AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Erdoğan: Bize güvenin

Başbakan Erdoğan'ın ilk mesajı, "Bize güvenin, çünkü biz Türkiye'ye güveniyoruz" oldu. Erdoğan, "Birinci görevim milletime hizmet ve devletimizin itibarını yükseltmek olacaktır. Hiçbir gerginliğe de prim vermeyeceğiz" dedi.

AK Parti lideri ve Başbakan Tayyip Erdoğan, görevi 58. Hükümet'in Başbakanı Abdullah Gül'den devraldı. 59. Hükümet'in tüm vatandaşların hükümeti olacağını belirten Erdoğan, "Vatandaşlardan ricam; bize güvenin, çünkü biz Türkiye'ye güveniyoruz" dedi.

Başbakanlık'taki devir-teslim töreni için Başbakanlık Merkez Binası'na saat 11:00'de gelen Erdoğan'ı kapıda Abdullah Gül ve çok sayıda bakan ile milletvekili karşıladı. Erdoğan ve Gül, makama geçerek yaklaşık 10 dakika baş başa görüştüler. Daha sonra düzenlenen törenle Erdoğan, Gül'den Başbakanlığı devraldı.

Başbakan Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, 59. Cumhuriyet Hükümeti'nin bütün vatandaşların hükümeti olacağını, hiçbir ayrımcılığa ve gerginliğe prim vermeyeceğini söyledi. 58. Hükümet ve önce görev yapan tüm hükümetlere teşekkür eden Başbakan Erdoğan, "Birinci görevim, milletime hizmet ve devletimizin itibarını yükseltmek olacaktır" dedi.

Yeni ufuklara yöneleceğiz

AK Parti'ye oy veren vatandaşların beklentilerini çok iyi bildiğini anlatan Başbakan Erdoğan, "millete hitap ederek" şöyle konuştu: "Güven istiyorsunuz, istikrar istiyorsunuz, kardeşlik istiyorsunuz. Size hizmet verecek bir devlet, itibarlı bir ülkenin vatandaşı olmak istiyorsunuz. Açlık çeken komşunuz olmasın istiyorsunuz. Hastane ve banka kuyruklarında perişan olan yaşlılar görmek istemiyorsunuz. Ülkemizin kaynakları heba edilmesin istiyorsunuz. Bunları yerine getirmek, size layık olmak da bizim borcumuzdur. 59. Cumhuriyet Hükümeti, bütün vatandaşlarımızın hükümeti olacaktır; hiçbir ayrımcılığa, gerginliğe prim vermeyecektir. Şeffaf, açık ve net olacaktır. Kısır gerilimlerden medet umanlar yalnız kalacaktır. Bizim en büyük varlığımız millettir. Vatandaşlardan ricam; bize güvenin, çünkü biz Türkiye'yi güveniyoruz. Allah yar ve yardımıcımız olsun."

Gül: Tarih bugünü yazacak

Başbakanlık görevini Erdoğan'a devreden Gül ise bugünün Türk siyasi tarihinin çok önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, "Siyasi tarihimizi yazanlar, son birkaç yılı ve bugünü çok anlamlı bulacaklardır" dedi.

Erdoğan'ın büyük bir demokrasi mücadelesi verdiğini kaydeden Gül, şöyle konuştu: "Bu mücadele neticesinde de bugünden itibaren Türkiye'de taşlar yerine oturmuştur. Milli iradenin üstünlüğü, halkın arzularının üstünlüğü ve demokrasinin üstünlüğü bu şekilde gerçekleşmiştir. Benim güvenim tamdır ki, Sayın Genel Başkanımız, Başbakanlığı yaparken Türkiye'nin çıkarlarını halkımızın çıkarlarını en iyi şekilde gözetecektir ve çok başarılı olacaktır. Bizler de bütün gücümüzle, tüm tecrübemizle kendisine yardımcı olacağız. Ama muhakkak ki en büyük yardımcısı Cenab-ı Allah olacaktır."

Yakış: Kalıcı olan tek yer mezar

Gül, daha sonra Dışişleri Bakanlığı'na geçerek, görevi Yaşar Yakış'tan devraldı. Gül, Yakış'ın, dünyanın birçok yerinde Türkiye'yi başarıyla temsil ettiğini ifade ederken, Yakış da, "Görevimi, meziyetlerine her zaman hayranlık duyduğum seçkin bir devlet adamına teslim ediyorum. Makamlar geçicidir. Devamlı olan ise 2,5 metrekare genişliğinde bir çukurdur. Oraya da intikal ettiğimiz zaman, Yunus Emre'nin söylediği gibi kolu olmayan bir gömlekle intikal edeceğiz'' dedi.

Resmi Konut'a taşınmayacak

Başbakan Erdoğan, bir ilke imza atarak Başbakanlık Konutu yerine kiraladığı evde oturma kararı aldı. Keçiören'deki 300 metrekarelik 6 odalı daireye 10-15 gün içinde taşınmaya hazırlanan Erdoğan, Başbakanlık Konutu'nu, resmi kabul ve çalışmaları için kullanacak.

  • VELİ TOPRAK

    Başbakanlık'ta ekibini kuruyor

    Başbakan Erdoğan, ekibini oluşturmaya da başladı. Başbakanlık Müsteşarlığı için Prof. Ömer Dinçer ile Danıştay üyesi Hüseyin Karakullukçu'nun ismleri geçiyor. Dış Politika Danışmanlığı'na Budapeşte eski Büyükelçisi Ender Arat, Özel Kalem Müdürlüğü'ne partide bu görevi yürüten Hikmet Bulduk, Koruma Amirliği'ne Ankara Emniyet'inde terör uzmanı olarak görev yapan Maksut Karal'ın getirileceği kaydedildi.

    İlk kabulü Org. Tuncer Kılınç

    Başbakan Erdoğan, devir teslim töreninin ardından Başbakanlık makamına geçerek, bir süre bazı bakanlarla görüştü. Saat 12.00'de Gül ile birlikte TBMM'ye geçen Başbakan Erdoğan, saat 13.30'da MGK Genel Sekreteri Orgeneral Tuncer Kılınç'ı Başbakanlık'ta kabul etti.

    Güvenoylaması 23 Mart'ta yapılacak

    Yeni hükümet, TBMM Genel Kurulu'nun bilgisine sunuldu. Güvenoylaması 23 Mart Pazar günü yapılacak. TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili İsmail Alptekin'in başkanlığında toplandı. Bakanlar Kurulu listesinin okunmasının ardından, İsmail Alptekin, Başbakan ve Ak Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'a hükümet programının ne zaman okunacağını sordu. Erdoğan ise 18 Mart Salı günü programın okunacağını bildirdi. Buna göre, Anayasa'nın ilgili hükümleri uyarınca, Hükümet programının TBMM Genel Kurulu'na sunulmasının üzerinden iki tam gün geçtikten sonra yani 21 Mart Cuma günü programa ilişkin görüşmeler yapılacak. Görüşmelerin üzerinden bir tam gün geçtikten sonra 23 Mart Pazar günü de yeni hükümet için güvenoylaması yapılacak.

    Babasının mezarı başında dua etti

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, babasının Kulaksız Mezarlığı'nda bulunan kabrini ziyaret etti. Ankara'dan İstanbul'a gelen Erdoğan, dün akşam saatlerinde Kulaksız Mezarlığı'na gitti. Erdoğan, burada korumalara ait bir araca binerek, babası Hacı Ahmet Erdoğan'ın mezarına giderek dua etti. Erdoğan, daha sonra mezarlığın karşısında bulunan Haliç Polis Merkezi Amirliği'ne girdi. Merkeze gelişinde Emniyet Amiri Servet Sarıçiçek tarafından karşılanan Erdoğan, karakoldaki polis memurlarıyla tokalaştı. Erdoğan, burada, İstanbul Valisi Muammer Güler ve Emniyet Müdür Vekili Celalettin Cerrah ile yaklaşık yarım saat görüştü. Erdoğan daha sonra, Üsküdar Emniyet Mahallesi'ndeki evine gitti.

    ABD, Erdoğan ve Gül'ü tebrik etti

    ABD'den Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e tebrik geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, "Bölgedeki barış ve güvenlik güçlüklerinin aşılması ve ikili ilişkilerin tüm alanlarında Erdoğan ile birlikte çalışmayı bekliyoruz. Yeni Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü de kutluyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Powell, Gül ile birlikte çalışmayı sürdürmeyi bekliyor" dedi. Türkiye'den pekçok talepte bulunduklarını ve "bütün taleplerinin" gerçekleştirilmesine yönelik ilgilerinin sürdüğünü kaydeden Boucher, "Kuzey cephesi için halen umutluyuz, ancak zaman dolmak üzere" diye konuştu.

    Tüzmen Dış Ticaret'e Akşit, 'Kadın'a bakacak

    Başbakan Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Orman bakanlıklarının birleştirileceğini, böylece Çevre Bakanı Kürşat Tüzmen'in yeniden Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı olacağını, Turizm Bakanı Güldal Akşit'in de Devlet Bakanlığı'na getirileceğini bildirdi. Başbakan Erdoğan bu değişimin bir hafta içinde gerçekleşeceğini söyledi.


  •  
    CHP kavgacı siyaseti tekrar Meclis'e taşıdı
    TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti'nin İş Güvenliği Yasası'nı erteleme isteğine kızan CHP'li Meral, "İşadamlarından kaç para aldınız"diye sorunca AK Parti Grup Başkanvekili Kapusuz, "Bunu kanıtlayın hepimiz istifa edelim" dedi.
    Çiçek: Adalet ve yargının sorunlarından utanıyorum
    Adalet Bakanı Çiçek, bütçeden yeterli kaynak aktarılamaması nedeniyle hizmetlerin yürütülemediğini belirterek, "Adalet Bakanı olarak bu sorunları dile getirirken yüzüm kızarıyor" dedi.
    Muhalif toplantısı haftaya
    ABD Başkanı George Bush'un Irak danışmanı Zalmay Halilzad, Ankara'da tüm grupların katıldığı Iraklı muhaliflerin toplantısının gelecek hafta başında yapılacağını söyledi.
    Bakan Çelik: YÖK Yasası değişecek
    Arınç: Helva yapacak ustalar şimdi işbaşında
    TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Yağ, şeker ve un vardı ama helva yapacak ustalar yoktu. Şimdi ustalar geldi" dedi. İzmir-Manisa-Akhisar bölünmüş yolunun temel atma törenine katılan Arınç, Gül ve Erdoğan'ın örnek bir davranış gerçekleştirdiklerini belirterek, "Koltuğu bırakmamak için '3-5 gün daha kalsam' diye yalvaranları bilirim. Sayın Gül, düğün bayram içinde görevi devrederek asil bir davranış sergilemiştir. Yağın, şekerin ve unun var olduğu yerde helvayı yapıp ortaya koyacak ustalar yoktu. Şimdi ustalar geldi. Millete en lezzetli yemekleri, hizmetleri sunacaklar" diye konuştu.
    'Trilyon davası'nda Başsavcı onama istedi
    Yargıtay Başsavcılığı, kamuoyunda kapatılan RP'nin lideri Necmettin Erbakan'ın da 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum olduğu davada verilen tüm kararların onanması yönünde görüş bildirdi. Başsavcılığın tebliğnamesinin bağlayıcılığı bulunmuyor. Başsavcılık gerektiğinde Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na da itiraz edebilecek.
    Sendikalar, İskenderun'da 'işgale hayır' mitingi yaptı
    KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'nin, bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirdiği "İpekyolu Barış Yoludur. Ülkemizin İşgaline Son'' mitingi Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde yapıldı. Mardin, Gaziantep, Adana, Mersin ve çevre illerden gelen katılımcıların sıkı kontrol edildiği miting için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Hatay İl Emniyet Müdürü İhsan Ünal miting için toplam 300 takviye polis gücünün getirildiğini, askeri güçlerin ise hazır bekletildiğini belirtti. Törende konuşan KESK Başkanı Sami Evren, konuşmasına, "İskenderun Limanı'nı işgal eden ABD'lilere defol diyenler, halkların kardeşleri için bir araya gelenler merhaba" diyerek başladı. Evren, 59. hükümete seslenerek "Tezkereyi gündeme getirip yeni hükümeti savaş kabinesi yapmayın. Daha önce reddedilen tezkerenin ardında halk vardı. Halka ihanet etmeyin. Türk halkı sizlerden hesap sorar" dedi. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise "Ne komşu katili olmak, ne de çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz" diye konuştu.
    Bakan Aksu: İşkenceye af yok
    İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Hangi rütbe ve makamda olursa olsun işkence iddiasıyla hakkında işlem yapılmış emniyet mensuplarını affetmemiz mümkün değildir" dedi. Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında komisyon üyelerinin sorularını cevaplandıran Aksu, insan hakları ve işkence konusunda son derece duyarlı olduklarını vurguladı. Bakanlık görevine başlar başlamaz ilk yayımladığı genelgenin işkence ve insan hakları ile ilgili olduğunu hatırlatan Aksu, bu konuda kesinlikle kimseye taviz vermediklerini ifade etti. Aksu, bu nedenle hakkında işkence iddiasıyla işlem yapılmış emniyet mensuplarının terfi beklemesinin söz konusu olamayacağını kaydetti.
  • EVİN GÖKTAŞ

  • 16 Mart 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED