AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Büyük provokasyon

İsrail, Filistin devletini de öngören Yol Haritası'nı boşa çıkarmak için büyük ve kanlı bir provokasyona hazırlanıyor. Şaron yönetimi Mescid-i Aksa'yı yakında Yahudilere açacak. Filistin halkı plana tepki gösterdi.

İsrail, Filistin devletini de öngören Yol Haritası'nı boşa çıkrmak için büyük ve kanlı bir provakasyona hazırlanıyor. Ariel Şaron yönetimi Mescid-i Aksa'yı Yahudiler'e açmayı planlıyor. Eş Şark el-Evsat ve el Kudüs el Arabi gazeteleri, İsrail hükümetinin barış girişimine büyük darbe indirebilecek bir hamleye hazırlandığını yazdı.

Gazetelerde yayımlanan haberlere göre İsrail, Mescid-i Aksa'yı ibadet amacıyla Yahudilere açmayı planlıyor. Eş Şark El Avsat ve El Kudüs El Arabi gazetelerinin haberine göre İsrail İç Güvenlik Bakanı Hanegbi, Parlamento'da yaptığı konuşmada önümüzdeki günlerde Mescid-i Aksa'nın ibadet için Yahudilere açılacağını söyledi.

Filistinli din adamları ise bu açıklamaya sert tepki göstererek İsrail'e, çatışmaların daha şiddetli bir hale dönüşeceği uyarısında bulundular. Filistinli yetkililer İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 2000 yılınan Eylül ayında, Harem-i Şerif'i ziyaret etmesiyle başlayan ikinci intifada hareketinin hala devam ettiğini hatırlattılar. İsrail hükümetinin böyle bir kararı uygulamaya koymasının Ortadoğu'da barışı öngören yol haritasına büyük bir darbe indireceğine dikkat çekiliyor.

"Suriye İsrail'le görüşmeyi kabul etti"

Financial Times gazetesi ise, Suriye'nin, İsrailíle koşulsuz olarak görüşmelere yeniden başlamayı kabul ettiğini yazdı. Gazete, Ortadoğu'da temaslarda bulunan Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Solana'nın Suriye ziyareti sırasında, Şam yönetiminin Ortadoğu'da barışın sağlanması için sürpriz açıklamalar yaptıklarını bildirdi. Gazeteye göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, Solana'ya 2005 yılına kadar İsrail-Filistin çatışmasının sona ermesini öngören yol haritasına karşı olmadıklarını söylediler. Şara, İsrail-Filistin yol haritasıyla İsrailíin 1967 yılında Suriye'den aldığı Golan tepeleriyle ilgili müzakerelerin paralel yürütülmesi çağrısında bulundu. Böylece Suriye, İsrail ile barış görüşmelerine başlamak için öne sürdüğü Golan tepelerinin geri verilmesi koşulunu da kaldırmış oldu. Avrupa Birliği diplomatları, İsrail'le görüşmelere başlamak için Suriye'nin hiçbir ön koşul koymamasını süpriz bir gelişme olarak nitelendiriyor. Ancak Suriyeli diplomatlar, İslami Cihad, Hamas gibi barışa karşı çıkan örgütlerin ikna edilmesi için İsrail'in ilk olarak harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

1967'den beri Aksa'ya saldırıyorlar

Siyonistler, 1967 Haziran'ında Doğu Kudüs'ü işgal etmelerinden kısa bir süre sonra Mescid-i Aksa'yı yıkmak için bir çok girişimde bulundu. 21 Ağustos 1969'da Denis Ruhan adlı fanatik bir Yahudi Mescid-i Aksa'yı kundaklama girişiminde bulundu. Nisan 1980'de Siyonist eylemci Meir Kahane, Mescid-i Aksa'nın bir köşesine patlayıcı madde koyarak patlatmaya çalıştı. Nisan 1982'de bir kez daha Mescid-i Aksa'nın ana girişine patlayıcı madde yerleştirildiyse de cami görevlileri tarafından patlamadan ortaya çıkarıldı. 10 Nisan 1982'de Meir Kahane taraftarlarından bir grup Yahudi militan zorla Mescid-i Aksa'ya girmek istedi. 21 Mart 1983'te Mescid-i Aksa'ya gizli bir yoldan girmek için tünel açıldığı tespit edildi. 14 Ocak 1986'da Knesset üyesi bazı parlamenterler askerlerin koruması altında Mescid-i Aksa'ya girmek istediler. 8 Ekim 1990 tarihinde yine Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıda 30 Filistinli hayatını kaybetti, 800'e yakını yaralandı.

Mofaz: Yol haritası bu haliyle uygulanamaz

İsrail Savunma Bakanı Şaul Mofaz, Ortadoğu sorununa çözüm bulunması amacıyla hazırlanan yol haritasının, şu anki haliyle İsrail için kötü olduğunu söyledi. Mofaz, İsrail gazetesi Jerusalem Post'a verdiği demeçte, yol haritasının İsrail'in güvenlik alanındaki çıkarlarına uygun olmadığını ve bu haliyle uygulanamayacağını belirtti. Mofaz, planda değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, 20 Mayıs'da Washington'da ABD Başkanı George Bush ile görüşmesi ve Bush'a yol haritası konusundaki çekincelerini iletmesi bekleniyor. Bush-Şaron görüşmesinde, İsrail-Filistin sorununun siyasi yoldan çözülmesi için harcanan çabalar da ele alınacak. AB, ABD, BM ve Rusya tarafından hazırlanan "yol haritası", İsrail-Filistin çatışmalarının sona erdirilmesini ve 2005 yılına kadar Filistin devletinin kurulmasını öngörüyor. Filistin Başbakanı Mahmud Abbas, İsrail'in planı kabul ettiğini açıklamasını istiyor. İsrail ise, plana 15 noktada itiraz ediyor.

 
Rumsfeld: El Kaide İran'da
Irak sonrası İran ve Suriye'ye yönelik tehditlerde bulunan ABD yönetimi, el-Kaide'nin İran'da faaliyet gösterdiğini iddia etti. İran, iddiayı reddetti.
Gölgesinden korkuyor
Amerika'nın, kendi gölgesinden korkar hale geldiğini söyleyen Malezya Başbakanı Mahathir, 11 Eylül saldırılarında ölen insanlarla, Irak savaşında hayatlarını yitiren siviller arasında benzerlik kurdu.
Tasarı değişti ancak ABD petrolde ısrarlı
Paris-Washington dezenformasyon krizi
Kısa Kısa..
Guantanamo'dan
5 esir serbest bırakıldı

Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da tutuklu bulunan Suudi Arabistan vatandaşlarından 5'inin serbest bırakıldığı bildirildi. Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Nayif Bin Abdülaziz, Guantanamo'daki vatandaşlarının, sarfettikleri yoğun çabaların ardından Suudi yetkililere teslim edildiğini açıkladı. "Suudi Arabistan, nerede olurlarsa olsunlar, vatandaşlarını yalnız bırakmayacak ve yasaları ihlal etmiş olsalar bile, onları koruyacaktır. Mahkemeler onlara adil yargı imkanı sağlayacaktır" diyen Bin Abdülaziz, ABD'yi bu konudaki işbirliği için "tebrik" etti ve diğer Suudi vatandaşlarının da serbest bırakılması umudunu dile getirdi. Suudi Arabistan vatandaşı 5 kişinin serbest bırakılmasından önce, Afganistan'daki operasyonlar sırasında El Kaide ile olası bağlantıları nedeniyle yakalanan 650 kişinin kaldığı Guantanamo üssünde 127 Suudi Arabistan vatandaşı bulunuyordu.
"ABD Türkiye'den özür beklemiyor"
ABD Savunma Bakanlığı'nın üç numaraları ismi Douglas Feith, Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz'in, Irak Savaşı'ndaki tutumu için, Türkiye'den özür dilemesini talep etmediğini bildirdi. Douglas Feith, Amerikan Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi'nin oturumunda yaptığı konuşmada, yaşanan hayalkırıklığının, ABD yönetimini Türkiye'nin önemine karşı körleştirmediğini söyledi. Feith, "Benim anladığım kadarıyla Wolfowitz, Türkiye'den özür dilemesini istemedi, Türkiye'de onun sözleriyle oynandı ve özür dilenmesini talep ediyor gibi yorumlandı" dedi.
17 Mayıs 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED