AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Şiire yüz özgün yenilik

Türk şiirinde biçim ve özde yaptığı yeniliklerle tanınan Mehmet Arslan'ın bulduğu yenilikler, yayınladığı son kitabıyla 100'e ulaştı. Şair son kitabında yeni sanatlara ve üslup yeniliklerine de yer veriyor.

  • HALE KAPLAN ÖZ
    Şiirde yeniliğin peşini bırakmayan şair Mehmet Arslan'ın Şarkın Şarkısı, Çekin İpleri Belki Yusuf Çıkar ve Ellerinden Girilir adlı kitaplarının ardından yayınladığı 100 Yenilikler Şiiri adlı kitabıyla şiirde bulduğu yenilikler 100'e ulaştı. İslami Edebiyat Yayınları arasından çıkan kitapta yapılan yenilikler örnekleri ile aktarılıyor. Bugüne kadar Türkiye'de ve dünyada daha önce hiç denenmemiş yöntemlerle şiir yazan Arslan, matematiği, grafiği, haberi, geometriyi ve hiç bilinmeyen kafiye yöntemlerini kullanıyor ama bunları yaparken özde de yeni arayışları ihmal etmiyor.

    Cahit Zarifoğlu şiirini destekledi

    Ortaokul dönemlerinde şiirle tanışan ve o dönemlerde Mavera Dergisi'nde şiirleri yayınlanan Arslan, Cahit Zarifoğlu'nin yazdığı şiirleri beğenmesi ve serbest şiir yazması için yaptığı teşviki ile serbest şiir denemelerine başlar. Zarifoğlu'nun tavsiyesi Mehmet Arslan'ın zihninde yeni üretimler için zemin hazırlamış: "Zarifoğlu'nun tavsiyesine uydum ve baktım ki serbest şiirde bir kelimelik mısra, altındaki upuzsun bir mısra ile kafiyeli olabiliyor. Aslında bu yeniliklerin başlangıcı tesadüfi oldu, ama birbirini takip etti." İçinde ekonomi, belgesel, evren, felsefe, spor, şifre, röportaj gibi yeniliklerin de bulunduğu otuzbeş yeni tema keşfine imza atan Arslan, ileri ses, algori, yeni teşbih, yansıma, ima, farklı çekim, isim yüklem çekim, iki dilde şiir, ortak paydalı cinas ve fiziksel şiir ana başlıklarında yeni ses sanatlarının da öncülüğünü yapıyor.

    Yirmibeş kafiye buldu

    Çalışmaları sonunda yirmibeş çeşit kafiye örneği sunan şair, bugüne dek hep son mısrada aranan kafiyeyi başa çekiyor ve dünya tarihinde kullanılmamış olan baş kafiyeyi buluyor. Rakamların matematik terim ve sembollerle kafiyeleşmesinden oluşan gizli kafiye, iki mısranın dört köşesinin kafiyesi ile oluşan dörtgen kafiye ve kelimelerin baş kafiye veya baştan sondan kafiyelerle tanımının yapıldığı sözlük kafiye Arslan'ın ilgi çeken kafiye buluşları arasında yer alıyor. Şiiri sadece biçimde yapılan yeniliğin diriltmeyeceğini söyleyen Arslan'ın en çok ilgi çeken şiirlerinden biri de Bulmaca Şiir. Bu türde mısra başındaki kelimeye kafiye olacak şekilde boş bırakılıyor ve okur tarafından dolduruluyor. Soru cevap şeklinde yazılan röportaj şiir, iki kelimeden oluşan mini şiir de şairin bulduğu yeni biçimler arasında. Bulduğu yeniliklerle Türk şiirine yeni bir soluk getiren şair Türk şiirinde yüzyıllardır süregelen geleneği de değiştiriyor.


    170. Özgür Basın

    1988 yılında Oktay Ekşi'nin girişimleriyle kurulan Basın Konseyi'nin iki ayda bir yayınlanan bülteni Özgür Basın'ın 170. sayısı çıktı. Merkezi Halaskargazi'de bulunan konseyin yayın organı olan bültende, Basın Konseyi'nin faaliyetleri ve kararları hakkında bilgi veriliyor.

    11 Eylül filmleri gösterime giriyor

    TÜRSAK Vakfı'nın 13-19 Aralık 2002 tarihleri arasında beşincisini düzenlediği Uluslararası Sinema Tarih Buluşması Festivali'nde ilk kez Türkiyeli sinemaseverle buluşan 11 Eylül 11'09"01 filmi, 5 Eylül'de ülkemizde vizyona giriyor. 5. Uluslararası Sinema Tarih Buluşması festivalinde, inançla aklın yollarını ayıran ve rasyonalizmi hayata geçiren 'Aydınlanma' başlığı altında gösterilen 11 Eylül 11'09"01 filminin 11 ülkeden, farklı dinlere mensup 11 yönetmeni bulunuyor.

    ADI A LA TURCA KENDİSİ DEĞİL

    Mozart'ın ünlü Türk Marşı, Türkiye'de ilk maxi single'ını çıkaran Ece tarafından İngilizce seslendirildi. Albüme de adını veren A La Turca ilk kez Klasik Müzik-Türk Müziği ve Pop Müziği senteziyle yorumlandı. Mozart'ın A La Turca'sının Klasik Müzik-Türk Müziği ve Pop Müziği'nin sentezlenerek yorumlandığı ve Türkiye'nin ilk maxi single'ı olan albümün bir diğer özelliği de, ilk kez Selim Çaldıran imzalı yeni bir bestenin İngilizce, Yunanca ve Türkçe özgün sözlerle yazılıp yorumlanması.

  •  
    BU YAZ HİÇ BİTMEYECEK
    'BALIKLI HAVUZ' BALE OLUYOR
    Sürrealizme ödül
    Salvador Dali ve Walt Disney'in Sürrealist filmi Destino, 57 yıl sonra tamamlanıp gösterime sunulduğu Rhode Island Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Canlandırma Kısa Film Ödülü'ne layık görüldü. Başvuruda bulunan 1.108 filmden 185'i gösterim imkanı bulduğu festival uzun yıllar sonra tekrar elden geçirilerek gösterime sunulan bu gerçeküstü kısa filmin seyirci karşısına çıktığı ilk festival olma özelliğini taşıyor.
    Nemrut Kommagene Festivali başlıyor
    Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde düzenlenen 11. Uluslararası Nemrut Kommagene Festivali, 5-7 Eylü tarihlerinde yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşun destek verdiği festival kapsamında, Tuluyhan Uğurlu ve Leman Sam "Tanrıların Göksel Tahtı'' olarak da anılan Nemrut Dağı ören yerinde konser verecekler. Festivalin ilk gününde, Nemrut konulu sinevizyon gösterisi düzenlenecek. Festivalin ikinci günü Karakuş Tümülüs, Cendere Köprüsü, Yeni Kale ve Arsemi gezinin ardından Nemrut Dağı'ında katılımcılar, burada büyülü heykeller arasında Tuluyhan Uğurlu ve Leman Sam'ı dinleyecekler.
    Altın Portakal'da Türk rüzgarı esecek
    40. Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde, Antalya Kültür Sanat Vakfı ve Türkmenistan Telekinofilm Birliği'nin işbirliğiyle, Türkmenistan ve Kırgızistan sinemasının son dönem örnekleri de sinemaseverlerle buluşacak. Bu filmler arasında; Türkmenistan'dan Bayram Abdullaev ve Lora Stepanskaya'nın yönettiği "Yandım", Türkmenistan Telekinofilm Birliği Başkanı Kerim Annanov'un yönettiği "Rivayet", Kırgızistan'dan Bakyt Karagulov'un yapımcılığını üstlendiği her ikisi de Cengiz Aytmatov'un öykülerinden uyarlanan "Kar Fırtınası İstasyonu" ve "Samanyolu" bulunuyor.
    23 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED