AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Umm-ul Kasr'da destansı direniş

Bir avuç Irak askeri, Umm-ul Kasr kasabasında ABD ve İngiliz ordusunun ağır saldırılarına rağmen destansı bir direniş örneği sergiledi. Havadan katliam yapan istilacı ordular, küçücük bir kasabaya saplanıp kaldı.

ABD ve İngiliz ordularının, Irak'a başlattıkları saldırıda bir yandan boş çölde ilerlerken, Irak'ın Basra Körfezi'ne açılan bölgesinde şiddetli direnişle karşılandı. ABD yönetiminin iki gün önce ele geçirildiğini açıkladığı, hatta ABD bayrağını çektiği Umm-ul Kasr'da efsanevi bir direniş yaşanıyor. Amerikan-İngiliz askerlerinin, helikopterlerinin, savaş uçaklarının ağır saldırıları altında bir avuç Irak askeri tarihi bir direniş örneği sergiledi. Hafif silahlarla ağır saldırılara karşı koymaya çalışan Irak askerleri ABD'nin planlarını büyük ölçüde aksattı. ABD ve İngiliz birlikleri Umm-ul Kasr'ı yoğun top ateşine tutuyor. Yoğun Irak direnişini havadan helikopter atışı ve topçu bombardımanı ile kırmaya çalışan istilacı ordular, stratejik öneme sahip liman kenti Umm-ul Kasr'ı ele geçiremedi.

Basra ve Nasiriye direnişi

Amerikan ve İngiliz piyadeleri, yüzlerce tank, top ve zırhlı eşliğinde Basra çevresine mevzilendi. Kentin dışında şiddetli çatışma yaşanırken, İngilizler'in batıdan, Amerikalılar'ın kuzeyden kuşattıkları kente, yoğun topçu ateşi açtıkları bildiriliyor. Irak'ın güney sınırından giren ABD birliklerinin ilerleyişi de, Fırat nehri kıyısındaki Nasiriye kentinde Irak birlikleri tarafından durduruldu. Fırat kıyısındaki Nasiriye, yaklaşık 375 kilometre güneydoğusunda bulunduğu Bağdat'a ana geçiş noktalarından biri. Irak Enformasyon Bakanı Muhammed El Sahaf, şiddetli çatışmaların sürdüğünü söyledi ve koalisyon kuvvetlerine ait beş tankın da imha edildiğini söyledi. Irak'ın iç kesimlerinde 4 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi.

Kusay'ın bürosu bombalandı

Amerikan ve İngiliz ordusunun dün Irak'ın başkenti Bağdat'a düzenlediği bombardımanda Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in küçük oğlu Kusay'ın bürosunun da hedef alındığı bildirildi. Bombardımanda Kusay'ın bürosunun yanı sıra, Bağdat'taki El Raşid askeri tesisleri ve El Dovra rafinerisi de hedefler arasındaydı.

Irak: 21 cruise füzesi düşürdük

Irak ordusunun bir sözcüsü, ülkenin ABD ve İngiliz kuvvetlerinin saldırısına karşı savunması sırasında, 21 cruise füzesinin düşürüldüğünü bildirdi. Askeri sözcü, yaptığı açıklamada, "Düşman sivil ve askeri tesislerimize füze atmaya devam ederken, cesur savunmamız 21 cruise füzesi düşürmeyi başardı'' dedi. Sözcü, Amerikan güçlerinin Fav yarımadası yakınındaki mevzilerinden geri çekilmeye zorlandığını kaydetti. Bu arada Hüseyin'in kuzeni General Ali Hasan Mecid'in Nasıriye kentinde bir hastaneye sığındığı ileri sürüldü. General Ali Hasan Mecid, Halepçe'de 1988'de kimyasal silah saldırısını yönettiği için muhalefet tarafından "kimyasal Ali'' olarak adlandırılmıştı.

'ABD'nin yanında savaşmayız'

Irak rejimine muhalif Şii örgüt Irak İslam Devrimi Yüksek Meclisi, Irak'a yönelik Amerikan-İngiliz saldırısına katılmayacağını açıkladı. Merkezi İran'da bulunan örgütün lideri Muhammed Bekir Hakim, yaptığı açıklamada, "Savaşın, Bağdat rejimiyle durumu ele almak için iyi bir yol olduğunu düşünmüyoruz. Savaş zararlıdır'' dedi. Hakim'in gelecekteki Irak hükümetinin çekirdeğinde yer alması bekleniyor.

ABD-İngiltere 5 helikopter kaybetti: 21 ölü

İngiliz Deniz Kuvvetleri'ne ait 2 helikopter Körfez'de çarpıştı. Mürettebattaki 7 kişiden kurtulan olmadığı, ölen askerlerden 6'sının İngiliz, birinin ABD'li olduğu açıklandı. Irak'a operasyonun üçüncü gününde, ölen müttefik askerlerinin sayısı 21'e yükseldi. Cuma günü bir ABD helikopteri düşmüş, 8 İngiliz ve 4 ABD askeri ölmüştü. Irak'ın güneyinde kara harekatı yapan askerlerden de iki ABD deniz piyadesi hayatını kaybetmişti. Böylece Irak'a operasyon yapan ABD ve İngiltere'nin verdiği kayıp sayısı 21'e yükseldi. Dün 4 ABD askeri daha öldü.

 
Bağdat'a nükleer silah mı atılacak?
Bağdat'ı haritadan silecek planlamalar yapan ABD, 5 milyon nüfuslu Bağdat'ın oksijenini bir ateş topuyla emmeyi planlıyor.
Bomba sağanağında tekbir sesleri
Bağdat'ta dün akşam yaşanan bombardıman sırasında, cami minarelerinden tekbir sesleri yükseldi.
Amerika tarihinin en büyük zayiatını verecek
Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, ABD'yi, Bağdat rejimini devirmek amacıyla saldırı düzenlediği operasyonda tarihindeki en büyük kayıpları vereceği konusunda uyardı. Alman Der Spiegel dergisine demeç veren Ramazan, "ABD son adamla savaşmak isterse, tarihindeki en büyük can kayıplarını verecek ve asla kazanamayacak. Buna ne kentlerimizde ne de kasabalarımızda izin vermeyeceğiz" dedi. Ramazan, "Henüz onlar için hazırladıklarımızdan en küçük bir örnek vermedik" şeklinde konuştu.
Irak: 51. Tümen teslim olmadı, savaşıyor
Irak, 51. Tümen komutanının Amerikan deniz piyadelerine teslim olduğunu yalanladı. Iraklı bir sözcü, Irak televizyonundan okuduğu açıklamada, "51. Tümen, istilacı birliklere karşı hâlâ şiddetle ve cesurca savaşıyor ve düşman güçlerine en kötü kayıpları verdiriyor" dedi.
Almanya: Irak füzeleri kimyasal değil
Almanya Savunma Bakanlığı, Irak'ın Kuveyt'e fırlattığı füzelerden birini inceleyen Alman askeri uzmanlarının füzede biyolojik ya da kimyasal silah izine rastlamadığını bildirdi. Bakanlık füzelerin scud füzesi olduğunu açıkladı.
Kuzey Irak'ta bomba yüklü bir aracın patlaması sonucu Avustralyalı bir gazetecinin öldüğü, 9 kişinin de yaralandığı bildirildi. Ölen gazetecinin Avusturalya ABD televizyonu adına bölgede çalıştığı belirtildi. Bu arada İngiliz ITN televizyonu, Terry Lloyd, Fred Nerac ve Hüseyin Othman isimli muhabirlerin Irak'ta kaybolduğunu duyurdu. Muhabirlerin, Basra'da ateş altında kaldıkları ve daha sonra bir daha kendileri ile bağlantı kurulamadığı belirtildi.
23 Mart 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED