AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Hükümet sözünde duracak mı?

ABD'nin Irak'a yönelik saldırısından en fazla zararı Türkiye'nin göreceği herkes tarafından dile getiriyor. Ankara'da ve Washington'da, Türkiye'nin zararını telafi etmeye yönelik pazarlıklar sürüyor. Sonuç; savaş olursa Türkiye'nin zararı, bir şekilde, az yada çok karşılayacak. Madem ki bu süreç kaçınılmazdır, o halde ülkemiz ve ekonomimiz için asıl önemli olan konu; hükümetin ekonomik anlamda elde edeceği kazanımların nasıl kullanılacağıdır...

Savaş ve savaş öncesi gerginlikten nasibini alan sadece devletin kendisi değil. Başta savaş hattına yakın bölgelerimiz olmak üzere tüm ülke genelinde piyasaların durgunluk içerisine girdiği, zaten ekonomik krizin pençesinde can çekişen üreticilerimizin, ihracatçılarımızın, esnaf ve sanatkârlarımızın ne türlü sıkıntıya girdiği ortadır.

Sadece Diyarbakır'da bir yıl içerisinde 2 bin 622 esnafın kepenk kapattığı, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu tarafından açıklanmıştı. Son yıllarda yaşanan krizler nedeniyle Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki tüm esnafın büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Ebedinoğlu'nun söylediği gibi:

"Resmi iflasların dışında, odaları kayıtlı olup da kaydını sildirmeyen veya kayıtlı olmayıp da işyerini kapatanlar var. Bunlar kayıt sildirmediği için net olarak kaç işyerinin kapandığı bilinmiyor. Şu anda esnafın yeni umudu Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifleri'nin vereceği açıklanan kredilerdedir. Banka kredilerinin faiz oranı çok yüksek. Bu nedenle esnafın düşük faizli krediye ihtiyacı var."

Esnafın çare toplantısı

Savaş pazarlıkları nedeniyle reel ekonominin gündemin alt sıralarında kaldığı böyle bir dönemde İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odası (İSTESOB), esnaf ve sanatkârlar açısından önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. İSTESOB'un Başkanlar Meclisi toplantısı, esnafın çare toplantısına dönüştü. Üyelerinin sorunlarını dile getiren başkanlar, talep durgunluğu nedeniyle zor günler yaşayan esnaf için tek umut kapısının esnaf kredilerinin yeniden kullanılabilir hale getirilmesiydi. Birkaç hafta önce AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'dan bu konuda söz de alan esnaf temsilcileri, esnaf kredilerine 100 trilyon lira destek verilmesi hakkındaki kararnamenin acilen çıkarılmasını istediler. İSTESOB Başkanı Suat Yalkın, 1653 Sayılı Kooperatifler Yasası'nın değiştirilmesini ve Kefalet Kooperatifleri'nin esnafın finans sorunlarını çözmede daha faal hale getirilmesini istedi.

Herkes gibi esnaf kesimi de tek başına iktidar yetkisi verilen AK Parti hükümetini başarılı olmaya mecbur görüyor, sözünde durmasını bekliyor. Kepenk indiren esnaf sayısı Diyarbakır'da 2 bin 622, Malatya'da bin 250, tüm illerde yüzler, binler... Ülkeyi bu noktaya AK Parti Hükümeti getirmedi ama bu devletin külfeti paylaştırdığı tüm kesimlere ülfeti de pay etmesi gerekir.


26 Şubat 2003
Çarşamba
 
YILMAZ YILDIZ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED