AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
Hükümet Irak konusunda
açıklamalarda bulunmalı

DYP lideri Mehmet Ağar, hükümetin, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesine ilişkin şartları ortaya koyan bilgileri parlamentodaki siyasi partilerle paylaşması gerektiğini söyledi.

DYP lideri Mehmet Ağar, Türkiye'nin Irak'a asker göndermesine ilişkin olarak, hükümetin, şartları ortaya koyan bilgileri parlamentodaki siyasi partilerle paylaşması gerektiğini söyledi. Ağar, Türkiye Cumhuriyeti'nin 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı anmak amacıyla Bursa'nın Gemlik İlçesi'ne bağlı Umurbey Beldesi'nde düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir soru üzerine partisinin "Irak'a asker gönderilmesi" konusundaki tavrını açıklayan Ağar, Türkiye'nin uzun dönem geleceğine etki edecek bir konuda hükümetin, Meclis'teki partilere karşı açık olması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Irak konusunda, hükümetin birtakım konuları bize açıklaması lazım. Kamuoyu ile paylaşılacak bilgileri paylaşırız, paylaşılmayacakları kendimizde tutarız. Türkiye'ye teklif edilenle, Türkiye'nin şartları arasında nelerin olduğu konusunda herhalde hükümet parlamentoda olan partiler olarak bizlere bir bilgi verecektir. Bu bilgiyi aldıktan sonra, Türkiye'nin çıkarları için doğru olan kararın verilmesine yardımcı oluruz."

Anayasa değişiklikleri

Mehmet Ağar, "Orman vasfını yitirmiş alanların satışına ilişkin Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesi ihtimali" hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine, sorunun çözümü için bir "inatlaşma" yerine, bir uzlaşma metninin ortaya konulması gerektiğini belirtti.

Bu konudaki Anayasa değişikliğinin, millet vicdanında bir türlü yer edinmediğini ve amacına yönelik soru işaretleri bulunduğunu ifade eden Ağar, şunları söyledi: "Anayasalar milletin ortak uzlaşma metinleridir. Devrevi, mevsimlik şartların getirdiği çoğunluğu ele alarak yönetmelik değiştirir gibi Anayasa değişikliği yapmak doğru değildir. Bunun kabuledilebilir yanı yoktur. Referandumla, millet topyekun halde bu tavra karşı gelecektir."

'Bayar, Kurtuluş Savaşı'nın sivil mimarlarındandır'

DYP lideri Mehmet Ağar, 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın, "Kurtuluş Savaşı'nın sivil mimarlarından" olduğunusöyledi.

3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, ölümünün 17. yılında, Bursa'nın Gemlik İlçesi'ne bağlı Umurbey Beldesi'ndeki anıtmezarı başında törenle anıldı. Törene, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Metin Yalman, DYP lideri Mehmet Ağar, Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal ile Bayar'ın kızı Nilüfer Gürsoy, torunları Celal Bayar ve Atilla Gürsoy katıldı.

Bayar'ın ölüm yıldönümü dolayısıyle Cumhurbaşkanı Sezer, TBMM Başkanı Arınç, 9. Cumhurbaşkanı Demirel birer mesaj yayınladı.

DYP lideri Ağar da yayınladığı mesajda, Bayar'ın Kurtuluş Savaşı'nın sivil mimarlarından ve Atatürk'ün dava arkadaşı olduğunu belirterek, "Tek parti rejiminin tavırlarına medeni cesaretle karşı koyan siyasal insandır. Ağır şartların deviremediği büyük çınar, siyasallaşmış ve kuklalaşmış Yassıada Mahkemesi'nde haykıran milli sestir" dedi.



23 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED