AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Türkiye'den umudu kesti

ABD yönetiminin Türkiye'den umduğunu bulamayınca kuzey cephesinden vazgeçtiği belirtildi. The Washington Post gazetesi, "ABD uçuş hakkı istiyor, ama bu izin verilse bile yardım paketi olmayacak" yorumunda bulundu.

The Washington Post gazetesi, ABD Başkanı George Bush yönetiminin, Irak'a savaşın kuzey cephesinin Türkiye'den açılması konusunda Türk yetkilileri ikna etme çabalarını bir kenara bıraktığını, bunun yerine Türk hükümetinin Kuzey Irak'a asker göndermekten caydırılmasına çalışıldığını savundu.

Gazetenin Ankara çıkışlı, Philip Pan imzalı ve üst düzey Amerikalı yetkililere dayanarak verilen haberinde, "ABD'nin, Türk hava sahasını kullanma izninin peşinde olmayı sürdürdüğü ve Türkiye'ye, Amerikan askerlerinin konuşlandırılması karşılığında önerilen 6 milyar dolarlık paketin, uçuş hakkı verilse bile geçerli olmayacağı" belirtildi.

Akdeniz'deki kargo gemileri

Gazete, Türkiye'deki durum yüzünden Pentagon'un, savaş gemilerini Doğu Akdeniz'den Süveyş kanalına doğru yönlendirdiğini, böylece Tomahawk füzesi fırlatabilen bu gemilerin, Türk hava sahasını kullanmadan füze atabileceği bir noktaya doğru gittiğinin açık olduğunu yazdı.

Gazeteye konuşan bir Pentagon yetkilisi, "ABD'nin, Türkiye'den kuzey cephesi açılsaydı kullanmayı düşündüğü 4'üncü piyade tümeninin tank, kamyon ve diğer ekipmanlarını taşıyan iki düzine kargo gemisinin Türkiye sularında kalmayı sürdürdüğünü, ancak bunun tek sebebinin, oradaki malzemelerin nereye gönderileceğine henüz karar verilememesi olduğunu" kaydetti. Pentagon yetkilisi, bu ekipmanın muhtemelen Kuveyt'e gönderileceğini belirtti. Pentagon yetkilisi, Washington Post'a, Türk hükümetinin halen gidişatı değiştirerek yeni bir oylama yapabileceğini, ancak BM'deki diplomasinin son aşamasında olduğunu, ABD ordusu hazırlıklarının ilerletildiğini ve Bush yönetiminin, "Türkiye izin vermeyecek" varsayımı altında planlarını yaptığını söyledi. Gazete, bunun bir sonucu olarak ABD'nin diplomatik çabalarının, Türk askerlerinin Irak dışında tutulmasına yönlendirildiğini kaydetti. Bush'un Irak danışmanı Zalmay Halilzad'ın, Ankara'daki temaslarında yetkilileri, "bir Türk müdahalesinin, ABD ile ilişkilerde çok olumsuz etkisi olacağı, Türk askerleriyle Kürtler ve Amerikan askerleri arasında savaş tehlikesi oluşturacağı" konusunda uyardığını savundu.

Gazete, "Amerikan yönetiminin, daha önce Türk askerlerinin Kuzey Irak'ta birkaç kilometre içeriye girerek mülteci akınını önlemesi, güvenlik ve istikrarı sağlaması konusunda anlaşmış olmasına karşın, Halilzad ile götürülen mesajda, Türkiye, Amerikan askerlerine izin vermediği için bu anlaşmanın geçerli olmadığının iletildiğini" de yazdı.

Öte yandan bir yetkili, Halilzad'ın Türkiye'yi Kuzey Irak'a girmemesi konusunda uyardığını ve aksi takdirde bunun ABD-Türkiye ilişkilerine zarar vereceğini, bölgede ise bir Türk-Kürt-Amerikan çatışmasına neden olunacağını söylediğini bildirdi.

 
Yüzbinlerce 'hayır'
İstanbul'da yarın başlayacak olan Türkçe konuşan ülkeler devlet başkanları zirvesine Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov'un katılmayacağı açıklandı. Diğer liderler bugün Türkiye'ye geliyor.
'Üçlü çete' savaş istiyor
Birleşik Amerika, İngiltere ve İspanya, sadece Irak'a değil, dünyaya da savaş ilan etmeye hazırlanıyor.
Cinciç'in katili yakalandı
Sırbistan'da Çarşamba günü suikasta kurban giden Başbakan Zoran Cinciç'in katil zanlısı olarak aranan ''fare'' kod adlı Mladyan Miciç yakalandı. Polisin, zanlıların ifadelerinden yola çıkarak dün düzenlediği operasyonda, Zemun çetesinin liderlerinden Miciç'i yakaladığı bildirildi. Polis kaynakları, Miciç ile birlikte çetenin 6 üyesinin de yakalandığını belirtti. İçişleri Bakanı Dusan Mhiyloviç, Cinciç'in katillerini ve işbirlikçileri belirlediklerini söylemişti.
Irak'tan 40 milyar dolarlık teklif Ürdün'ün başkenti Amman'a bir ziyarette bulunan Irak Ticaret Bakanı Muhammed Mehdi Salih, "Türkiye hakkındaki düşüncelerimiz ve tutumumuz değişmedi. Türkiye ve Türk halkı konusundaki tutumumuz açıktır. Irak, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştı. Bülent Ecevit'in başbakanlığı sırasında Türkiye'ye 40 milyar dolar tutarında, Rusya ile yapılan anlaşmaya benzer bir anlaşma teklif ettik. Bu anlaşmanın maddelerini hazırladık ve Kürşad Tüzmen'le bu konuyu tartıştık. Bu teklifimiz hala geçerli ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çalışıyoruz. Tutumumuzda bir değişiklik yok." ABD'nin Irak'ın kuzeyinde bir Kürt devleti kurmak istediğini ileri sürdü.
16 Mart 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED