AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
Mantımı uçakta unuttum

Türk Hava Yolları Kayıp Eşya Ofisi deposu, bazen ne kadar dalgın olabileceğimizi gözler önüne seriyor. Uçakta unutularak depoya getirilmiş eşyalar arasında çocuk bezinden mantıya kadar ilginç eşyalar var.

Unutkanlık, çoğumuzu sıkıntıya sokan bir kusur. Hatırlamamız gereken bilgiler haricinde, eşyalarımızı da gittiğimiz yerlerde unutabiliyoruz. En çok da, yolculuklar esnasında unutuyoruz. Atatürk Havalimanı'nda Türk Hava Yolları'na ait kayıp eşya ofisi, insanların ne garip unutkanlıklarının olduğunu görebileceğiniz özel bir bölüm. Ofiste, sahipleri tarafından uçakta unutulmuş şaşırtıcı eşyalar var. Fes, makas, mantı, kask, gelinlik, çay, seccade, havyar, saat, baston, kamera, cep bilgisayarı, cep telefonu ve içi para dolu kalın bir cüzdan gibi ilk başta "Bunlar da unutulur mu?" dedirtecek cinsten eşyalar muhafaza ediliyor kayıp eşya ofisinde.

Kemer bağla, eşyalarını unutma!

Dış hat seferi yapan uçaklarda daha çok eşya unutulduğunu, uçuş mesafesi uzadıkça da unutkanlığın arttığını vurgulayan Merkezi Kayıp Eşya Müdürü Leman Yıldırımgeç, bazen uçaklarda bırakılan eşyalar karşısında çok şaşırdıklarını anlatıyor. Yıldırımgeç, kadınların en çok unuttukları eşyalar arasında alışveriş poşetlerinin, erkeklerinse cep telefonu ve cep bilgisayarı gibi dijital cihazların olduğunu belirtiyor. Kayıtlarda, 1998 yılında 1844 parça, 99'da 2452 parça, 2000'de 3073 parça, 2001 yılında ise 3817 parça eşyanın kayıp eşya ofisine kaydedildiği de görülüyor. 2002 kayıtları ise henüz istatistiğe dökülmemiş.

Unutkanlar üzülüyor, bağış alanlar seviniyor

Uçakta unutulan eşya, tek bir eldiven, hatta bir paket kraker bile olsa, hemen tutanak tutulup, kayıp kayıtlarına geçiriliyor merkez tarafından. Daha sonra sıra, unutkan yolcunun adres bilgilerine ulaşmaya geliyor. Ceptelefonlarını unutanlara sim kartının arkasındaki numaradan, GSM operatörünün müşteri hizmetleri birimi vasıtasıyla ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Yıldırımgeç, "Müşteri hizmetlerine, kişiye ulaşıp, bizi aramasını söylemesini rica ediyoruz. Numaramızı bırakıyoruz. Ancak, bazen geri dönüyorlar, bazen de dönmüyorlar" diyor. Eğer eşya, yurt dışında unutulduysa da, eşyayı bulmak için bağlı bulunduğu havalimanıyla koordinasyonu sağladıklarına işaret eden Yıldırımgeç, unutkan yolcuya eşyasını geri vermek için, unutkanlığı yaptığı günkü uçak biletini istediklerini belirtiyor. Eğer yolcu, uçak biletini attıysa, nüfus cüzdanını gösteriyor. Bilgisayardan, o gün uçakta olup olmadığı öğreniliyor. Tüm çabalara rağmen unutkan yolcuya ulaşılamazsa, eşya, bir yıl süreyle kayıp eşya deposunda saklanıyor. Daha sonra, ihale yoluyla toptan olarak depodaki tüm eşyalarla birlikte satışa sunuluyor. İhaleye genellikle ikinci el eşya satan mağazalar katılıyor. Satıştan kazanılan paralar ise, kimsesiz çocuklara, özürlülere ve daha birçok yardım kuruluşlarına bağışlanıyor. Böylelikle, bir unutkanın yaptığı unutkanlık, yardıma ihtiyacı olan birinin sevinmesine sebep oluyor.

  • ÜRÜN DİRİER İSTANBUL

  •  
    RamSey'e Freemen ödülü
    Erkek giyiminde Avrupa'nın birçok başkentinde büyük üne ulaşan Ramsey firmasının sahibi Remzi Gür, Londra Belediyesi tarafından ''Freeman'' ödülüyle onurlandırıldı.
    Sağlık sistemimiz çağın ve bilimin gerisinde kalmıştır
    14 Mart Tıp Bayramı kutlandı
    14 Mart Tıp Bayramı "Sağlık Haftası" etkinlikleri içinde tüm yurtta kutlandı. İstanbul Tabip Odası tarafından düzenlenen Tıp Haftası etkinlikler çerçevesinde Dün saat 12.00'de Galatasaray'da buluşan doktorlar 14 Mart Tıp bildirgesi'ni okudu. Yarın da Yıldız Teknik Üniversitesi oditoryumunda 'Sağlığın Anatomisi' sempozyumu gerçekleştirilecek. Ankara'daki tıp fakültelerinin dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler, Tıp Bayramı dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret ettiler. Gün dolayısıyla Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Abdullah Gül mesaj yayınladı. Tıp bayramı ülkemizde batılı anlamda ilk tıp okulu olan Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire; 14 Mart 1827'de Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda açılması nedeniyle 14 Mart'ta kutlanıyor.
    İtalya'da cep telefonlarıyla fotoğraf çekilmesi yasaklandı
    İtalyan Rekabet Kurulu, ülkede yaygınlaşan, gazetecilerin dahi başvurduğu cep telefonlarıyla fotoğraf çekimini özel hayata saygıdan dolayı yasakladı. Özel hayatın gizliliğine büyük önem verilen İtalya'da, özel hayatın korunması yasasının kapsamına, cep telefonlarıyla ilgili bir madde de alındı. Buna göre, cep telefonlarıyla fotoğraf çekmek suç sayılacak. Yasak, gazeteciler için de geçerli.
    15 Mart 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED