AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
7.5 milyon özürlü eylem hazırlığında

Türkiye Sakatlar Federasyonu Başkanı Faruk Öztimur, Adalet Bakanlığı'na alınacak 178 özürlü personelle ilgili açılan sınava 35 milyon lira harç istendiğini belirterek, bunun kaldırılmaması halinde ülke genelinde imza kampanyası açacaklarını bildirdi. Öztimur, "7 buçuk milyonu temsil ediyoruz. Bu kadar büyük bir kitleyi küstürmeyelim" dedi. Özürlülere yönelik bu uygulamadan kurtulmak istediklerini kaydeden Öztimur, harcın kaldırılması konusunda Adalet Bakanı Cemil Çiçek'le görüştüğünü ve konunun Pazartesi günü çözüleceğine dair söz aldığını ifade etti.

  • EVİN GÖKTAŞ, ANKARA

    İzmirli tüccarlara Dışbank kredisi

    Dışbank'ın "Girişimci Destek Kredisi"nin İzmir Ticaret Odası (İZTO) üyelerine de kullandırılması için bir protokol imzalandı. Törende konuşan Demirtaş İZTO'nun 6 bankayla kredi protokolleri imzaladığına dikkat çekerek, bankacılık sisteminin iş âlemine gereken desteği verdiğini belirtti. Dışbank Genel Müdürü Faik Açıkalın ise Türkiye genelinde yaptıkları kredi anlaşmalarının 39'a ulaştığına dikkat çekti.

    BORSA ZİRVEYE ÇIKTI

    Ekonomideki olumlu göstergeler ve beklentiler yanında, ABD'den 8.5 milyar dolarlık kredi alınacağına yönelik görüşlerin yoğunlaşması; İstanbul Borsası'nda yılın en yüksek düzeyinden kapanışa neden oldu. Ulusal 100 Endeksi günü yüzde 1.31 artışla psikolojik direnç olan 12 binin üzerinde 12 bin 1 düzeyinden kapattı. Haftalık yükseliş ise yüzde 1.34 oldu. Bu arada, bono piyasasında en fazla işlem gören 18 Ağustos 2004 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 40.31 düzeyine indi. Serbest piyasada dolar 1 milyon 389 bin 500 lira, Euro 1 milyon 507 bin liradan günü kapattı. Bankalararası döviz piyasasında yarın valörlü doların alış fiyatı 1 milyon 391 bin lira satış fiyatı ise 1 milyon 396 bin lira olarak açıklandı.

    Malul emekli uzman çavuşlar mağdur oldu

    Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü malülen emekli uzman çavuşların büyük bir bölümünün emekli maaşını kesti. Hastalık ve görev dışı nedenlerle yeterliliğini kaybeden ve 'adi malül' olarak adlandırılan uzman çavuşlara, 1 Ağustos tarihinden itibaren emekli maaşı ödenmiyor. 340 emekli uzman çavuşun durumunu inceleyen Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Sağlık Kurulu, bunların büyük bölümüne "çalışabilir" raporu verilerek emekli maaşlarını kestirdi. Konunun Maliye Bakanlığı Hem de Milli Savunma Bakanlığı'na bildirildiği, mağdurların işe yerleştirilmesi için her çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

  • HAMDİ ATEŞ

    TOBB delege seçimlerini 1 yıl erteledi

    Ticaret ve sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları ve ticaret borsalarının organ seçimleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin genel kurul delege seçimleri, bir yıl süreyle ertelendi. Resmi Gazete yayınlanan karar göre, ticaret ve sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi odaları, deniz ticaret odaları ve ticaret borsalarının organ seçimleri ile genel kurul delege seçimlerinin bir yıl süreyle ertelenmesi, Bakanlar Kurulu'nca 11 Ağustos 2003 tarihinde kararlaştırıldı.

    Kızılay: Hiçbir vergi borcumuz yok

    Kızılay Genel Başkanlığı, "Kızılay'ın hiçbir vergi borcu olmadığını" bildirdi. 'İstanbul'un Vergi Yüzsüzleri" şeklinde basında yer alan haberde Kızılay'ın adının da bulunması nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, Kızılay'ın hiçbir vergi borcu bulunmamadığı, habere konu olan 80 milyar 600 milyon lira tutarındaki borcun, Kızılay'ın muaf olduğu "Motorlu Taşıtlar Vergisi" ile ilgili olduğu belirtilerek, Kızılay'ın vergi mahkemelerinin kararıyla bu muafiyetinin kesinleştiği ve yine mahkeme kararıyla daha önceden ödediği vergileri de aldığı bildirildi.

    2003 yılı ürünü fındık pazarda

    Giresun Valiliği'nin aldığı karar doğrultusunda, 12 Ağustos'ta hasadına başlanan fındık, bugün pazara indirilmeye başlandı. Yörede yağışlı havanın etkili olması nedeniyle, az miktarda da olsa pazara indirilen fındığın genellikle yaş olduğu gözlendi. Alınan bilgiye göre, Giresun'da pazara indirilen fındığın fiyatı kuruluk derecesine göre, alıcı tüccarlarda 1 milyon ila 1 milyon 750 bin lira arası değişen fiyattan işlem gördü. Bu arada Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, FİSKOBİRLİK'in 2003 ürünü fındık alım fiyatını net 2 milyon 200 bin lira olarak açıklandığını anımsatarak, üreticinin fındığını pazara indirmek için aceleci davranmamasını istedi.

    ATO'dan üyelerine 'kaçak' sorusu

    Ankara Ticaret Odası (ATO), kaçak elektrik kullanan üyelerine disiplin cezası vermeye hazırlanıyor. ATO Başkanı Sinan Aygün, BEDAŞ tarafından kaçak elektrik kullandığı belirlenen bin 250 ATO üyesi işyerine bir yazı göndererek, savunmalarını istediklerini bildirdi. Aygün, "suçları sabit görülürse, devletin sırtından nemalanan üyemin gözünün yaşına bakmam" dedi. "Ticarette her yol mubah değildir" diyen Başkan Aygün kaçak elektrik kullanmanın kanunen suç olduğunu ifade ederek, bu üyelere TOBB yasası uyarınca ihraca kadar kadar uzanan çeşitli cezalar verileceğini söyledi.

    TÜBİTAK İzmir Fuar'ına katılacak

    TÜBİTAK, 26 Ağustos ile 10 Eylül tarihleri arasında yapılacak 72. Uluslararası İzmir Fuarı'na bu yıl da katılacak. TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamaya göre kurum, çeşitli enstitü ve birimleriyle fuarın 13 numaralı pavyonunda halkla buluşacak. TÜBİTAK pavyonu içerisinde Marmara Araştırma Merkezi ilginç araştırma ve buluşlarını sergileyecek, Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü ise 26 Eylül'de uzaya gönderilecek ilk Türk araştırma uydusu Bilsat'ı maketiyle tanıtacak. TÜBİTAK'IN Popüler Bilim Kitapları standı bu yıl da indirimli satış yapacak.

    Makine ihracatı yüzde 41 arttı

    İthal ürünlerin iç piyasadaki hakimiyeti yüzünden büyük sıkıntı yaşayan makine imalatçıları tüm zorluklara rağmen ihracatta önemli başarılara imza atıyorlar. Makine ihracatı yılın 7 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 41.7 artarak, 1 milyar 608 milyon 664 bin 981 dolara ulaştı. Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Sedat Silahtaroğlu yaptığı açıklamada, "İhracatımız artarken ithalat daha da artmaya başladı. İhracatta elde ettiğimiz başarılar ithalatın gölgesinde kaldı. Bunun ortadan kalkması için döviz kurunun düşük tutulmasına son verilmeli" dedi.

    ENERJİ ÖZELLEŞTİRMESİNDE ÖNCELİK DAĞITIMA VERİLECEK

    Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, enerji sektöründe, Özelleştirme İdaresi'ne devredilen kamuya ait dağıtım ve üretim birimlerinin özelleştirilmesi konusunda önceliği dağıtıma vereceklerini bildirdi. Unakıtan, kendilerine devredilen tesislerinin önemli bir bölümünü yıl sonuna kadar özelleştirmeyi hedeflediklerini bu konuda Enerji Bakanlığı ve EPDK'nın görüşlerini de değerlendireceklerini kaydetti.

    PETKİM İLAN VERMEYE BAŞLIYOR

    Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Petkim Petrokimya Holding A.Ş'de bulunan yüzde 88.86 oranındaki İdare hissesinin blok satışı için, 26 Ağustos 2003'ten itibaren verilecek ilanlarla ihaleye çıkacak. İhale Şartnamesi ve tanıtım dokümanını 5 bin dolar bedelle 1 Eylül 2003 tarihinden itibaren İdare'den temin edebilecek. Teklifler en geç 18 Kasım 2003 Salı günü saat 16.00'ya kadar İdare'ye teslim edilecek.

    Endüstri Holding'e icra geldi

    Endüstri Holding'in Aksaray'da bulunan Eplas Plastik Fabrikası'nda 120 milyar liralık ödenmeyen çek nedeniyle haciz işlemi yapıldı. Holding'ten 120 milyar liralık çekini tahsil edemeyen Yakup Kara'nın başvurusu üzerine icra memurları Eplas Plastik A.Ş'ye gelerek her biri 30-35 milyar lira değerindeki 5 adet plastik döküm makinesini haczettiler.

    İhale Yasası değişikliği AB normlarına uygun

    Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Sener Akkaynak, Kamu İhale Yasası'ndaki değişikliklerle enerji, telekomünikasyon, ulaşım ve su sektörlerinde faaliyet gösteren KİT'lerin kanun kapsamı dışına çıkarılmasının AB normlarına göre yapıldığını söyledi. Akkaynak, kanunun tümüyle kaldırılması niteliğini taşıyan bir eleştiriyi ise kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi. Kanunda yapılan değişiklikle ilanların artık KİK bülteninde çıkacağını bildiren Akkaynak, son 7 ayda gerçekleştirilen 3 bin ihale konusunda değerlendirmede de bulundu. Bu dönemde ihalelerin yüzde 54'ünün 'açık ihale' şeklinde yapıldığına dikkati çeken Akkaynak, bunu "saydam ihale usulünün ön plana çıkması" olarak değerlendirdi.



  • 23 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED