AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
Ankara, Irak için diplomasi atağında

Ankara, asker gönderme kararından önce Irak halkının nabzını tutuyor. AK Parti milletvekilleri dün Irak'a giderken, Dışişleri, Genelkurmay ve MİT'ten oluşan bir heyet de yola çıkıyor.

Türkiye, Irak'a asker gönderme kararını almadan önce Irak halkının nabzını tutma çalışmalarına hız verdi. AK Parti Balıkesir milletvekili Turhan Çömez ve Trabzon milletvekili Cevdet Erdöl ile Kızılay personeli, işadamları, mühendisler ve teknik elemanlardan oluşan bir heyet, Irak'a gitti. Dün akşam saatlerinde Bağdat'a varan heyet, ilk olarak Türk Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. Irak'ta çeşitli temaslar gerçekleştirecek heyet, Bağdat ve Musul'da yaptırılacak 2 Türk hastanesinin arsa teslim protokolünü imzalayacak.

Başbakan'a rapor vereceğiz

AK Parti Milletvekili Turhan Çömez, Habur sınır kapısında yaptığı açıklamada, Irak'ta edinecekleri kanaatleri, Başbakan, Dışişleri Bakanı ve ilgili bakanlara ileteceklerini söyledi. Çömez, "Onlar da bu kanaatleri alır, değerlendirir ve bundan sonraki politik açılımlarda gerekli alt yapıyı bu şekilde hazırlamış oluruz" dedi. Çömez, Irak'ta yapılması planlanan hastanelerin protokol çalışmalarını ve projelerin adaptasyon işlemlerini tamamlanmasının ardından hastanelerin inşasına en kısa sürede başlanacağını da bildirdi. AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl de, 3-4 ay içinde de her iki hastaneyi de bitirip çalışır duruma getirmeyi planladıklarını kaydetti.

İki milletvekili, Kızılay personeli, işadamları, mühendisler ve teknik elemanlardan oluşan heyet, bugün başlayacağı temaslar çerçevesinde Irak Sağlık Bakanlığı ve Kızılayı ile görüşmeler yapacak.

Diplomasi-istihbarat heyeti

Bu arada, Ankara, Irak'taki çeşitli gruplarla temaslarını da yoğunlaştırdı. NTV'nin haberine göre, Büyükelçi Selim Karaosmanoğlu başkanlığında, Dışişleri Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı ve Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet de, önümüzdeki günlerde Irak'a giderek, Türk askerinin nasıl karşılanacağını araştıracak.

Sünni ulema olumlu yaklaştı

Irak'ın önde gelen grup ve aşiretlerinin liderleri de Ankara'ya davet edildi. Salı günü Irak'taki Sünni nüfus üzerinde etkisi bulunan ulema temsilcileriyle görüşen Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin Irak'a neden asker göndermek istediğini anlattılar. Sünni ulema temsilcileri de, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesine sıcak baktıklarını ve Türk askerinin Irak'ta iyi karşılanması için ellerinden geleni yapacaklarını söylediler.

Aşiret liderleri Ankara'ya gelecek

Gelecek hafta da, Irak'ta yaklaşık 750 bin taraftarı olduğu belirtilen en büyük Arap aşiretlerinden Ubeydi aşiretinin temsilcilerinin Ankara'ya gelmesi bekleniyor. Irak Aşiretler Konseyi'nin yetkilileriyse 3-4 Eylül tarihlerinde Türkiye'de olacaklar.

Irak'ta oluşturulan geçici yönetimden bazı isimlerin de önümüzdeki günlerde Ankara'ya gelmesi öngörülüyor.

Türkiye, Pakistan'ı iknaya çalışıyor

Irak'a asker gönderme kararı almaya hazırlanan Türkiye, tek Müslüman ülke olmamak için Pakistan'ı da asker göndermeye ikna etmeye çalışıyor. Müslüman ülkelerin İslam Konferansı Örgütü şemsiyesinde Irak'a asker göndermesine ise, ABD soğuk bakıyor. NTV'nin haberine göre, hafta başında Türkiye'ye gelen Pakistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı'na, "Irak'a barış ve istikrar getirmek için gitmek istiyoruz. ABD, ancak biz gidersek Irak'tan çıkar" mesajının verildiği öğrenildi. İslamabad'ın asker gönderme kararı alması durumunda, Pakistan askerlerinin Kuzey Irak'ta görev yapacak olması da Ankara'nın, Pakistan'ın asker göndermesini istemesinin nedenlerinden biri. Pakistan, ABD'nin, "askerleriniz Basra'da İngiltere komutasında görev yapsın" talebine olumsuz yanıt vermişti. Bunun üzerine, Pakistan askerlerinin K. Irak'ta görev yapması konusunda mutabakata varılmıştı. n ANKARA



23 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED