AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Dünya ABD'yi bıraktı Türkiye'yi tartışıyor

Dünya, Türk askerinin K. Irak'a girip girmediğini tartışıyor. Almanya Güvenlik Kabinesi dün özellikle bu konuyu ele alırken, Genelkurmay, "K.Irak'a yeni birlik girmedi" açıklamasını yaptı.

Türk askerinin Kuzey Irak'a girdiği haberleri üzerine, ABD ve Avrupa ülkeleri ile bu ülkelerin medyası, tüm ilgisini Türkiye'ye yoğunlaştırdı. Genelkurmay Başkanlığı, basında çıkan haberleri yalanlarken Batılı kaynaklar, sınırlı sayıda Türk askerinin Kuzey Irak'a girdiğini iddia ediyor. Mesut Barzani'nin liderliğindeki IKDP de, bölgeye yeni Türk askeri girdiğini yalanladı.

Genelkurmay: Girmedik

Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'den Irak'ın kuzeyine bin askerden oluşan bir birliğin girdiği yönündeki haberleri yalanladı. Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, bin civarındaki Türk askerinin Hakkari'nin Çukurça İlçesi'nden Irak'ın kuzeyine girdiği haberlerin gerçekle ilgisi olmadığı belirtildi. 2. Ordu'ya bağlı birliklerin 300 kilometre uzunluğundaki Irak sınırında tüm tedbirleri aldığı ve teyakkuz halinin devam ettiği ifade edilen açıklamada, Irak'ın kuzeyinde terör ve göç faaliyetlerinin yakından izlendiği ve şu ana kadar herhangi bir müdahalenin gerekmediği kaydedildi.

Rumsfeld: Zaten giriyorlar

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, olağan basın toplantısında, "Türkler zaman zaman kuzey Irak'a girip çıkıyorlar. Bu çerçevede Kuzey Irak'ta bir miktar Türk askeri bulunabilir. Ancak Türk hükümetine, ordusuna, Kuzey Irak'a çok fazla sayıda asker ile girerlerse bunun hiç yardımcı olmayacağı konusunda tavsiyede bulunduk" derken, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers da, "Evet, bir miktar Türk askeri var. Ancak sayısı çok fazla değil'' diye konuştu.

Hoon: Sınırlı bir birlik var

İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Türk askerinin Kuzey Irak'taki operasyonunun sınırlı olduğunu ve bu konuda kendilerinin herhangi bir sorunları bulunmadığını" söyledi. Türk birliklerinin çok sınırlı da olsa bir operasyona başlayacağının sanıldığını kaydeden Hoon, konuyu takip ettiklerini söyledi.

AB Dönem Başkanı Yunanistan'ın Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu da, "Irak'a sınırı olan ülkelerin savaşa karışmaması gerektiğini" açıklarken, Hükümet Sözcüsü Hristos Protopapas, Atina'nın Türkiye'nin K. Irak'a girmesine "kesinlikle karşı olduğunu" vurguladı.

Fisher: Adamlarımızı çekeriz

Bu arada, Almanya'da, dün yapılan Güvenlik Kabinesi toplantısında Türkiye'nin Kuzey Irak'a girdiği haberleri ele alındı. Toplantıdan sonra hükümet bildirisini okuyan Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Türkiye'nin, Irak savaşında taraf olması halinde, Türkiye'deki AWACS erken uyarı uçaklarında bulunan Alman askerlerinin geri çekileceğini söyledi.

Savunma Bakanı Peter Struck da, bunun, Türkiye'ye gönderilen Patriotlar için de geçerli olduğunu söyledi. Açıklamada, "Alman İstihbarat Teşkilatı'nın bilgilerine göre, Kuzey Irak'taki Türk mevcudiyetinin durumunda değişiklik yoktur'' denildi.

DÜNYA BASINI İZLİYOR

W. Post: Kürtler'le savaş olabilir

Washington Post gazetesi, Dışişleri Bakanı Gül'ün Türk askerlerinin Kuzey Irak'a gireceğini söylemesinin, Türkiye ile Kuzey Iraklı Kürtler arasında savaşa yol açabilecek bir gelişme olduğunu iddia etti. Haberde, "Türkiye, askerlerini Irak gönderecek: ABD, Kürtler'le bir savaştan endişe ediyor" başlığı kullanıldı.

Guardian: Savaş içinde savaş

İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye'nin askerlerini Kuzey Irak'a gönderdiği iddialarına yer vererek bunun "savaş içinde savaş" açılması tehdidi oluşturduğunu yazdı. Gazete, ABD'li yetkililerin Kuzey Iraklı Kürtler'in Türkler'le çatışması durumunda ikinci bir savaş çıkmasından endişe duyduğunu kaydederek, bunun, Kerkük petrol yataklarını tehdit edeceğini ve koalisyonun kuzeyden Bağdat'a ilerleme girşimini kaosa sürükleyebileceğini yazdı.

Yunanistan: ABD ile sessiz savaş

Yunan basını da, Türkiye ile ABD arasında "füzelerin ve bombaların kullanılmadığı bir savaş yaşandığını" yazdı. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta 16 bin asker bulundurduğunu öne süren Yunan basını, Türkiye'nin bölgede "Kürt devleti" kurulmasını savaş nedeni saydığını defalarca ilan ettiğini hatırlatarak, "Bu senaryonun ABD'nin kâbusu olduğunu" yazdılar.

 
Baykal: Kuzeyden girmeliydik
CHP lideri Baykal, K.Irak'a Türk askerinin girişinin ABD'nin iznine bağlı olduğunu öne sürerek, "Oysa, karşı caydırıcı olabilmek için oraya onbinlerce Türk askeri girmeliydi" dedi.
Coniler, 'topraklarını' çevirdi bile
ABD askerleri, Türkiye topraklarında oluşturdukları üsleri, kum torbalarıyla çevrili mevzilerle Türkler'den koruyorlar.
İlk ulusa sesleniş
Günlerini savaşla ilgili kabuller ve brifinglerle geçiren Başbakan Erdoğan, bugün ilk kez ulusa sesleniş konuşması yapacak.
'Şahsiyetli politika izliyorsunuz'
Avrupa Birliği, ABD'nin Irak savaşıyla ilgili Türkiye'nin yürüttüğü politikayı "şahsiyetli bir dış politika" olarak nitelendirdi.
Kriz Merkezi: Göç sınırımıza ulaşmadı
Irak'ta 38 Türk TIR şoförü mahsur kaldı
Dışişleri: Kuzeyden keşif harekatı bitti
Dışişleri Bakanlığı, 1996 yılında Irak'ın kuzeyindeki uçuşa yasak bölgede başlatılan "Kuzeyden Keşif Harekatı"nın, Irak'taki savaş sonucu görülen lüzum üzerine sona erdirildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD ve İngiliz hava unsurlarının katıldığı harekatın sona erdirilmesine ilişkin kararın, ABD ve İngiltere büyükelçiliklerine bildirildiği kaydedildi. Açıklamada, "25 Aralık 1996 tarih ve 477 sayılı TBMM kararıyla başlatılan Kuzeyden Keşif Harekatı, Irak'ta cereyan etmekte olan savaş hali neticesinde görülen lüzum üzerine Bakanlar Kurulu'nun 21 Mart 2003'te aldığı karar uyarınca sona erdirilmiştir. Karar, ABD ve İngiltere'nin Ankara'daki büyükelçiliklerine bildirilmiştir" denildi. Kuzeyden Keşif Harekatı, Irak'ın kuzeyindeki uçuşa yasak bölgede havadan keşif ve önleme faaliyetlerine özgüydü ve harekata ABD ve İngiliz uçakları katılıyordu.
'ABD, Kuzey Irak'ta 2. İsrail kuracak'
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Türk hava sahasının yabancı uçaklara açılması büyük riskler içeriyor" dedi. ABD'nin Türk hava sahasından geçirdiği uçakları ve silahlarla Kuzey Irak'ta kuracağı ikinci bir İsrail'i pekiştirmeyi amaçladığını iddia eden Perinçek, "Askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türkiye'nin hava sahasından Irak'a geçecek Amerikan uçaklarının nükleer silah taşıması endişesi bulunuyor. Rusya, Çin, Almanya ve İran askeri yetkilileri bu yöndeki endişelerini Türkiye'ye duyurmuşlardır. ABD'nin Türkiye'deki üsleri kapatılmalı" dedi.
23 Mart 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED