AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Irak'ın yönetimi BM'ye bırakılmalıdır!

ABD Irak'ı işgal etmeden önce kitle imha silahlarını yok etmek ve terörle mücadele etmek gibi ilk bakışta kendisini haklı gösterecek gerekçelerle kamuoyu oluşturmuştu. Saddam diktası yerine demokrasi ikame etmek gibi kendince ulvi bir de hedef koymuştu.

Irak işgal edildi her yer didik didik arandı ve kitle imha silahları bulunamadı. ABD ve İngiltere böylece Irak müdahalesi için en önemli gerekçelerini kaybetmiş oldular.

Saddam yönetimi yerine vaat edilen demokratik yönetim de bir türlü oluşmuyor/oluşmadı, aksine ABD ve İngiltere Irak'ta büyük bir batağa saplandılar.

Dünya kamuoyunda esamesi okunmayan 30 ülkeden üçer beşer asker celbederek, bu işgal harekatını haklı göstermeye çalışan ABD, Irak yönetimini BM'ye bırakmıyor. BM'yi her zaman olduğu gibi kendi çıkarları için kullanmaya çalışıyor ve oluşturduğu geçici yönetimi BM'ye kabul ettiriyor.

Oysa herkes çok iyi biliyor ki bu geçici yönetim Irak halkının adil olarak temsil edildiği bir yönetim olmayıp ABD çıkarlarını gözetecek bir yönetimdir. 3,4-4 milyon civarında nüfusa sahip olduğu tahmin edilen Türkmenler'in bile sadece bir üye ile temsil edildiği bu yönetim kimseyi tatmin etmedi. Arap Birliği bile bu yönetimi tanımadığını ilan etti.

Kuzey Irak'taki Kürt oluşumlar dışında ABD işgalinden memnun olan taraf yok

Öte yandan Iraklılar işgale karşı direnişe geçtiler. Her gün bir ABD askeri hayatını kaybetmeye başladı.

Son olarak BM karargahına yapılan saldırı işgale karşı direnişin boyutunu göstermesi açısından büyük önem arz ediyor.

Irak'ta yabancı askerler için büyük, çok büyük riskler var.

İşte bu ortamda Türkiye de Irak'a asker gönderme konusunu tartışan ülkeler arasında yer alıyor.

Irak Türkiye için önemli.

Bir defa sınır komşumuz olması hasebiyle önemli. Iraklılar bizim akrabalarımız. Ülke 30 bin cana sebep olmuş teröre yataklık etmesi sebebiyle yani güvenlik açısından önemli. Barındırdığı Türkmen nüfus sebebiyle önemli. Ve ekonomik sebeplerle önemli. Hülasa Irak bizim için, insani, siyasi, ekonomik, sosyal, askeri tüm açılardan önemli bir ülke.

Her açıdan önemli olduğu için de asker gönderme açısından da önemli.

Olaya geniş bir perspektiften bakmak zorundayız.

Sadece sığ muhalefet gözlüğüyle bakıp, "yedi ceddin hesap veremez" nutukları savurduktan sonra, askerlerin, "bigane kalamayız" açıklamasını görünce sesini kısarak oturmak devlet adamlığı değildir.

Kim ne açıklama yaparsa yapsın son kararı TBMM verecektir. Eminin 1 Mart'ta yaptığı gibi TBMM yine doğru kararı verecektir.

Biliyorum şu anda yapılan tartışmalar ve görüşmeler kamuoyu oluşturması açısından herkesi etkilediği gibi TBMM üyelerini de etkileyecektir.

Bilinmelidir ki, grup kararı alınmadığı takdirde, milletvekilleri vicdanlarının sesine kulak verecektir.

Ve yine bilinmesi gerekir ki, şu anda hiçbir milletvekili asker gönderme ya da göndermeme konusunda önyargılı değildir.

ABD askeri yerine Türk askerinin ölmesini ve Türk askerine işgal jandarmalığı görevini öngörecek bir teklifi hükümetin getirmesi ve vekillerin vize vermesi düşünülemez.

Vekiller, asker gönderme gerekçelerini dinleyecek, anlayacak ve ikna olurlarsa tereddüt etmeden evet diyeceklerdir.

İkna olmadıkları takdirde kimsenin onlardan iradelerinin aksine bir karar beklemeye hakkı olmaz.

Aslında olan olmuştur. ABD ve yandaşları Irak'ı işgal ederek büyük bir insanlık suçu işlemişlerdir. Yapmaları gereken bir an önce Irak yönetimini BM'ye teslim etmeleridir. O zaman asker göndermemiz her şeyden öte bir insanlık borcu olur ve sorun çıkmaz.

Ama şu anda ABD, Irak yönetimini BM'ye teslim etmeye yanaşmıyor. Çünkü emelleri var!

Ancak, ortada bir de fiili durum var. Kapı komşumuzda korkunç bir yangın var. Bigane kalamayız. Bir şeyler yapmamız lazım. Yangının söndürülmesi için bir şeyler yapmamız lazım.

Yangında eğer bizim çocuklarımız da kurban olacak görünüyorsa işte o zaman oturup düşünmemiz ve muhasebesini yapmamız lazım.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti yetkili organ olarak işte şimdi bu yangının boyutlarını ve müdahaledeki kâr-zarar muhasebesini yapıyor. İlgili kurullarla, kurumlarla ve uzmanlarla.

Bu muhasebenin sonucunu da Meclis'e getirecek.

Sonuçta kararı Meclis verecek!


23 Ağustos 2003
Cumartesi
 
Resul Tosun
RESUL TOSUN


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED