerde zam yok korkma" dedi. Satıcı daha fazla sinirlendi ve "Demek siz DSP milletvekilisiniz. Biliyor musunuz, ben bu işi yapmadan önce borsada yüklü bir param vardı. Bir broker bütün paramı kaybetti. Ve bu kişi şu anda DSP'den milletvekili. O nedenle şimdi sigarayı size 2 milyon 500 bin lira yaptım. İster alın ister almayın" diye çıkıştı. Neye uğradığını şaşıran Sayın, daha fazla konuşmadan sigarayı alıp, DSP'li borsacı milletvekilinin kim olduğunu araştırmaya koyuldu.


Miting bitene kadar ayakta tutun

Türkiye, Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumuna odaklanmış durumda. Ecevit'in, doping ilaçları verilerek kamuoyunun önüne çıkartıldığı iddia ediliyor. Buna benzer bir olayın Hatay'da da yaşandığı öğrendik. Olayı SP Hatay Milletvekili Metin Kalkan şöyle anlattı: "Hatay'da seçimler öncesinde büyük bir miting yapmaya hazırlanıyoruz. Hitabeti güçlü olması nedeniyle ben Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan'a güveniyorum. Hatay'a gelmesine rağmen ayakta duramayacak kadar hasta olan Avni Doğan, 'Metin Bey kusura bakma. Ben bu halimle mitinge konuşamam' deyince şaşkına döndüm. Aralarında diş hekiminin dahi bulunduğu 8 doktor arkadaşımı yanıma çağırarak, 'Avni Doğan'ın mitingte mutlaka konuşması lazım. Ona hangi tedavi uygularsanız uygulayın. Ama 2-3 saat ayakta dursun yeter. Ondan sonrası Allah Kerim' dedim. Doktor arkadaşlarım Doğan'a çeşitli ilaçlardan oluşan bir iğne enjekte ettiler. Avni Doğan dipdiri oldu. Miting bittikten sonra ise ayakta duracak hali yoktu. Miting gününden sonra Avni Doğan 15 gün evinde yorgan döşek yatmış."


Düşenin halinden düşenler anlar

Başbakan Bülent Ecevit'in önce "Seçim ufukta göründü" dedikten sonra "Ben 2004'teki seçimleri kastettim" sözlerine CHP Lideri Deniz Baykal'dan ilginç bir yorum geldi. Baykal gülerek şöyle konuştu: "Başbakan grupta doğru söyledi, Çankaya'da şaştı. Grupta söylediği doğrudur ama Türkiye'de doğru söylemenin bir maliyeti oluyor herhalde. Doğru sözün arkasında durmanın da kolay olmadığını Sayın Başbakan görmüş olmalı. Biz doğru söylemeye ve söylediklerimizin arkasında durmaya devam ediyoruz. Bunca olaya rağmen, bunca bedel ödememize rağmen." Baykal, CHP'nin 18 Nisan seçimlerinde Meclis dışında kalmasına gönderme yapınca aklımıza meşhur Nasrettin Hoca fıkrası geldi: "Hoca bir gün damdan düşmüş. Başına toplanan herkes 'hekim çağırın, kırıkçı çağırın, karısını çağırın' diye bağrışırken, Hoca, 'bana daha önce damdan düşen birini çağırın, halimden ancak o anlar" diye inlemiş.


Vatandaş her zaman haklı mıdır?

Darda kalanlara yaptığı yardımlar ile gazetelere haber olan DSP İzmir Milletvekili Hasan Metin'in ziyaretçileri vardı. Yaşlı bir kadın ve iki kızı gözyaşları içinde dertlerini anlatıyordu. Yaşlı kadın, kriz sebebiyle iki oğlunun Kanada'ya gittiğini anlattıktan sonra, "Sorumlu sizsiniz. Sizin iktidarınızda bu krizler olmasaydı, çocuklarım ülkelerini terk etmezlerdi" dedi ve baklayı çıkardı: "Ben de Kanada'ya gitmek istiyorum. Bana bir bilet ayarlarsanız sizi affedebilirim." Metin, bir an için kadına yardım etmeyi düşündü. Ancak kadın "5-6 milyar yeter" deyince Metin şaşırdı. Kanada'ya gidiş dönüş en fazla 1500 dolar ediyordu. Dayanamayıp sordu; "Peki niye 5-6 milyar istiyorsun?" Kadın, "Eee tek başına gidecek değilim. Kızlarımı da götürmek istiyorum da ondan" dedi. Metin, sinirinden gülmeye başladı: "Aile boyu kaçış ha! Yahu siz beni Türk Hava Yolları mı zannettiniz?"


Depremzede milletvekili

Türkiye, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini hala unutmadı. Meclis'te de gerçek bir depremzede milletvekilinin olduğunu öğrendik. AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa'nın Yalova Çınarcık'ta bulunan iki katlı evi depremde yerle bir olmuş. Devlet Fatsa'ya kalıcı konut tahsis etmiş, ancak Fatsa hala teslim alamamış.


Doğan 'Tabii RTÜK üyesi!'

27 Mayıs darbesini yapan isimler 'Tabii Senatör" olarak 12 Eylül'e kadar Meclis'te görev yaptılar. RTÜK üyesi Mehmet Doğan'ın da 24 Mayıs tarihinde üyelik süresi sona eriyordu. RTÜK Kanunu değişince Doğan'ın süresi yeni üyeler seçilene kadar uzadı. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı vermesi ile yeni RTÜK üyelerinin seçimi de iptal kararına kadar ertelenince Doğan, "Arkadaş, RTÜK'ten kurtulalım derken adeta tabii senatörler gibi tabii RTÜK üyesine döndük" dedi.


Biz de tatile çıktık

TBMM 1 Temmuz tarihi itibariyle tatile girdiği için biz de "Politik Fis Kos"a ara vermek zorunda kaldık. Her pazartesi günü bize görüşlerini, tepkilerini ileten okuyucularımıza ve fiskosları olgunlukla karşılayan siyasilerimize teşekkür ediyoruz.


ERCAN YAVUZ
BİLAL ÇETİN
NEVZAT DEMİRKOL
VELİ TOPRAK
MUTLU ÇÖLGEÇEN


1 Temmuz 2002
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED