AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Ortadoğu karıştı

Ortadoğu'da ateşkes sona erdi. Hamas ve İslami Cihad ortak açıklama yaparak Şaron'un ateşkesi öldürdüğünü ilan etti. İsrail Filistin topraklarını işgal etmeye, Filistinli liderlere suikastlere yeniden başladı.

Hamas ve İslami Cihad örgütleri, önceki gün bir Hamas liderinin İsrail tarafından öldürülmesinin ardından ortak bildiri yayımlayarak, İsrail karşıtı saldırılara son verme kararlarından vazgeçtiklerini açıkladılar. Ortak açıklamada, "Bugün, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un ateşkesi öldürdüğünü ve dün Hamas'ın siyasi lideri İsmail Ebu Şanab'ı öldürerek ateşkese son darbeyi vurduğunu birlikte açıklıyoruz" denildi.

Hamas liderlerinden İsmail Haniye de, dünkü saldırının ardından ateşkesin sona erdiğini açıklamıştı. El Fetih'inse bu konuda bir kararının olmadığı açıklanmıştı.

İsrail Gazze'yi ikiye böldü

İsrail'in bir Hamas liderini öldürmesi ve Filistin topraklarını yeniden işgale başlamasıyla Filistinli grupların yedi hafta önce ilan ettikleri ateşkesi bozmaları ile Filistin yeniden karıştı. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyini güneyine bağlayan anayolda yeniden bariyer kurarak bölgeyi ikiye böldü.

Filistinli güvenlik yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bu bariyerler Gazze Şeridi'nin güneyindeki Guş Katif Yahudi yerleşim biriminin bulunduğu bölgede kuruldu. Bu anayol, Filistin yönetimiyle yapılan görüşmelerin ardından, Filistinli silahlı grupların 29 Haziran'da ilan ettiği tek yanlı ateşkesin yürürlükte olduğu 31 Temmuz'da açılmıştı.

İsrail, Filistinli gruplara yönelik saldırıların artacağı tehdidinde bulundu. İsrailli üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Hamas liderlerinden İsmail Ebu Şanab ve iki korumasının İsrail'in füzeli saldırısında öldürülmesinden bir gün sonra yaptığı açıklamada, "Bu daha başlangıç. Filistinli grupların altyapısına ciddi karşılık vermek için plan yapıyoruz" dedi.

Halk İsrail askerleriyle çatıştı

Batı Şeria'nın Cenin kentinde İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çatışma çıktı. Filistinli güvenlik servislerine yakın kaynaklar, çatışmanın İsrail tank ve birliklerinin Cenin'e girişinden sonra çıktığını belirtti. Kaynaklar, İsrail askerlerinin Cenin'e farklı bölgelerden en az 15 tank ve cip eşliğinde girdiğini kaydetti. Bu arada, İsrail ordusunun kentte sokağa çıkma yasağı uygulaması başlattığı ve arama çalışmalarında 2 Filistinliyi tutukladığı bildirildi.

"İsrail'deki her köşeyi vurun"

Ateşkesin kesilmesinden sonra Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayı, "Filistin'deki savaşçı tüm üyelerine, İsrail'deki her köşeyi vurmaları" çağrısında bulundu. Hamas liderine yönelik saldırı sonrası sayıları onbinleri bulan Hamas yanlısı kişiler gösteri yaparak, Ebu Şanab'ın intikamının alınacağını söylediler. Havaya makineli tüfekle ateş açan göstericilerden 200 kadarının, askeri giysili ve maskeli olması dikkati çekti.

Gösteride, bir kişinin yönelttiği sorulara, kalabalık hep bir ağızdan bağırarak cevap verdi.

- Hareketin (örgütün) nedir?
- Hamas.

- Tercihin nedir?
- Direniş.

- En büyük arzun nedir?
- Allah için ölmek.

Siyasi uzmanlar, Filistinliler'in saygı duyduğu bir isim olan Ebu Şanab'ın Hamas içinde ılımlı kimliğine dikkati çekiyorlar.

Onbinlerce insan misilleme istedi

Hamas'ın siyasi liderlerinden İsmail Ebu Şanab ile 2 korumasının önceki gün İsrail tarafından öldürülmesinin ardından, dün Gazze Şeridi'nde düzenlenen cenaze töreninde onbinlerce kişi intikam sloganlarıyla yürüdü. Cenaze törenine katılanlar "intikam intikam" diye bağırırken, Haziran'da İsrail'in suikast girişiminden kurtulan Hamas lideri Abdülaziz Rantisi, kalabalığa "Biz şehadeti severiz, şehitlik mertebesine varmaya çalışırız" diye seslendi. Öfkeli cenaze alayından bazı kişiler, İsrail Başbakanı Ariel Şaron ile Savunma Bakanı Şaul Mofaz'ı uyararak, "Şaron, Mofaz çok iyi dinle, misillememiz sizi cehenneme yollayacak" sloganı attılar.

Abbas'ın koltuğu tehlikede

Filistinli milletvekili Ziad Ebu Zeyyad, çatışmaların Başbakan Mahmud Abbas'ın koltuğunu tehdit ettiğini söyledi. Zeyyad, "Eğer bu durum sürerse, Ebu Mazen dayanamaz" dedi.




23 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED