AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Baykal anlatıyor ama yazdırmıyor

CHP lideri Baykal'ın "yazılmamak kaydıyla" söyledikleri gazeteciler için taşınması zor bir yük.

CHP lideri Deniz Baykal, partiyi izleyen muhabirlerle zaman zaman sohbet ediyor. Ancak sohbetinde gazetecilerin deyimiyle "yazılmamak kaydıyla" kısmı sürekli ayırıyor ve bu ayrıma özen gösterilmesini rica ediyor. Geçenlerde Meclis'teki makamında yine gazetecileri kabul eden Baykal, yaklaşık bir saat süren bir sohbet yaptı. Baykal sohbetin başında, bir meslektaşımızın yaptığı haberi kastederek, "Ben öyle demedim. Seni yanıltmışlar. Doğrusu başka biçimdeydi" dedi.

Baykal, eskilerin deyimiyle "yazılsa manşet değiştirecek" olan konuşmanın ardından gazetecileri uğurlarken her zamanki gibi, "Bilmeyen arkadaş yoktur ama ben gene de hatırlatayım dedim; Sohbet ettik. Sizi bilgilendirdim" diye uyardı.

Siyasetçi ile gazeteci arasındaki güven ilişkisi çok önemli. Ama gazeteciler için "bilip de yazamamak" gibi bir duygu var ki, onu da Deniz Bey değil, yaşayan biliyor...


'Bu kadar gaz vermeyin'

TBMM Genel Kurulu'nda, vergi barış projesi tasarısı görüşülüyordu. CHP milletvekilleri tasarıdan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın da yararlandığını belirterek, Bakan'a ağır eleştirilerde bulunuyordu. Bakan Unakıtan da, görüşmeleri bürokratları ile takip ediyor. Bürokratlar, CHP'li milletvekillerinin eleştirilerine ilişkin bir not hazırlayarak, Unakıtan'a verdiler. Unakıtan, bürokratların notlarından yararlanarak, TBMM kürsüsünden CHP'lilere ağır eleştiler yöneltti. Bakan Unakıtan konuşmasını bitirip, yerine oturduğunda, AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz yanına gelerek, "Sayın Bakanım biraz sert konuştunuz. Biraz daha hoşgörülü eleştirin" dedi. Bakan Unakıtan, yanındaki bürokratları dönerek, "Bana gaz verdiniz fırça yedik. Bana bir daha bu kadar gaz vermeyin" dedi.


'Eş durumundan' kurtuldu

Yetki tezkeresinin TBMM'de kabul edilmemesi sadece Türkiye ile ABD arasındaki ilişkileri sarsmadı. Etkisi ailelere kadar uzandı. AK Parti İstanbul Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Başkan yardımcısı Emin Şirin, tezkereye açıkça red oyu verenlerden. Eşi gazeteci Nazlı Ilıcak ise tezkerenin kabul edilmesini savunanlardan. Peki bu durum aile içi ilişkilere nasıl yansıyor? 12 Eylül döneminde ve 28 Şubat sürecinde paşalara kafa tutan Nazlı Ilıcak, Emin Şirin'e karşı muhalefete geçti mi? Emin Şirin, Meclis kulisinde bu durumu soran gazetecilere, "Ben kararımı verdim mi buna kimseyi karıştırmam" dedi ve ekledi: "Eşim de olsa!"

Nazlı Ilıcak ise bu durumu gazetesindeki sütünunda geniş geniş açıkladı. Nazlı Ilıcak'ın ünlü muhalefetini bilip, bir de köşesindeki açıklamayı okuyanlar, "verilmiş sadakası varmış" dercesine Emin Şirin'e bakıp, "Eş durumundan kurtuldu?" yorumunu yaptılar.


Bakan Akşit'ten kitap önerisi

Kabinenin tek bayan bakanı olan Turizm Bakanı Güldal Akşit, Türkiye üzerinde dolaşan savaş bulutları nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Bir taraftan turizm sektörünü savaşın gölgesinden kurtarmak için ülke ülke dolaşan Akşit, sinemaya gitmeyi, caddelerde dolaşıp alışveriş yapmayı, hatta tost yemeyi özlemiş. "Hem krizlerle, savaş bulutlarıyla uğraşmaktan zaman bulamıyorum, hem de artık tanınmak, bu özgürlüklerimi elimden aldı" diyen Bakan Akşit, kitap okumayı ise aksatmadığını söylüyor. Son okuduğu Stefan Zweig'ın Satranç adlı kitabından ise hayli etkilenmiş: "İnsan aklının, insan iradesinin neler yapabileceğini ortaya koyan, çok çok güzel bir kitap" diyen Akşit, "Herkes okumalı" diye de ekledi.


Birgen Topuz!

CHP İstanbul Milletvekili ve Plan-Bütçe Komisyonu üyesi Birgen Keleş uzun süredir siyasette olan kadın politikacılarımızdan. Eski bir DPT'ci olan Birgen Keleş, komisyon çalışmalarını aksatmıyor ve dersine de iyi çalışıyor. Bu özellikleri ile herkesin saygısını kazanan Birgen Keleş'in taviz vermediği bir başka konu da giyim tarzı. Birgen Hanım, 30 yıldır tayyör ve topuz saç klasiğiyle tanınıyor. Kuliste sohbet eden CHP'li milletvekilleri, Ali Topuz'la birlikte Birgen Keleş'in komisyondaki performansından övgüyle bahsederken, "Maşaallah topuz ama, Ali Topuz değil. Birgen Topuz" deyiverdiler. Birgen Hanım'ın kulağına gitmesini de istemediler. Bizden sır çıkmaz!..


IMF, Unakıtan'ı bunalttı

Bir Unakıtan kulisi daha: Hükümetin, 15.8 katrilyon liralık tasarruf paketi geçen haftanın en fazla tartışılan gündem maddelerinden birisiydi. Pakette yer alan bazı düzenlemeler, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda eklendi.

Ancak, tasarıya eklenen düzenlemelerden sağlanacak gelir ile pakette yer alan gelir arasında fark oluştu. Bu durum gazetecilerin gözünden kaçmadı. Komisyon görüşmelerinin sonunda, aradaki fark Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a soruldu. IMF ile görüşmelerden bunalan Unakıtan, yarı şaka yarı ciddi: "Siz IMF temsilcisi misiniz kardeşim. Aradaki farkı da görmeyiverin" dedi.


  KAYHAN ÖZER  BİLAL ÇETİN  NEVZAT DEMİRKOL  VELİ TOPRAK  ASLIHAN A. KARATAŞ  EVİN GÖKTAŞ  SAMİ GÖKÇE  HAMDİ ATEŞ


10 Şubat 2003
Pazartesi


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED