AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
BM'nin 70 bin çalışanı tehlikede

Irak'taki BM Merkezi'ne saldırıdan sonra dünyanın dört bir yanında görev yapan 70 bin BM çalışanının durumu gündeme geldi. Bağdat saldırısı şimdiye kadar BM çalışanlarına yapılan en ağır saldırı idi, ancak BM'in 70 bin görevlisi dünyanın dört bir yanındaki projelerde sık sık tehlikeyle karşılaşıyor. 1992 ve 2002 yılları arasında 240 BM çalışanı görev başındaki saldırılarda hayatını kaybetti. 1994 yılında Ruanda'daki soykırım sırasında da 46 BM çalışanı öldü. Normalde, BM çalışanlarının güvenliğinden gittikleri ülkenin güvenlik güçleri sorumlu. Ancak çoğu kez zaten düzenli güvenlik güçlerinin olmadığı yerlerde görev yapmak zorunda kalıyorlar.

Talabani güçleri Türkmenler'e saldırdı

Kuzey Irak'ın Kerkük kenti Tuzhurmatu Beldesi'nde Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (IKYB) bağlı peşmergelerin, Türkmenler'e ateş açtığı bildirildi. İlk belirlemelere göre 7 kişi öldü. Alınan bilgiye göre, dün yerel saatle 11.00 sıralarında peşmergeler, Tuzhurmatu'ya gelerek rastgele ateş açtılar. Açılan ateş sonucu 7 Türkmen hayatını kaybederken, olayda 22 kişinin de yaralandığı söylendi. Irak Türkmen Cephesi Sorumlusu Ali Haşim Muhtar, "Talabani peşmergeleri bizlere ateş açtı, 7 Türkmen'i şehit verdik" dedi.

Irak'ta 2 Amerikan askeri öldürüldü

Irak'ta meydana gelen son 2 ayrı saldırıda, 2 Amerikan askeri daha öldü. İlk olayın, Bağdat'ta, Türkiye saatiyle 03.50'de meydana geldiği, olayda 1 ABD askerinin öldürüldüğü açıklandı. Bağdat'ın 100 kilometre güneyinde meydana gelen ikinci olayda ise, deniz güçlerine bağlı bir asker öldürüldü. Bu arada Musul yakınlarında, oynadığı bombanın patlaması sonucu dün bir Iraklı kız çoğu öldü. Musul'un kuzey kesiminde bir bölgeye yerleştirilen bomba ile oynayan Iraklı küçük kız, bombanın patlamasıyla hayatını kaybetti.

Lübnan'da 2 Amerikan askeri kaçırıldı

Lübnan uydu televizyonu LBCI, şu ana kadar bilinmeyen "El Medinet-ül Münevvere" adlı bir grubun Irak'ta iki ABD askerini esir aldığını iddia ettiğini duyurdu. Habere göre, ilk kez ortaya çıkan grubun televizyona gönderdiği bildiride, kadın subay Katherine V. Rose ile Andrew Peters adlı askerin çatışmada esir alındığı ileri sürüldü. İki askerin çatışmada yaralandığı da iddia edildi. LBCI, esir askerlere ait olduğu ileri sürülen askeri kimlik kartlarının fotoğraflarını da yayımladı.

Fransa: Irak'ın önceliği egemenlik

Fransa Dışişleri Bakanı Dominique De Villepin, Irak'ta güvenlik kaygısına değil siyasal yapılanmaya öncelik verilmesi ve ülkenin en kısa sürede egemenliğine kavuşması gerektiğini söyledi. De Villepin, RTL radyosuna verdiği demeçte, şöyle dedi: "İşgalin yerini derhal egemenlik çalışmaları almalı, tamamen güvenliğe dayalı anlayış da sorgulanmalıdır. Irak'ın egemenliği temel olup, çıkış noktası olarak kabul edilmelidir. Bu kadar çok zarar gördüğü açık olan bir yerde, güvenlik artırımı kaygısıyla hareket etmenin doğru olduğuna emin değilim." ABD, bir çok ülkeden yardımını isterken, Fransa, BM'nin Irak'a kendi egemenliğinin teslimi için çalışılmasını savunuyor.

Bush'un konuşacağı yerde yangın çıktı

ABD Başkanı George Bush'un, hükümetinin ormancılık politikasını anlatacağı bir konuşma yapmayı planladığı yerde büyük bir orman yangını çıktı. Oregon eyaletinin merkezi kesiminde dün başlayan ve 1600 hektar alanı saran yangın nedeniyle, Bush'un konuşma yapmayı planladığı Camp Sherman kasabasında bulunan 1000'e yakın kişiye, buradan ayrılmaları uyarısı yapıldı. Bush, deniz kuvvetlerine ait bir helikopterle yangını havadan izlerken, görüş mesafesini kapatan dumanlar aracın içerisine doldu.

Brezilya'da roket infilak etti: 20 ölü

Brezilya'da birkaç gün sonra fırlatılmaya hazırlanan roketin infilak etmesi sonucu, 20 kadar kişinin öldüğü bildirildi. Brezilya Uzay Ajansı sözcüsü, roketin infilak ettiği Alcantara uzay üssünden aldıkları bilgilere dayanarak 20 kadar kişinin öldüğünü söyledi. Fırlatma rampasında infilak eden 6.5 milyon dolarlık 20 metre boyundaki füze, 25 Ağustos'ta Brezilya Uzay Kurumu için uzaya iki uydu götürecekti. Patlamanın bir kaza olduğu bildirildi.



23 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED