AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
'Hacker'lar bu yıl coştu

Geçen yılın son çeyreğinde kamu sitelerine yönelik gerçekleştirilen saldırı sayısı 63 iken bu sayı 2003'ün ilk çeyreğinde 218'e çıktı. Bu süre içinde gerçekleştirilen 218 saldırının 182'si com.tr uzantılı firma sitelerine yapıldı.

Güvenlik denetim ve danışmanlık ekibi InfoSecure, uzantısı com.tr ve gov.tr olan Web sitelerine yönelik amacına ulaşan saldırıların endişe verici ölçülerde arttığını bildirdi. InfoSecure'dan verilen bilgiye göre, 2002'nin son çeyreğinde kayıtlara geçen başarılı saldırı sayısı 63 iken, 2003'in ilk çeyreğinde 218 olarak gerçekleşti. InfoSecure uzmanları, bu artışın önemli nedenlerinden birinin Irak savaşı ile yaygınlaşan güvenlik saldırıları olduğunu söylüyorlar.

InfoSecure uzmanlarının bildirdiğine göre, 2003'ün ilk üç ayında yaşanan 218 başarılı Web saldırısının 182'si com.tr uzantılı firma sitelerine yapıldı. Oysa bu rakam, 2002 yılının aynı döneminde 14, 2002'nin son çeyreğinde 23 olarak gerçekleşmişti. Uzmanlar bu artışı kaygı verici buluyor.

gov.tr'ye rağbet artıyor

Bunun yanısıra InfoSecure uzmanları, geçtiğimiz senenin 3. çeyreğinde gov.tr uzantılı kamu sitelerine, gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından yapılan başarılı saldırı adedinin de ciddi artış gösterdiğini ifade ediyorlar.

2002'nin 3. çeyreğinde 56 olarak gerçekleşen saldırı sayısı, 2. çeyrekte sadece 19 olmuştu. com.tr, .net.tr, gov.tr, mil.tr, edu.tr, org.tr, k12.tr ve gen.tr uzantılı sitelere yapılan toplam saldırılara bakıldığında ise 2002'nin son çeyreğinde 63 olan başarılı saldırı sayısının 2003'ün ilk çeyreğinde 218'e fırladığı görülüyor. 2003 yılının ilk 3 ayında gerçekleşen ve büyük bir çoğunluğu com.tr alan adına sahip Web sitelerine yöneltilmiş 218 başarılı saldırının 169'unu, Ir4dex takma adını kullanan Brezilyalı bir saldırgan grubu gerçekleştirdi.

Dünya çapında kayıtlara geçmiş 1599 saldırısı olan bu grup, son aylarda ele geçirdikleri sitelere savaş karşıtı ve Brezilya yanlısı mesajlar bırakıyor.

Verilen bu rakam ve istatistiklerin sadece Web sitesi saldırısı olduğuna dikkati çeken uzmanlar, Web sitesi sistemleri dışında yaşanan, bu nedenle de dışarıdan haberdar olunamayan saldırıların miktarı hakkında bu değerlerin bir fikir verebileceğini söylüyorlar.


Bilişim sektörünün en büyük dağıtıcısı yine Index

Türkiye'nin lider bilişim teknolojileri (BT) dağıtıcısı Index, pazar lideri olarak ürünler ve dönemler bazında Türkiye'nin Bilişim İndeksi'ni açıkladı. 2001-2002 döneminde bilişim sektörü yüzde 25 büyürken, Index yüzde 43 oranında büyüdü ve 188,6 milyon dolar ciro gerçekleştirerek bilişim sektörüne fark attı. Index Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Index ve Grup Şirketleri'nin toplam farklı 5.000 bayii, değişik ürün gruplarında 200'e yakın marka sayısı ile yaklaşık 3.500.000 kutu satışı yaptığını belirtti.


Türkiye'nin ilk internet davası beraatla sonuçlandı

İnteraktif bölümler şefi olduğu Superonline web sitesinde bir ziyaretçinin yazdığı mesaj nedeniyle yargılanan ve hakkında verilen 3 yıl 3 ay ağır hapis cezası kararı Yargıtay'ca bozulan Coşkun Ak, yeniden yapılan yargılama sonucu beraat etti. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Ak hakkında, "askeri kuvvetleri, emniyet güçlerini ve adliyenin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif etmek" suçundan 4 kez cezalandırılması istemiyle dava açılmıştı. Yaklaşık 3 yıldır süren davada Ak'ın yazıyı kendisi yazmadığı için cezalandırılmayacağı sonucuna varıldı.

 
Microsoft Windows Server 2003 piyasada
Microsoft Türkiye, yeri ürünü Windows Server 2003'ü Lütfi Kırdar kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlediği bir toplantıyla satışa sundu Toplantıda konuşan Microsotf Türkiye Genel Müdürü Haluk Maga, Microsoft Server 2003'ün sunucu teknolojisinin geldiği son noktayı temsil ettiğini söyledi. Yeni ürün, daha az sunucu ile daha çok iş yapma ve dolayısıyla personel giderlerinde azalma sağlıyor.

Unisys ES7000/500 sunucuları piyasada
Unisys'in Microsoft Windows Server 2003 için hazırlanan sunucusu 07 Nisan'da İngiltere'de yapılan tanıtım toplantısıyla piyasaya sunuldu. Unisys ES7000/500 sunucusu küçük, orta ve büyük işletmelerin görev ihtiyaçlarına hitap ediyor. Unisys Systems and Technology Başkanı George Gazerwitz, "Yeni sunucular, şirketlere kendi tempolarına uygun olarak alt yapılarını geliştirme olanağı sağlayacak"dedi. Microsoft Windows Server Ürün Yönetimi Grubu Genel Müdürü Jim Hebert ise "Unisys ES7000/500 sunucusu, kritik önem taşıyan hesaplama maliyetini büyük ölçüde düşürüyor" dedi.

Yayınevlerine yönelik e-kitabevi eğitimi
Bilbord Bilişim ve Bil Dersaneleri, yayınevlerine web sitelerini tasarlamakta destek olmak amacıyla yeni bir projeye imza atıyor. Yayınevlerinin kendi personelini eğiterek "veritabanı destekli, güncellenebilir ve sorgulanabilir kitabevi sitesi" hazırlayabilmelerine olanacak sağlayacak proje çerçevesinde kursiyerler, Bil Dersaneleri'nin son sistem bilgisayarlarla donatılmış ADSL ile internete bağlı ve ISO9001 kalite belgeli laboravutar ortamında eğitim görecek. 5 haftalık eğitime katılacak yayınevi personellerinin başlangıç düzeyinde web tasarım bilgisine sahip olmaları yeterli. Eğitim programıyla ilgili ayrıntılı bilgi (0212) 296 92 76 No.lu telefon veya egitim@bilbord.com.tr adresinden alınabilir.
6 Mayıs 2003
Salı
 

Melih B. Dede


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED