AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Savaş ekonomide hedefleri biraz erteletti

Tarım Bakanı Sami Güçlü, daha çok dış politikadan kaynaklanan gelişmelerin hükümetin belirlediği bazı hedeflerin gecikmesine yol açtığını söyledi.

Tarım Bakanı Sami Güçlü, savaşın getirdiği olumsuzluk ve belirsizliklerin ekonomik programın işleyişini yavaşlatacağını söyledi. Tarım-İş Sendikası'nın 16. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Güçlü, Türkiye'nin yanıbaşında gerçekleşen çatışmanın nazik bir süreçten geçen ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Güçlü, 3 Kasım seçimleri öncesinde Türkiye'de uygulanmakta olan IMF politikalarını en çok kendilerinin eleştirdiğini ve halkın da buna destek verdiğini belirterek, seçimlerden sonra hükümetin; AB, Kıbrıs ve ABD'nin Irak operasyonu gibi olaylar nedeniyle dikkatini iç sorunlara döndüremediğini söyledi.

Güçlü, daha çok dış politikadan kaynaklanan ve önemi giderek artan gelişmelerin hükümeti ekonomik yönde tedbirler almaya sevkettiğini işaret ederek, şunları kaydetti: "Türkiye'de mali piyasaların alt üst olmaması; döviz, faiz ve menkul kıymetler piyasalarındaki değişimleri kontrol altında tutabilmek için, halkımıza vaat ettiğimiz hususların ister istemez biraz tarih olarak geriye düşmesi kaçınılmaz hale gelmiştir."

Savaş vahşete dönüştü

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, ABD'nin Irak'a karşı yürüttüğü savaşın dehşet ve vahşete dönüştüğünü ifade etti. CHP Grup Başkanvekili Oğuz Oyan ise Irak savaşının bir cinayet savaşı olduğunu söyledi. Tarım-İş Sendikası Başkanı Bedrettin Kaykaç da, ABD'nin Irak tutumu ile dünya barışını tehdit ettiğini belirtti.

Savaş tellallığına soyunulmasın

Turizm Bakanı Güldal Akşit, "Türkiye, ekonomisi, turizmi bu savaşa endeksli olarak alt üst olacak küçük bir ülke değildir'' dedi. Akşit, Kayseri Valisi Nihat Canpolat'ı ziyaret eden Akşit, Irak savaşından Türk turizminin olumsuz etkileneceği gibi bir önyargıyı kabul etmediğini ifade etti. 'Eğer savaş tellallığı yaparsak, bindiğimiz dalı keseriz" uyarısında bulunan Akşit, "Bu konuda fazla dışa yansıyacak, gelecek olanların gelmesini engelleyecek bir durum yaratmamamız gerekir" dedi. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin 1990 yılındaki Körfez Savaşı nedeniyle, parayla ölçülemeyecek kayıpları bulunduğunu belirterek, "Körfez krizinden sonra yaşanan 8 yıllık kayıp olmasaydı, Türkiye'ye 35 milyon ziyaretçi gelecekti" dedi.

Coşkun: Savaş önlemleri tamam

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, savaşın bugüne kadar olumsuz bir yansımasının söz konusu olmadığını belirterek, "Türkiye'de üretim ithalat ve ihracatın etkinmemesi için her türlü önlemi aldık" dedi Coşkun, İstanbul'daki iş dünyasının 24 saatte yapılan işlemlerini 20 dakika bitirilmesini sağlayacak olan Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü, Perpa Hizmet Birimi'nin açılışına katıldı. İstanbul Valisi Muammer Güler ile İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım'ın da hazır bulunduğu törende konuşan Coşkun, amaçlarının devletin üzerindeki bürokrasi yükünü azaltmak olduğunu kaydetti. Coşkun, "Artık Türkiye Ankara'dan yönetilmeyecek. Bürokratik Cumhuriyet, Demokratik Cumhuriyet'e dönüşecek. Bakanlıkların yetkilerini meslek birliklerine ve sivil toplum kuruluşlarına dağıtacağız" dedi.



23 Mart 2003
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED