AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Euro kuşağında küçülme alarmı

Fransız ekonomisinin 2003 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 0.3 oranında daralması üzerine zaten küçülme trendine giren Avrupa ekonomisi alarm vermeye başladı.

Almanya'dan sonra AB'nin ikinci büyük ekonomisi Fransa, 2003 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin de ötesinde bir düşüşle yüzde 0.3 oranında küçüldü. Fransa Başbakanı Jean Pierre Raffarin'in 2003 yılı Mayıs-Haziran periyodunda ekonomide 0.1 büyüme beklendiği yönündeki açıklamasının tersine, sözkonusu dönemde ekonominin sürpriz şekilde yüzde 0.3 daralması Euro bölgesini de alarma geçirdi.

İngiliz, The Times gazetesinde yayınlanan haberde, AB'nin resmi istatistik kurumu Eurostat'ın tahminlerine yer verildi. Almanya, İtalya, İsviçre ve Hollanda ekonomilerindeki düşüşün ardından Fransız ekonomisinde yaşanan bu iniş AB'de tedirginliğe yol açarken, yakında Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanlığı'nı devralacak olan şu anki Fransa Hazine Bakanı'na, AB Merkez Bankası faiz oranlarında bir takım indirimler yapması için Paris'ten baskı gelebileceği belirtiliyor.

Euro kan kaybetmeye başladı

Yatırımcıların Avrupa ekonomisinin durumu hakkında kaygılanması, euro'nun dolar karşısında son dört aydaki en düşük seviyeye inmesine neden oldu. Euro, bu yıl Haziran ayından bu yana dolar karşısında yüzde 9 oranında değer kaybetti. Ayrıca, Japon yatırımcıların da, Avrupa bonolarından toplu çıkışıyla euro yen karşısında da büyük değer kayıpları yaşıyor. Türkiye'de de geçtiğimiz Mart ayında 1 milyon 859 bin liraya satılan euro, yaklaşık yüzde 20 değer kaybederek, 1 milyon 507 bin liraya kadar geriledi.


Türkiye ekonomide hedeflerini büyüttü
Türkiye'nin AB'ye gönderdiği ekonomik tahminlere göre gelecek üç yılda GSYİH 556 katrilyon liraya çıkarılacak, enflasyon yüzde 6,2'ye, işsizlik yüzde 9,6'ye inecek.

Basamak yükseltmeye 'yüksek prim' darbesi
Devlet Bağ-Kur'lulara 12 basamağa kadar basamak yükseltme hakkı tanıyor. Ancak ödenmesi gereken primlerin aşırı yüksek oluşu, haktan yararlanmak için müracaat edenlerin sayısının çok düşük kalmasına yol açtı.

Irak talep listesi yapıyor
Yeniden inşaya dönük projeler için istek listesi hazırlanıyor. Kreditör ülkelere, Irak'ın imarı için potansiyel projeler ve bunların bedellerini içeren katalog Eylül sonunda verilecek.

Marmaray'da ilk fire

Babacan, ABD'li yatırımcıyı Türkiye'ye davet edecek
Devlet Bakanı Ali Babacan, ABD'ye yapacağı ziyarette Boston, Şikago ve Los Angeles'teki büyük yatırım fonları ve şirket yöneticilerini, Türkiye'de yatırım yapmaya davet edecek.

Simit dünyaya açılıyor
Sokaktaki tabla tezgahından çıkarak cafelere taşınan ata yadigarı simit, dünya pazarlarına açılmaya hazırlanıyor.

Kısa kısa..



23 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED